Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου: Κινητές πηγές ηχορύπανσης – Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου (Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης), σχετικά με τις πηγές ηχορύπανσης στο Ηράκλειο, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Μια από τις πληγές της καθημερινής ζωής στο Ηράκλειο είναι η ηχορύπανση από Ι.Χ. που κινούνται στους δρόμους της πόλης μέρα-νύχτα με τα ηχεία τους στη διαπασών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγοί «διαφημίζουν» ηχοσυστήματα για αυτοκίνητα, σε κάποιες άλλες είναι απλά….μερακλωμένοι (και θεωρούν πως η υπόλοιπη κοινωνία θα πρέπει να τους…..χαίρεται).  Η πρακτική  αυτή είναι απαράδεκτη και, βέβαια, απαγορεύεται από τη νομοθεσία, που προβλέπει  κυρώσεις. Ο αρμόδιος φορέας για να τις επιβάλει  είναι η τροχαία, που, όμως,   είναι μάλλον σπάνιο να εντοπίσει  τους παρανομούντες, ιδιαίτερα τη νύχτα. 

Μια πρακτική, όμως, που μπορούμε να ακολουθήσουμε όσοι αγανακτούμε και υποφέρουμε από την κατάσταση αυτή είναι να φωτογραφήσουμε ή να βιντεοσκοπήσουμε το όχημα, εφ’ όσον έχουμε τη δυνατότητα, -με τρόπο ώστε να φαίνεται και η πινακίδα με τον αριθμό κυκλοφορίας-και να στείλουμε τα στοιχεία αυτά στην τροχαία. Από κει και πέρα  κάποιες διαδικασίες θα κινηθούν. 

Θα ήταν, φυσικά, καλό αν μπορούσαμε να μιλήσουμε αρχικά άμεσα  στους συγκεκριμένους οδηγούς, αν αυτό είναι δυνατό (π.χ. σταματημένο όχημα σε κοντινή απόσταση) και να τους κάνουμε την παρατήρηση. Ίσως κάποιοι δεν συνειδητοποιούν πως αποτελούν μεγάλη ενόχληση. Ωστόσο αυτό συνήθως δεν είναι εφικτό και μπορεί να μη  φέρει αποτέλεσμα. Οπότε, ας έχουμε στο μυαλό μας πως αν θέλουμε να βρούμε την ησυχία μας, χρειάζεται και η κατακραυγή (μαζική) και η καταστολή (έστω στο βαθμό που μπορεί να επιτευχθεί). 

Θα ήταν πολύ καλό αν τα ΜΜΕ του Ηρακλείου έκαναν συχνή αναφορά σε αυτό το πρόβλημα και πίεζαν για την αντιμετώπισή του, είτε με τους τρόπους που αναφέραμε είτε με άλλους πρόσφορους τρόπους. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί