Νέα αναφορά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για παρενέργειες από τα εμβόλια

Νέα αναφορά έκανε σήμερα Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σχετικά με τις σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων κορονoϊού.

Για το εμβόλιο της Moderna και της Pfizer, ο EMA διαπίστωσε ότι η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα μπορεί να εμφανιστούν σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό συνιστά την καταχώριση της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας ως νέων ανεπιθύμητων παρενεργειών στις πληροφορίες προϊόντων γι’ αυτά τα εμβόλια, μαζί με μια προειδοποίηση για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και των ατόμων που λαμβάνουν αυτά τα εμβόλια.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ συνιστά να επικαιροποιηθούν το φυλλάδιο οδηγιών ώστε να αναφέρεται ως πιθανή παρενέργεια το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φλεβάρη στη χώρα μας, 40χρονη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Κέρκυρας λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca είχε εμφανίσει αιφνίδια παράλυση των κάτω άκρων και μετά την κλινική εξέταση που έγινε διαπιστώθηκε ότι πάσχει από το σύνδρομο Guillain-Barre.

Οι γιατροί τόνιζαν ότι δεν συνδέεται η συγκεκριμένη νόσος με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, καθώς και σε διεθνές επίπεδο δεν είχε αναφερθεί παρενέργεια αυτού του τύπου.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός υποστήριζε ότι η παράλυση σχετίζεται με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών για την πιθανή διασπορά ψευδών ειδήσεων καθώς πριν αποφανθούν οι γιατροί δήλωνε βέβαιος πως η παράλυση της γυναίκας αποτελεί παρενέργεια του εμβολίου.

Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης ότι οι άνθρωποι που είχαν προηγουμένως σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να μην κάνουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Tα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο αυτό, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσουν γρήγορο πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια, ή ξαφνική αύξηση βάρους τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται συχνά με αίσθημα λιποθυμίας (λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης).

Στο μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειαστεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων -που σήμερα απαιτούνται- για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί