Επαγγελματίες Εστίασης κατά κυβέρνησης: “Ποιο κράτος Δικαίου εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις στους πολίτες του;”

Καταπέλτης είναι για άλλη μία φορά ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης κατά της κυβέρνησης για το πως διαχειρίστηκε το θέμα της κλειστής εστίασης στη διάρκεια του lockdown και τη “στήριξη” που της παρείχε.

Αντιλαμβανόμαστε την βαθειά περιφρόνησή σας για τα “γκαρσόνια της Ευρώπης” , αλλά παραμένουμε πολίτες αυτής της χώρας (β’ κατηγορίας, όπως αποδεικνύουν οι χειρισμοί σας)” αναφέρουν στην οργισμένη ανάρτηση που έκαναν στο Facebook και την οποία απευθύνουν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη.

“Φτωχοποιήσατε έναν πολυπληθή κλάδο, ενοχοποιώντας τον για την διασπορά του ιού και για “τα τρία κακά της μοίρας μας” αναφέρουν χαρακτηριστικά και τονίζουν ότι “μας στερήσατε το δικαίωμα στην εργασία, την επαγγελματική και επιχειρηματική ελευθερία, την αξιοπρεπή διαβίωση και μας αναγκάσατε, αφού μας ανοίξατε χωρίς το πολυδιαφημιζόμενο κεφάλαιο επανεκκίνησης, το περίφημο 7%, που δεν έχει εισπράξει κανείς, σε διαχωρισμό, σε κοινωνικούς αυτοματισμούς και αθέμιτο ανταγωνισμό. Λειτουργούμε 2,5 μήνες μόνο σε ανοιχτούς χώρους, στις 15/7 εφαρμόζεται το διαχωριστικό μέτρο των αμιγών κλειστών χώρων και στις 16/7 ο ΕΦΚΑ μπλοκάρει λογαριασμούς συναδέλφων. Ποιό κράτος Δικαίου εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις στους πολίτες του;”

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης:

Εστίαση, ώρα Μηδέν!
Κύριε Πρωθυπουργέ,
κύριε Σταϊκούρα,
κύριε Γεωργιάδη,

με μεγάλη έκπληξη και πρωτόγνωρη αμηχανία παρακολουθούμε εδώ κι ένα χρόνο να σφαγιάζεται η Εστίαση.
Παρ’ ότι εμείς, οι άνθρωποι της Εστίασης, βάλαμε πλάτη στην υγειονομική κρίση, υπακούοντας στην συνταγματική επιταγή της προσφοράς όλων των πολιτών στα δημόσια βάρη (Σύντ. άρθρο 4, παρ. 5), κλείνοντας τα μαγαζιά μας για τεράστιο χρονικό διάστημα, διαπιστώνουμε ότι πετάτε την εκπλήρωση της υποχρέωσής μας για κοινωνική αλληλεγγύη στις καλένδες.
Πώς αλλιώς να μεταφράσουμε ότι ενώ αποδεχτήκαμε την οιονεί ανάκληση της άδειας λειτουργίας, που μας επιβάλατε, εσείς μας “επιβραβεύσατε” με το τέλος επιτηδεύματος για το 2020 και το 2021, χρεώνοντάς μας με 1.300 ευρώ;

Διατυμπανίζετε σε όλα τα ΜΜΕ ότι μας στηρίξατε και άδικα διαμαρτυρόμαστε.
Κύριοι,
θα σας θυμίσουμε μερικά βασικά πράγματα:
▪︎Οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 49 άτομα, αποτελούν το 87% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
▪︎Οι επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν μέχρι 9 άτομα, αποτελούν το 57% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
▪︎Στην Εστίαση εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι και μαζί με τα εξαρτώμενα παρελκόμενα επαγγέλματα αγγίζουν το 1.000.000.
▪︎Η μοναδική στήριξη που πήραμε οι επιχειρηματίες της Εστίασης ανήλθε στα 800 ευρώ τον Μάρτη του 2020.
Αμέσως μετά μας χρεώσατε με υποχρεωτικά δάνεια (επιστρεπτέες προκαταβολές), που καλούμαστε να αποπληρώσουμε το 50% του κεφαλαίου σε μόλις λίγους μήνες.
▪︎Η στήριξη που πήραν οι εργαζόμενοι μας ανήλθε σε 534 ευρώ μηνιαίως και δημιούργησε τεράστια ιδιωτικά χρέη σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Φτωχοποιήσατε έναν πολυπληθή κλάδο, ενοχοποιώντας τον για την διασπορά του ιού και για “τα τρία κακά της μοίρας μας”.

Η Εστίαση δεν είναι ο μόνος χώρος συνύπαρξης των ανθρώπων και σύναψης σχέσεων.

Πριν φτάσουμε στην Εστίαση, έχουμε συνυπάρξει σε πάρα πολλούς χώρους εργασίας, μέσα μεταφοράς, μετρό, λεωφορεία, “σ’ αεροπλάνα και βαπόρια”.

Αντιλαμβανόμαστε την βαθειά περιφρόνησή σας για τα “γκαρσόνια της Ευρώπης” , αλλά παραμένουμε πολίτες αυτής της χώρας (β’ κατηγορίας, όπως αποδεικνύουν οι χειρισμοί σας).
Οι ίδιοι παραδεχτήκατε ότι είμαστε σε πόλεμο.

Το Σύνταγμα περιγράφει την κατάσταση ανωτέρας βίας, θεσπίστε Δικαιοστάσιο σε όλη την Ελληνική Επικράτεια για να σωθούν οι Έλληνες πολίτες, όπως έχει γίνει στο παρελθόν!

Κύριοι,

μας ζητήσατε να κάνουμε υπέρμετρα επαχθείς παραχωρήσεις.

Μας στερήσατε το δικαίωμα στην εργασία, την επαγγελματική και επιχειρηματική ελευθερία, την αξιοπρεπή διαβίωση και μας αναγκάσατε, αφού μας ανοίξατε χωρίς το πολυδιαφημιζόμενο κεφάλαιο επανεκκίνησης, το περίφημο 7%, που δεν έχει εισπράξει κανείς, σε διαχωρισμό, σε κοινωνικούς αυτοματισμούς και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Λειτουργούμε 2,5 μήνες μόνο σε ανοιχτούς χώρους, στις 15/7 εφαρμόζεται το διαχωριστικό μέτρο των αμιγών κλειστών χώρων και στις 16/7 ο ΕΦΚΑ μπλοκάρει λογαριασμούς συναδέλφων.
Ποιό κράτος Δικαίου εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις στους πολίτες του;

Κύριοι,
η ανήκεστος βλάβη είναι γεγονός!
Αν θέλετε η Εστίαση να ανανήψει την επόμενη ημέρα, κάντε το αυτονόητο: στηρίξτε την άμεσα.
Σας προτείνουμε τα ελάχιστα βήματα στήριξης:
▪︎Απαλλαγή ενοικίων για Ιούλιο και Αύγουστο.
Επαναφορά των ποσοστών 60 – 40 μέχρι το τέλος του έτους.
▪︎Συνέχεια αναστολών των εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους.
▪︎Επαναφορά των 120 δόσεων.
Όλοι έχουμε χάσει τις ρυθμίσεις μας, αν μας “κόβετε” το οξυγόνο, μπλοκάροντας μας τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, μας καταδικάζετε σε υποχρεωτικό θάνατο.
▪︎Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες.
▪︎Να δοθεί άμεσα σε όλους ανεξαιρέτως το περίφημο 7% του κεφαλαίου επανεκκίνησης.
▪︎Να εξαλειφθούν με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών τα τέλη και τα πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα του 2020 και του 2021.
▪︎Να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι άδειες παράτασης μουσικής.

Δεν είναι δυνατόν τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας να χρειάζονται συνηγορία του ΥΠΕΚΑ και των Αρχαιολογικών υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι η άδεια του 2021 θα εκδοθεί μετά από ένα χρόνο και όλοι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του αυτόφωρου και των προστίμων.

Κύριοι,
τα χρέη, που έχουμε συσσωρεύσει, χρειάζονται ένα γενναίο κούρεμα για να αποπληρωθούν.
Προτείνουμε για μία ακόμη φορά να γίνει μία διαβούλευση με την παρουσία συλλογικοτήτων από την Εστίαση, ώστε να αποκτήσετε σαφή εικόνα της πραγματικής αγοράς.

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης

thefaq.gr

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Επαγγελματίες Εστίασης κατά κυβέρνησης: “Ποιο κράτος Δικαίου εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις στους πολίτες του;””

  1. Ελευθερία Μηλάκη

    Περιοδικό GALA περασμένης Κυριακής στην εφημερίδα Πρώτοθεμα:
    Η editor που κάθε φορά προκαλεί, χαρακτηρίζοντας το λαό “ανθρωπότυπο μπαμπουίνου που ζηλεύει τους πλούσιους”, τώρα έπιασε στο στόμα της την Κέρκυρα. Αφού πρώτα έγραψε για την παραμυθένια ομορφιά της, μίλησε και για τα “ατσαλάκωτα ευθυτενή γκαρσόνια της”…

    Θα ήθελα να προσθέσω κάτι επί του Θέματος. Σπούδασα στην Κέρκυρα και όντως την πρώτη φορά που αντίκρυσα το λιμάνι από το πλοίο νόμιζα πως ζω ένα όνειρο… Γνώρισα εκεί υπέροχους ανθρώπους, που ήταν Έλληνες και όχι “ποτισμένοι ως το μεδούλι από την… ευρωπαϊκή κουλτούρα” όπως επισημαίνει η συντάκτρια. Θυμάμαι και κάτι άλλο όμως. Πήγαμε ένα τετραήμερο ταξίδι στην Κέρκυρα ο Αμπντούλ και εγώ. Και όντως πήγαμε σε ένα γνωστό και παλιό ρεστοράν της πόλης. Και όντω το “γκαρσόνι”, ώριμης ηλικίας, επίσημος και ωραίος, κοιτούσε τον Αμπντούλ με ρατσιστικό μίσος. Αλλά δεν το συζητήσαμε ούτε μεταξύ μας, δεν το κάναμε θέμα, δεν υπήρχε λόγος να χαλάσουμε τη διάθεσή μας ενώ ήμασταν τόσο χαρούμενοι, στο πιο όμορφο μέρος της Ελλάδας. Μήπως αυτά τα γκαρσόνια ήταν τα αγαπημένα της κας Αγιανδρίτη;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί