Η κυβέρνηση του πολυcronyμένου μας

Του Γιώργου Δημητρίου

Στην Ελλάδα έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα το οποίο αποδεδειγμένα δεν εξυπηρετεί  τον Ελληνα πολίτη .Πρόκειται για ένα μηχανισμό που φτιάχτηκε για υπηρετεί 50 πολιτικές και επιχειρηματικές οικογένειες σε βάρος όλων των άλλων κοινωνικών ομάδων. Δεν πρόκειται για κομματική ή πολιτική διαφορά, πρόκειται για την εγκατάσταση ενός συστήματος ’’παρακυβέρνησης’’ το οποίο εξουσιάζει τα κόμματα,την παραγωγή νομοθεσίας και κανονισμών,με σκοπό την εξαγωγή ωφελημάτων κατά παράβαση του ελεύθερου ανταγωνισμού. (Dr.Faetherstone,LSE,New York Times 2012,βραβευμένος με το χρυσό Φοίνικα της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας)

  • CRONY WIKIPEDIA,μετάφραση από Αγγλικά: Είναι ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο οι επιχειρήσεις ευδοκιμούν όχι ως αποτέλεσμα της ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς,αλλά ως απόδοση των χρημάτων που συσσωρεύονται μέσω της συμπαιγνίας μιας επιχειρηματικής τάξης και της πολιτικής τάξης.
  • Προκύπτει ένα ερώτημα.Η Ελλάδα πτώχευσε από ένα απλό σύστημα κακοδιαχείρισης που δεν είχε επιτελική δομή και οργάνωση  ή πτώχευσε από ένα οργανωμένο σύστημα των crony;
  • Η κατάσταση των κομμάτων είναι η εξής: Το ΚΚΕ δείχνει φοβικό σε πιθανή Ευρωπαϊκή οδηγία να κηρυχθεί σε ’’παράνομο’’ οργανισμό αν πιεστεί το σύστημα και γι αυτό προσδοκά την πολιτική ’’Δευτέρα παρουσία’’ για να ανατραπεί ο καπιταλισμός.Δεν είναι πρωτίστως πολιτικό το ζήτημα η ’’κλοπή’’ της χώρας αλλά θέμα του ποινικού νόμου. Το Πασοκ και η ΝΔ χρωστάνε απίστευτα ποσά στο Δημόσιο και μπαίνουν ερωτήματα αναφορικά με την ανεξαρτησία τους.Ο Σύριζα είναι’’allou fun park’’φοβικός σαν να δέχεται διαρκώς ένα Γερμανικό bullying. Δημοκρατία και ανάπτυξη με αυτές τις συνθήκες είναι απλά μια ουτοπία.

Ο Σύριζα αρκείται να περιγράφει στο εκλογικό κοινό το ’’κλεπτοκρατικό’’ σύστημα. Δίνει την εντύπωση στον μέσο Ελληνα ψηφοφόρο ότι το πρόγραμμά του περιορίζεται στο να καταγγέλλει αυτό το σύστημα, χωρίς να μας λέει εάν πρόκειται να το κατεδαφίσει, να το περιορίσει, να το αναμορφώσει, να συμμαχήσει ή να το αντικαταστήσει,και ασχολείται με δευτερεύοντα θέματα. Αντί να έχει ένα καθαρό πολιτικό σχέδιο  αρκείται να εταιροπροδιορίζεται από αυτό το ’’κλεπτοκρατικό’’σύστημα. ’’Η διαχειριστική τιμιότητα του Σύριζα δεν ήταν αρκετή για τον ψηφοφόρο’’, όπως αποδείχθηκε στις εκλογές του 2019. Φυσικά τα ΜΜΕ έχουν παίξει το ρόλο τους σε βάρος του Σύριζα.

Θα χρησιμοποιήσω βιβλιογραφία της πολιτικής οικονομίας προκειμένου να αναδείξω το ρόλο των crony όπου αυτοί ενδημούν και καταστρέφουν λαούς και κράτη.

ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ CRONY.

Η κινητήρια δύναμη του ενός συστήματος crony είναι γνωστή στην οικονομική θεωρία και εμπειρία ως ’’Αναζήτηση Ενοικίου’’ ,ένας όρος που επινοήθηκε από τον μεγάλο Οικονομολόγο Gordon Tullock. Περιγράφει τη διαδικασία με την οποία καλά οργανωμένες ομάδες συμφερόντων επιδιώκουν και επιτυγχάνουν την κυβερνητική εύνοια. Τις οικονομικές εύνοιες προσδιόρισε ο Mancur Olson και αναφέρεται στις κυβερνητικές και τις κρατικές συμβάσεις, επιδοτήσεις και προτιμησιακούς νόμους και προστασία από τους ελεγκτικούς κρατικούς μηχανισμούς. (Gordon Tullock, the Welfare, το κόστος των τιμών, Μονοπώλια και κλοπή, Western Econ.j 224,1967)

Το σύστημα αυτό η βιβλιογραφία το ονομάζει cronyism και τους πολιτικούς crony που σημαίνει φίλος,συνεργάτης της διαπλοκής, δεν πρόκειται για ένα απλό σύστημα lobbying. Μετά την οικονομική κρίση του 2010 οι crony δεν εξαφανίστηκαν, ήταν απλά σε αδρανοποίηση,και επέστρεψαν εκδικητικά το 2019. Το σύστημα crony είναι ένας συνδυασμός πολιτικής ευνοιοκρατίας και πολιτικής εξαγωγής ενοικίων (πάσης φύσεως ωφελημάτων, οικονομικών-πολιτικών), η οποία επιτρέπει την προστατευμένη δημιουργία πλούτου, την αναδιανομή πλούτου και των εθνικών πόρων,με την προστασία των πολιτικών crony, λένε οι James Bachanan and Gordon Tullock (Λογισμός της συγκατάθεσης ,λογικά θεμέλια του Συντάγματος,liberty Found,1999).

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ’’ΕΝΟΙΚΙΩΝ’’ ΚΑΙ ΟΙ CRONY

Ο πλούτος μπορεί να αποκτηθεί με δύο τρόπους: Νομίμως ή νομιμοφανώς ή να ληφθεί με τη βία από κάποιον που θα ασκήσει μια διαδικασία νομικής βίας. Λέει ο ο Gordon Tullock: ’’Το κοινωνικό κόστος της παράνομης κλοπής δεν είναι ένα απλό ζήτημα κλέφτη και παράνομης πράξης, αλλά ένα τεράστιο έγκλημα εναντίον της Πατρίδας’’. Ο κλέφτης θεωρεί ως υψηλότερη αξία το χρόνο και το ανθρώπινο κεφάλαιο για την κλοπή του πλούτου μέσω ’’ενοικίων’’, παρά να τον δημιουργήσει πράγμα που θα απαιτούσε πολύ χρόνο και μεγάλο ρίσκο για πιθανή αποτύχία, λένε οι Maxwell L.Strearns and Todd J.Zywicki. (West,2009.Δημοκρατική Επιλογή και εφαρμογή δικαίου).

Η αναζήτηση ’’ενοικίου’’ μπορεί να συμβεί με τρεις βασικούς τρόπους:

  • Με την άμεση αναζήτηση ’’ενοικίου’’ και συμβαίνει όταν μία ομάδα συμφερόντων ωφελείται άμεσα από μία κρατική σύμβαση (Βλέπε μεγάλα real estate) , ένα ρυθμιζόμενο Μονοπώλιο, (πχ. ΜΜΕ, ΑΠΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ), ένα αδειοδοτημένο επάγγελμα (πχ. κλειστά επαγγέλματα, και εμείς είμαστε γεμάτοι από αυτά), μία επιδότηση πχ λίστα Πέτσα και άλλες αμέτρητες έμμεσες και άμεσες επιδοτήσεις, βλέπε αερομεταφορές. Σύμπτωση θα είναι, παρόμοια γίνονται στο Πακιστάν, όχι εδώ.
  • Η έμμεση αναζήτηση ’’ενοικίου’’ όταν θεσπίζεται ένας φαινομενικά ουδέτερος νόμος ή κανονισμός ο οποίος ευνοεί σιωπηρά μερικούς ανθρώπους έναντι άλλων.(πχ. νόμος για την ΕΒΕ ευνοεί τα ιδιωτικά κολλέγια, νόμος Χατζηδάκη ευνοεί τους ολιγάρχες και στρέφεται εναντίον των εργαζομένων, η ασυλία των τραπεζιτών, η διαγραφή χρεών σε ΜΜΕ, ΠΑΕ, ΚΑΕ και ο αριθμός δεν θα έχει τέλος…) Και αυτά τα γεγονότα αποτελούν τραβηγμένες συμπτώσεις και συμβαίνει σε κράτη που υπάρχουν crony.
  • Με την πολιτική της κακοποίησης. Με πολιτικές προσπαθούν να επιβάλλουν βλάβη ή να αφαιρέσουν οφέλη που κατέχουν διάφορες κοινωνικές ομάδες, βιομηχανίες, εταιρείες, εργαζόμενοι κλπ. Οι Τράπεζες αποτελούν το πρότυπο παράδειγμα για το πώς οι ρυθμιστές της εξουσίας crony δίνουν τη δυνατότητα στους τραπεζίτες  να μην πληρώνουν και να μην τιμωρούνται για τις ζημίες τις οποίες οι ίδιοι προκάλεσαν με την άφρονα πολιτική τους. Αντίθετα διαγκωνίζονται να τους εξασφαλίζουν δάνεια εκ νέου προκειμένου να δημιουργήσουν νέα μονοπώλια σε ΑΠΕ, Real Estate, ΜΜΕ, ΕΛΠΕ, διαχείριση απορριμμάτων, μια και το τέλος των συμβατικών καυσίμων θα τους άφηνε ’’άνεργους’’ με ένα ζημιογόνο μονοπώλιο στα χέρια. Να μη πληρώσουμε όλοι μας για να φτιαχτούν νέα μονοπώλια να έχουν να ασχολούνται τα παιδιά; Τι , τζάμπα θα μας κυβερνάνε αν και δεν μας ρώτησαν; Ακόμη δεν ξεπληρώσαμε τα χρέη τους στις τράπεζες, ΜΜΕ, κλπ, και βάζουμε νέα χρέη ως ’’προίκα’’ για χάρη τους. (Benjamin M.Blau,Tyler J.Brough and Diana W.Thomas,Corpotate lobbying and Bailout of Banks,37 j.Banking & Fin 3007,2013). Άλλη σύμπτωση πάλι, αλλά αφού εμείς τα ’’φάγαμε’’ δεν θα πρέπει να πληρώνουν και τα τρισέγγονά μας; Πάντως crony Ελλάδα εμείς δεν έχουμε, αλλά και στις τράπεζες του Πακιστάν συμπτωματικά τα ίδια έγιναν.

Τόσο η άμεση όσο και η έμμεση αναζήτηση ενοικίου έχουν αποτέλεσμα που ονομάζεται κατανομή ’’ενοικίου’’, λένε οι Sandra E.Black and Philip E.Strahan (The Division of Spoils). Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα πτώχευσε και φιγουράρει στην κορυφή της πολιτικής διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 17 κρατών μελών, και αυτό δεν είναι έργο κομμουνιστών και Συριζαίων. Αλλά crony δεν έχουμε εμείς. Αυτές είναι σατανικές συμπτώσεις που συμβαίνουν στην Κολομβία, στην Ινδία και το Μεξικό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το 1982 ο Mancur Olson προσδιόρισε την τρομερή κατάντια των δημοσίων οικονομικών και διάγνωσε τις παθογένειες που προκαλούν οι αναζητήσεις’’ενοικίων’’,που καταπνίγουν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.

Οι crony πολιτικοί έχουν ως στόχο και κύριο αντικείμενο της πολιτικής τους δραστηριότητας τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου σε λίγα χέρια.

Συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας; Είναι τέτοιος crony ο κ. Μητσοτάκης; Μπααά,δε νομίζω… Εμένα πιο πολύ μου μοιάζει για ένα “αθώο” πολιτικό ’’Ούφο’’… Aντε καλέ, σοσιαλιστής, Εθνάρχης είναι. Από την ακροδεξιά του Αδωνη μέχρι την σοσιαλιστική έκφραση του πολιτικού ’’βοναπάρτη’’ Χρυσοχοΐδη. Είναι δημοκράτης, κοινωνιστής, αλτρουιστής όπως το διατύπωνε ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης… Αυτός και ο καραμουρτζούνης..

Οι περιουσίες  σήμερα κερδίζονται και χάνονται βάσει των πολιτικών διασυνδέσεων και όχι βάσει της ανταγωνιστικότητας που δεν υπάρχει. Οι crony δημιουργούν ένα οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον μέσω κανονιστικών ρυθμίσεων και νόμων που έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία συστήματος crony-cronyism capitalism το οποίο ενσωματώνει τους ολιγάρχες μέσα στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό και αν είναι φασίζουσα επιλογή και μάλιστα χωρίς την έγκριση του ψηφοφόρου.

Οι crony έχουν επιστρέψει εκδικητικά, και ήλθαν για να μείνουν. Οχι εδώ αλλά στο Αφγανιστάν, crony είναι οι Ταλιμπάν. Ο πολύς επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε απίθανη πολιτική πλάνη εάν πιστεύει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας είναι δυτικού τύπου.

ΥΓ: Κύριε Τσίπρα, εάν σας ενδιαφέρει η επανεκλογή σας, πράγμα που πολύ αμφιβάλω, σας προτείνω να κάνετε ακριβώς το ίδιο σύστημα με μια μεγάλη διαφορά. Στη θέση των καναλαρχών, πρώην τραπεζιτών, πρώην μεγαλοβενζινοπωλών (νομίμων και λαθραίων), μεγαλοτηλεπαρουσιαστών, δημοσιογραφικών ’’περιστρόφων’’, δημοσκόπων κλπ του Πακιστάν, οι οποίοι δεν παράγουν και δεν εξάγουν ούτε καρφίτσα, αλλά ’’ρουφούν’’ τις τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυραίων, αγκαλιάστε τους Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες που παράγουν προϊόντα και εξάγουν στο εξωτερικό. Πάνω στην  παρασιτική διαπλοκή  να οικοδομήσετε μια ανταγωνιστική οικονομία χωρίς ρυθμιζόμενα μονοπώλια.

Ούτε αντισυστημικές κραυγές ούτε κορώνες ούτε ουτοπίες. Καθαρός λόγος που θα βασίζεται στη δημιουργία και όχι στη διαρκή καταγγελία, στο έγκλημα χωρίς τιμωρία, και στην ακατάσχετη ηθικολογία στην πολιτική. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα ανταγωνιστικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, άλλο σύστημα, άλλη ’’μηχανική’’, με άξονα την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.

ΥΓ 2: Κυρία Γεννηματά, κύριοι Σημίτη, Καραμανλή και Παπανδρέου, εάν είχαμε σύστημα crony στην Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να εξεταστεί ο ρόλος του στην πτώχευση της χώρας από Ειδικό Δικαστήριο; Αλλά να εξεταστεί ο Παππάς επειδή προσπάθησε το αυτονόητο, να καθαρίσει το τοπίο των ΜΜΕ αλλά και πιθανώς να δώσει φωνή σε ένα δημοκρατικό κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα με την εντολή του Ελληνικού λαού με εκλογές. Να κοιμηθούμε ήσυχα γιατί χρόνια τώρα μας διαβεβαιώνετε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα και διατηρείται τη συνείδησή σας καθαρή. Μεγάλες και ιστορικές οι πατριωτικές υπηρεσίες  σας σε αυτή τη χώρα, ενώ ο προγραμματικός σας λόγος αναφορικά με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με ξεπερνά. Σοβαρά μιλάτε ότι η Ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα;

Ένας πολιτικός δεν βρίσκεται να ζητήσει να βρεθεί επί τόσα χρόνια ο Τούρκος διακινητής του Noor one προκειμένου να αναζητηθεί με διεθνές ένταλμα; Εννέα δολοφονίες διέπραξε, διώξεις στη λιμενική αστυνομία ασκήθηκαν, πέντε Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς παραιτήθηκαν από το φόβο τους και τρείς τόνοι κοκαΐνης θα έκαναν βόλτα στις Ελληνικές οικογένειες. Αυτό το κράτος φτιάξατε; Αν ένας Τούρκος φυγόδικος είχε τη δυνατότητα να προσβάλει τις διωκτικές αρχές και το κράτος με αυτό τον τρόπο, τι θα μπορούσαν να κάνουν δύο Τούρκοι; Ο ’’νόμος και η τάξη’’ του άτυχου Ινδαρέ σας μάρανε… Μοιάζει με Ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα; ή με Κολομβία; Ο Παππάς των τηλεοπτικών αδειών που έβαλε λεφτά στα κρατικά ταμεία είναι πιο ’’εύκαιρος’’ να ασχοληθούμε. Γι αυτούς που έβγαλαν και βγάζουν λεφτά από τα κρατικά ταμεία ούτε λέξη…

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Η κυβέρνηση του πολυcronyμένου μας”

  1. "ατσαλάκωτα ευθυτενή γκαρσόνια"

    Όταν η παγκόσμια οικονομία περνούσε πρωτοφανή κρίση, οι άνθρωποι του πλούτου συνωστίζονταν για να θαυμάσουν το… Μοσχάρι στη Φορμόλη, ένα έργο τέχνης με οικολογικές ευαισθησίες, το οποίο ήταν ένα αληθινό νεκρό ζώο διατηρημένο σε φορμόλη! Έτσι και τώρα εν μέσω μια πρωτοφανούς κρίσης εδώ στην Ελλάδας, που πολλοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, βιοποριστικό πρόβλημα δηλαδή, έγιναν διθύραμβοι για το σόου του Ντιόρ. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Και όταν ήταν οι ναζί στην Ελλάδα κάποιες εφημερίδες πολύ ευχαρίστως τους δοξολογούσαν… Κάτι τέτοιοι “τουρίστες” δεν είναι φιλέλληνες, θέλουν την Ελλάδα, τη γη, χωρίς τους “ιθαγενείς” ή μόνο για δούλους. Και εκείνο το άλλο τέρας δημοσιογραφίας, κυριολεκτικά όμως, η κα Αγιανδρίτη περιοδικό Γκαλά, έπιασε στο στόμα της την Κέρκυρα με τα…ευθυτενή γκαρσόνια.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί