Χτυπάνε και το δημόσιο σχολείο: Στην Ολομέλεια για 3ήμερη συζήτηση το νομοσχέδιο Κεραμέως (live)

Ένα ακόμη αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο φέρνει η κυβέρνηση και η υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως – Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 28/7 οπότε και το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση – 6 τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ ολόκληρη η ΚΟ ζητά την κατάργηση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής

Ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου που το υπ. Παιδείας βάφτισε, πιστό στην παράδοση των ευφημισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκης, ως «αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Τετάρτη 28/7 οπότε και το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση, κυριολεκτικά στο «παρά 5’» πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου.

Εισηγητές θα είναι ο Γεώργιος Κωτσός από τη Νέα Δημοκρατία και ο Νικόλαος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Του αποκλεισμού χιλιάδων μαθητών από το δημόσιο πανεπιστήμιο λόγω των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής υπεραμύνθηκε ο εισηγητής της ΝΔ και βουλευτής Καρδίτσας Γ. Κωτσός κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συγκεκριμένα τον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό μετά την δήλωσή του περί κατάργησης του άδικου μέτρου των ΕΒΕ. 

Μάλιστα, ο εισηγητής της ΝΔ ανακοίνωσε με καθυστέρηση ενός έτους μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης με το σχέδιο, τα χρήματα και το σύστημα επιλογής που είχε νομοθετήσει και δρομολογήσει  ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοσημείωτο είναι δε, πως ο Γ. Κωτσός επικαλείτο επιδοκιμασία του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας από το σύνολο της κοινωνίας, αγνοώντας επιδεικτικά τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί αφενός στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ρητά απορρίπτουν το προς συζήτηση νομοσχέδιο, και αφετέρου στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που παρακολουθεί τον άκρατο αποκλειμό χιλιάδων υποψηφίων από την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

«Δραματική ανατροπή των κατακτήσεων της μεταπολιτευτικής περιόδου» χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο εισηγητής και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ν. Φίλης. Για συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου κατηγόρησε ο Ν. Φίλης την κυβέρνηση της ΝΔ, οδηγώντας χιλιάδες παιδιά στην εργασία ανηλίκων. «Ακούω προπαγάνδα και όχι επιχειρήματα», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συστηματικά η κυβέρνηση υποβαθμίζει την δημόσια εκπαίδευση. 

«Πήραμε σειρά μέτρων για τον μορφωτικό ρόλο των σχολείων, ώστε να μην υποκαθίσταται από τα φροντιστήρια» υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Ν. Φίλης αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο ψευδεπίγραφο τρίπτυχο «αυτονομία – επιμόρφωση – αξιολόγηση». 

Παρακολουθήστε ζωντανά την συζήτηση στην Ολομέλεια

Τα πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ασκήσει έντονη κριτική στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, η οποία μετά την επίθεση στο Πανεπιστήμιο (με το νόμο, πλέον, που φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία) και τον περιορισμό της πρόσβασης στα ΑΕΙ (όπως φάνηκε περίτρανα τις τελευταίες μέρες, με την ίδια να παραδέχεται ότι τουλάχιστον 9.500 μαθητές θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), τώρα χτυπά το δημόσιο σχολείο.

Ενδεικτικά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ν. Φίλης, είχε ταχθεί κατηγορηματικά ενάντια στη ρύθμιση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «την χρησιμοποιεί ως εργαλείο στιγματισμού του εκπαιδευτικού και εντάσσεται σε ένα τιμωρητικό μοντέλο με απειλές για απόλυση και μείωση μισθού εναντίων των εκπαιδευτικών που θα την αρνηθούν».

 «Έχουμε ανάγκη από ένα αυτόνομο, δημοκρατικό, ποιοτικό σχολείο. Η κυβέρνηση αντ’ αυτού, αναβιώνει ξεπερασμένες αναχρονιστικές πρακτικές χωρίς να έχει προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος», ανέφερε τότε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε: «Ξαναφέρνετε τον διευθυντή αφέντη του σχολείου, καθιερώνετε την αξιολόγηση ως εργαλείο στιγματισμού των εκπαιδευτικών, δημιουργείτε δυο κατηγορίες εκπαιδευτικών, επιβάλλετε ένα χρεωκοπημένο μοντέλο με απειλές και φόβο. Το νομοσχέδιο δεν διορθώνει αλλά αποδιαρθρώνει, διαλύει τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, εισάγει οιονεί την ιδιωτική εκπαίδευση».

Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία του

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα ζητά την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς και  την ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό στόχο για 45% αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ηλικίες 25-34 ετών.

Η σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει χαρακτηριστικά: Η θέσπιση του νέου εξεταστικού συστήματος εν μέσω πανδημίας και στο μέσο της σχολικής χρονιάς, όπως και η περικοπή των εισακτέων κατά 30% αποτελούν τιμωρητικά μέτρα για τους μαθητές και τις μαθήτριες που αντιμετώπισαν πρωτόγνωρες εκπαιδευτικές και κοινωνικές συνθήκες λόγω της πανδημίας.
Επίσης, πλήθος οικογενειών θα αναγκαστούν να δαπανήσουν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους για σπουδές στο εξωτερικό ή για εγγραφή στα ιδιωτικά Κολλέγια, τη στιγμή που δεκάδες πανεπιστημιακά Τμήματα, ιδίως στην Περιφέρεια, θα στερηθούν σημαντικό αριθμό φοιτητών με κίνδυνο να οδηγηθούν στην υπολειτουργία, τη συγχώνευση ή/και το κλείσιμο.

Κατά συνέπεια, η ανάκληση του μέτρου της Ε.Β.Ε. κρίνεται επιβεβλημένη, ειδικά για το τρέχον σχολικό έτος, συνυπολογίζοντας τις έκτακτες συνθήκες που προκύπτουν από την πανδημία.

Η παρούσα ρύθμιση προτείνεται με σκοπό να θεραπεύσει τις αστοχίες και τις αδικίες που έχουν προκύψει από τη νομοθέτηση του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί