«Ναι στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες αλλά με τήρηση του εργατικού δικαίου»

Ο τομεάρχης εξήγησε ότι στη Δημόσια Υγεία έχει τεράστια σημασία ο τρόπος, καθώς στηρίζεται στη λογική της αναλογικότητας και της διασφάλισης συναινέσεων

Μη αναλογικό και άκρως καταχρηστικό μέτρο νομοθέτησε η κυβέρνηση, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Στον Νίκο Ξυδάκη ο πρώην υπουργός Υγείας τόνισε ότι αυτό το μέτρο θα πυροδοτήσει γενικευμένη ανασφάλειά και φόβο και για τη δουλειά και για το εισόδημα αρκετών ανθρώπων στη χώρα. Σημείωσε ότι δεν έχει κανέναν χαρακτήρα στοχευμένης παρέμβασης και αυτό αποδείχτηκε στο τέλος της διαδικασίας, που ήρθε η νομοτεχνική βελτίωση, η οποία δίνει στον υπουργό Υγείας τη δυνατότητα να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα παντού και να αναστείλει το Σύνταγμα.

Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους υγειονομικούς ήταν το πρόσχημα για να υπάρξει η νομοθετική εξουσιοδότηση για μια εκτεταμένη εφαρμογή αυτού του μέτρου παντού, εξήγησε ο κ. Ξανθός.

Επισήμανε ότι ενώ ο στόχος είναι απολύτως σωστός, δηλαδή καθολικός εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό στους εργαζόμενους που φροντίζουν ηλικιωμένους κτλ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί υπέρ του να υπάρχει μια κάποιου τύπου υποχρεωτικότητα σε κάποιες ειδικές ομάδες, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται αυτό να υλοποιηθεί φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα και ουσιαστικά αυτό είχε επισημάνει και η αρμόδια γι’ αυτά τα ζητήματα Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής με τη γνωμοδότηση της.

Ο τομεάρχης εξήγησε ότι στη Δημόσια Υγεία έχει τεράστια σημασία ο τρόπος, καθώς στηρίζεται στη λογική της αναλογικότητας των μέτρων και της διασφάλισης συναινέσεων. Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί τότε ακυρώνεται όλη η παρέμβαση της Δημόσιας Υγείας, αν δεν υπάρχει συνειδητή επιλογή των πολιτών να συμμορφωθούν με τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα, να αποδεχτούν τις πράξεις πρόληψης, όπως είναι ο εμβολιασμός κτλ «νομίζω ότι όλο το ‘παιχνίδι’ ναρκοθετείται μετά. Όλη η προσπάθεια θα καταστραφεί».

Είναι προβληματικός τελείως αυτός ο χειρισμός, τόνισε και εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμιά διγλωσσία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν να μπουν κανόνες για να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη συγκεκριμένων ευαίσθητων κατηγοριών εργαζομένων, διατηρώντας όμως ισχυρές δικλείδες ασφαλείας όσον αφορά την τήρηση του εργατικού δικαίου, του κράτους δικαίου, του Συντάγματος, των νόμων, του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία και στην αξιοπρέπεια της επιβίωσης.

«Αυτές οι δικλείδες ασφαλείας προφανώς δεν υπάρχουν σε αυτήν την ρύθμιση και γι’ αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κλίμα κοινωνικής αγριότητας που πάει σιγά – σιγά να εδραιωθεί» σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί