«Πόρτα» από την Κίνα στον ΠΟΥ: Όχι σε νέες έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού

«Όχι» στη διεξαγωγή ενός νέου κύκλου ερευνών σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού λέει η Κίνα στο αίτημα που κατέθεσε προ λίγων ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα να διεξαχθεί η έρευνα στα εργαστήρια και τις αγορές της Ουχάν, ενώ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν διαφάνεια.

Ωστόσο, οι Κινέζοι παραμένουν ανένδοτοι στην διεξαγωγή μιας νέας έρευνας με τον Κινέζο υφυπουργό Υγείας να απαντά πως η παραπάνω πρόταση αποτελεί «έλλειψη σεβασμού προς την κοινή λογική και αλαζονεία προς την επιστήμη» και εξέφρασε την έκπληξή του γιατί ο ΠΟΥ αναφέρει ως πιθανή προέλευση της Covid-19 το ενδεχόμενο παραβίασης των πρωτοκόλλων σε κινεζικό εργαστήριο.

«Ελπίζουμε ο ΠΟΥ να επανεξετάσει με σοβαρότητα τις μελέτες και τις προτάσεις των Κινέζων ειδικών, που πραγματικά αντιμετωπίζουν τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού που προκάλεσε την covid-19 ως επιστημονικό θέμα, και να αποφύγει τις πολιτικές παρεμβάσεις», επεσήμανε.

Η Κίνα αντιτίθεται στην πολιτικοποίηση της έρευνας, τόνισε ο ίδιος επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση του Πεκίνου ότι κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευτούν στο σύνολό τους λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο Τέντρος είχε επισημάνει νωρίτερα τον Ιούλιο ότι οι έρευνες για την πηγή της πανδημίας covid-19 στην Κίνα εμποδίζονται από την έλλειψη στοιχείων για τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης της ασθένειας εκεί.

Ένας από τους υπευθύνους του ινστιτούτου ιολογίας της Γυχάν, ο Γουάν Ζιμίνγκ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι στα εργαστήριά του δεν υπήρξε «καμία διαρροή» ή «ατύχημα». Αντίθετα οι κινεζικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας κατηγορούν συχνά το εργαστήριο του Φορτ Ντέτρικ στις ΗΠΑ. Το εργαστήριο, που βρίσκεται κοντά στην Ουάσινγκτον, ασχολείται με την έρευνα κατά της τρομοκρατίας με βιολογικά όπλα.

Ο Ζενγκ καθώς και άλλοι ειδικοί και αξιωματούχοι από την Κίνα ζήτησαν από τον ΠΟΥ να επεκτείνει τις έρευνές του για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού και σε άλλες χώρες.

«Πιστεύουμε ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν είναι απαραίτητο να επενδύσουμε περισσότερη ενέργεια και προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε ο Λιάνγκ Ουανιάν, ο Κινέζος επικεφαλής της κοινής αποστολής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες στα ζώα, κυρίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό νυχτερίδων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί