Έρευνα: Ισχυρά αντισώματα από εμβολιασμό πρώτα με AstraZeneca και μετά με Pfizer

Νοτιοκορεατική έρευνα καταγράφει ότι μικτός εμβολιασμός με AstraZeneca και Pfizer μπορεί να δημιουργήσει έξι φορές περισσότερα αντισώματα σε σχέση με δύο δόσεις του ιδίου εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 499 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, 100 έλαβαν μικτές δόσεις, 200 έλαβαν δύο δόσεις Pfizer και 200 έλαβαν δύο δόσεις AstraZeneca. Η μικτή δόση περιλαμβάνει πρώτα χορήγηση του AstraZeneca και μετά του Pfizer.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι όσοι έλαβαν τη μικτή δόση ανέπτυξαν περίπου τον ίδιο αριθμό αντισωμάτων με εκείνους που έλαβαν διπλά δόση Pfizer. Αντίστοιχα αποτελέσματα είχε καταγράψει βρετανική έρευνα τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία αυτά προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στις αποφάσεις ορισμένων κρατών να χορηγήσουν εναλλακτικά εμβόλια και όχι το AstraZeneca για δεύτερη δόση, έπειτα από τα περιστατικά θρομβώσεων.

Επιπρόσθετα, καμία από τις ομάδες που συμμετείχαν δεν έδειξε μειωμένη ανοσία για την παραλλαγή Άλφα, όμως η ανοσία δείχνει να είναι μειωμένη για τις παραλλαγές Βήτα, Γάμα, και Δέλτα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί