Σ. Βαρδάκης: «Κ. Χατζηδάκη επιτέλους πράξτε τα δέοντα ώστε να επαναλειτουργήσουν οι Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του e-ΕΦΚΑ»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για  τη λειτουργία των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών e-ΕΦΚΑ, πραγματοποίησαν 40 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Συγκεκριμένα, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, αλλά και την ταχύτατη και ποιοτική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, με τον ν. 4387/16 προβλέφθηκε η σύσταση Διοικητικών Επιτροπών (Τ.Δ.Ε.) του e-ΕΦΚΑ, οι οποίες εξετάζουν τόσο ενστάσεις ασφαλισμένων, που αφορούν σε λανθασμένη ασφάλιση, καταγγελίες για ανασφάλιστη εργασία, εκπρόθεσμες αιτήσεις στο τμήμα παροχών, συνταξιοδοτικά θέματα, θέματα επιδομάτων (ασθένειας, κυοφορίας, λοχείας), θέματα ΚΕΠΑ, όσο και ενστάσεις εργοδοτών, για πρόστιμα σε επιχειρήσεις και πρόστιμα σε οικοδομές.

Οι Τ.Δ.Ε. όμως, δεδομένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σταμάτησαν να λειτουργούν όταν ξεκίνησε η πανδημία, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για καθολική επανεκκίνηση αυτών, με πολλά νομικά και πρακτικά ζητήματα λειτουργίας τους να χρήζουν διευθέτησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο Ηράκλειο, το Υποκατάστημα e-ΕΦΚΑ Αλικαρνασσού, που λόγω του νέου οργανογράμματος, απαιτείται έκδοση Υπουργικής Απόφασης, για να μπορούν να λειτουργήσουν οι Τ.Δ.Ε. ξανά, αλλά και το Τοπικό Υποκατάστημα Αγίου Μηνά, όπου εκεί οι επιτροπές δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Επιπλέον, δημοσιεύματα αναδεικνύουν τις μεγάλες αναμονές που υπάρχουν σε διάφορα Υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων και του Ηρακλείου, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη διαβίωση των συνταξιούχων.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό, αφενός να απαντήσει αν είναι ενήμερος για τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές σε Υποκαταστήματα e-ΕΦΚΑ και αφετέρου να προσδιορίσει αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Επιπλέον, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν αν το αρμόδιο Υπουργείο έχει δώσει ρητές οδηγίες στις Υπηρεσίες για την επανεκκίνηση των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών, αλλά και πώς προτίθεται ο Υπουργός να λύσει, τόσο το ζήτημα της πολύμηνης αναμονής ασφαλισμένων και εργοδοτών, για εκδίκαση των υποθέσεών τους, που εκκρεμούν εδώ και 2 χρόνια, όσο και το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής στην απονομή σύνταξης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί