Στη Βουλή η εκδικητική δίωξη του τ. Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ από τον ΙΣΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκδικητική πειθαρχική δίωξη του τ. Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ ιατρού Τάκη Γεωργακόπουλου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, πρόκειται για καθαρή απόπειρα τρομοκράτησης ενός στελέχους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ που είχε ως αρμοδιότητα την επιβολή ποινών σε γιατρούς για υπέρβαση συνταγογραφικών ορίων, που είχαν τεθεί νόμιμα για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Ο Υπουργός Υγείας, που εκ του νόμου ασκεί έλεγχο στους ιατρικούς συλλόγους, έχει σαφέστατη πολιτική ευθύνη, αν προχωρήσει η δίωξη του κ. Γεωργακόπουλου.

Το κείμενο της Ερώτησης

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

ΘΕΜΑ: Παράνομη και εκδικητική πειθαρχική δίωξη γιατρού από τον ΙΣΑ

Ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ιατρός πνευμονολόγος – εντατικολόγος  του ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα,  υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ από το 2015 έως το 2019. Ανάμεσα στα καθήκοντά του, όπως αυτά του ανατέθηκαν από το ΔΣ του Οργανισμού, ήταν και η επιβολή ποινών σε γιατρούς για υπέρβαση των συνταγογραφικών ορίων, που είχαν τεθεί νόμιμα ώστε να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον από προκλητή ζήτηση υπηρεσιών  και αχρείαστες χρεώσεις. Οι ποινές αυτές επιβάλλονταν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και πάντοτε ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ.

Το 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) αποφάσισε να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο εναντίον του κ. Γεωργακόπουλο, όχι για κάποια ιατρική πράξη ή για παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας, αλλά επειδή καλούσε σε απολογία γιατρούς – μέλη του ΙΣΑ για υπέρβαση των ορίων συνταγράφησης  για φάρμακα, εξετάσεις ή άλλες παροχές υγείας   . Με παντελώς έωλα και αόριστα επιχειρήματα, περί δήθεν μη εφαρμογής σχετικής απόφασης του ΣτΕ, η εφαρμογή της οποίας ούτως ή άλλως ήταν πέραν των αρμοδιοτήτων του κ. Γεωργακόπουλου αλλά και του ΕΟΠΥΥ εν γένει, απειλείται αυτή τη στιγμή η επαγγελματική και ηθική υπόσταση ενός γιατρού ο οποίος επιτελούσε το καθήκον του ως αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτό ορίζεται από το νόμο. Να σημειωθεί εδώ ότι αφορμή για την πειθαρχική δίωξη δεν αποτελεί κάποια καταγγελία γιατρού ή  κάποια συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά κινήθηκε «αυτεπάγγελτα» από το ΔΣ του ΙΣΑ.

Η καταφανώς παράνομη απόφαση του ΙΣΑ, εκκινούμενη από καθαρά συντεχνιακή και εκδικητική λογική, έχει ως μοναδικό στόχο να τρομοκρατήσει τον κ. Γεωργακόπουλο αλλά και οποιοδήποτε γιατρό βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση. Ο ΙΣΑ επί της ουσίας διατείνεται ότι οι γιατροί πρέπει να είναι ανεξέλεγκτοι, να μην υπόκεινται σε κανένα θεσμικό πλαίσιο ως προς τη συνταγογράφηση και συνεπώς να χρεώνουν κατά το δοκούν το δημόσιο  Ασφαλιστικό Φορέα  Υγείας, χωρίς έγκυρα διαγνωστικά και θεραπευτικά  πρωτόκολλα, των οποίων η τήρηση θα ελέγχεται αυστηρά.  

Οι αποφάσεις του ΙΣΑ, σύμφωνα με το νόμο (άρθρ. 309 και 316 του ν. 4512/2018), υπόκεινται στον έλεγχο του Υπουργού Υγείας. Συνεπώς, αν προχωρήσει η παντελώς παράνομη πειθαρχική δίωξη του κ. Γεωργακόπουλου σημαίνει ότι αυτή τυγχάνει, έστω σιωπηρά, της αποδοχής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Είναι σε γνώση του η παραπάνω παράνομη απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ  για την πειθαρχική δίωξη του κ. Γεωργακόπουλου ; 
  2. Πρόκειται να ακυρώσει την εν λόγω   απόφαση, αποδεχόμενος την αίτηση θεραπείας που έχει ασκήσει ενώπιόν του ο κ. Γεωργακόπουλος ; 
  3. Θεωρεί ότι οι προσχηματικές πειθαρχικές διώξεις εναντίον κρατικών λειτουργών για την άσκηση των καθηκόντων τους προάγουν το δημόσιο συμφέρον;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας 

Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Γκιόλας Γιάννης
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χουσεϊν Ζεϊμπέκ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί