Καταδικάζει τις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό ο ΣΥΡΙΖΑ: «Στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ»

“Οποιαδήποτε τουρκική πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί στη διχοτόμηση είναι καταδικαστέα και απολύτως απαράδεκτη”

Χωρίς εκπλήξεις η σημερινή η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του στην πρόταση Τατάρ για δύο κράτη και επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη λύση στο Κυπριακό.

«Στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί και δυο ξεχωριστά κράτη. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος μιλώντας στην ψευδοβουλή ανακοίνωσε την έναρξη οικοδόμησης νέου «προεδρικού» μεγάρου στον κατεχόμενο Αγ. Δομέτιο, ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές η εν λόγω εξαγγελία χαρακτηρίζεται συμβολική και μόνο.

Παράλληλα, ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στις ΗΠΑ κάποιοι έχουν ενοχληθεί από τις κινήσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό κατηγορώντας τους Ελληνοκυπρίους ότι «κρύβονται πίσω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ».

Η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα συνεχίζεται και αύριο, όταν και σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενδέχεται να ανακοινώσει «καλά νέα», όπως η έναρξη διπλωματικών σχέσεων του ψευδοκράτους με το Αζερμπαϊτζάν, το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου (Βαρώσια) και η δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο.

Έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει τις «απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ». Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής. Οποιαδήποτε τουρκική πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί στη διχοτόμηση είναι καταδικαστέα και απολύτως απαράδεκτη».

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συντονίσει τις ενέργειές της με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να αναληφθούν άμεσα οι δέουσες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και να σχεδιαστεί μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική λύσης που να αξιοποιεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ρόλο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περιοχή. Μόνο με την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού κυρώσεων και την προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά- όχι με αφηρημένες αναφορές σε “αναστρεψιμότητα αποφάσεων” και δήθεν εγγυήσεις για “ήρεμα καλοκαίρια”» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί