Τσίπρας: Επιτακτική ανάγκη η απόκτηση δυναμικής εθνικής στρατηγικής

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, όπου συμμετείχε ως κεντρικός εισηγητής.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως μεγάλο λάθος την άσκηση μίας «συντηρητικής πολιτικής μη-λύσεων και προσχώρησης σε λογικές διπλωματικής ανάσχεσης», αντί της ανάπτυξης μιας δυναμικής λύσης, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.

«Από τις αρχές του έτους η Τουρκία, πιεζόμενη από της ΗΠΑ και από την αρνητική οικονομική της πορεία, έχει ανοίξει το παράθυρο στο διάλογο. Έπρεπε να αξιοποιήσουμε τις πιέσεις που δέχεται, προκειμένου να μπούμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο – για τις διερευνητικές ή τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης – χωρίς αφέλεια και αυταπάτες, με σαφείς κόκκινες γραμμές για τις δήθεν γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, αλλά και με σαφείς στόχους.

Το να κερδίζεις απλώς λίγους μήνες παραπάνω ηρεμίας αποτελεί κοντόθωρο στόχο. Ο χρόνος, όμως, δεν κυλάει ουδέτερα. Η Τουρκία, καθιερώνει δυναμικές μεν, ουσιαστικές δε, σχέσεις με σειρά χωρών επικαλούμενη και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Βλέπουμε τη συζήτηση με τις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν. Βλέπουμε τη συζήτηση για Στρατηγική Πυξίδα με ρόλο της Τουρκίας, που άνοιξε στην ΕΕ. Βλέπουμε την πορεία των Τουρκοαιγυπτιακών ή Γαλλοτουρκικών σχέσεων με αφορμή τη Λιβύη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι:

«Όπως αποδείχτηκε και πέρσι που το Oruc Reis παραβίαζε για 3 μήνες τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι δήθεν μπορεί να δημιουργηθεί μια περιφερειακή ασπίδα ανάσχεσης απέναντι στην Τουρκία, αν έρθει η δύσκολη στιγμή. Ούτε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιστρέψει ή να παγώσει την θετική ευρωτουρκική ατζέντα με την Τουρκία αν αυτή επανέλθει στις παραβιάσεις. Οι ελληνικές κόκκινες γραμμές είναι μακριά από το να γίνουν ευρωπαϊκές, πέραν του επίπεδου των δηλώσεων».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε μια δυναμική εθνική στρατηγική για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Να μιλήσουμε επιτέλους για ένα Ελσίνκι με νέους όρους. Εδώ και τρεις μήνες έχω προτείνει να κατοχυρωθεί ότι η αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού προσφύγει η Τουρκία με την Ελλάδα στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Αυτός είναι ο μόνος ευρωπαϊκός μοχλός πίεσης που μπορεί στο μέλλον να επιτρέψει ένα κοινά αποδεκτό συνυποσχετικό, μετά από ουσιαστικές διερευνητικές. Χωρίς αυτόν, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορεί να υπάρξει Χάγη», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε την ανάγκη μίας επίμονης στρατηγικής στηριγμένης στις πάγιες θέσεις για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη σε κράτος με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα. Με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Και βέβαια ορθώς καταβάλλεται προσπάθεια κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα επεσήμανε ότι η στάση της Τουρκίας στο εν λόγω ζήτημα είναι πλήρως απομακρυσμένη από τη διεθνή νομιμότητα.

«Έχει μεγάλη σημασία ο συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των διχοτομικών τουρκικών προτάσεων, αλλά και για μια συνολική μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης ότι είναι σαφές το γεγονός πως η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε νέες δυνατότητες ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή και στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Θεωρώ θετικό ότι η κυβέρνηση παρά τα όσο έλεγε ως αντιπολίτευση τιμά τη Συμφωνία αλλά την ίδια στιγμή την βλέπουμε – εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά της – να μην προχωρά όχι στην διοργάνωση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για νέες συμφωνίες, αλλά ούτε στην κύρωση των παλιών μνημονίων που έχουν απτά οφέλη για τη χώρα. Η φοβική αυτή θέση, δυσκολεύει και στην άσκηση πίεσης προς τη γείτονα για την εφαρμογή της Συμφωνίας, όπως πχ σε σχέση με τα σχολικά βιβλία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί