Βουλγαρικές εκλογές: Πρώτο αλλά χωρίς αυτοδυναμία το κόμμα του Μπορίσοφ

Χαμηλή συμμετοχή καταγράφηκε στις σημερινές κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, όπου η κάλπη δεν έβγαλε εκπλήξεις. Συνολικά στο κοινοβούλιο μπαίνουν έξι κόμματα, τα οποία θα κληθούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Το κεντροδεξιό κόμμα GERB-UDF του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ βρίσκεται απομονωμένο και είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη κυβέρνηση παρά τη κατάκτηση της πρώτης θέσης στις σημερινές εκλογές.

Πρώτο σε όλα τα exit poll είναι το GERB-UDF του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ, το οποίο καταγράφεται με ποσοστό από 22.1% έως και 23.6%. Ακολουθεί το Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ITN) του λαϊκιστή τηλεαστέρα Τριφόνοφ που συγκεντρώνει το 21.5% έως 23% των ψήφων. Στη τρίτη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές (BSP for Bulgaria) με ποσοστά από 14.1% έως 15.1%. Τέταρτο κόμμα έρχεται η Δημοκρατική Βουλγαρία (Democratic Bulgaria) με φιλελεύθερες απόψεις, καταγράφοντας ποσοστά από 13% έως και 14.1%. Πέμπτο κόμμα στην εκλογική κατάταξη είναι το μειονοτικό κόμμα MRF που απευθύνεται στον τουρκικό πληθυσμό της Βουλγαρίας εξασφαλίζοντας ποσοστά από 8.9% έως 12%. Τη τελευταία θέση εξασφαλίζει το νέο κόμμα Σηκωθείτε! Μαφία, έξω! (IS.MV) με ποσοστά 4.8% έως και 5.5%.

Σημειώνεται ότι είναι οι δεύτερες εκλογές που γίνονται στη Βουλγαρία μετά τον Απρίλιο και την αδυναμία συγκρότηση κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει είτε θα είναι αμιγώς τεχνοκρατική με τη συμφωνία των κομμάτων είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση από την αντιπολίτευση πλην του GERB-UDF που βρίσκεται απομονωμένο πολιτικά έπειτα από την ενδημική διαφθορά που στοίχειωσε τη περίοδο της διακυβέρνησης του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί