Όχι μόνο κλείνουν “υπεράριθμα” νοσοκομεία, αλλά στο Ηράκλειο καλύπτουν εμβολιασμούς με υπερεφημερίες γιατρών!

Δεν αρκεί ότι δε στήριξαν το ΕΣΥ με νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα για την πανδημία, δεν αρκεί καν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει ότι… έχουμε υπεράριθμα δημόσια νοσοκομεία, τώρα αποκαλύπτεται ότι ακόμα και τα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται με γιατρούς που κάνουν δεύτερη εφημερία σε αυτά, μετά την εφημερία στο νοσοκομείο!

Δείτε: Εν μέσω πανδημίας προαναγγέλλει κλείσιμο νοσοκομείων και “βλέπει”… “υγειονομικό σαμποτάζ” από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Σχετική περίπτωση καταγγέλλει το σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Όπως σημειώνει, την Παρασκευή το βράδυ γιατρός του νοσοκομείου ενημερώθηκε – χωρίς καμιά συνεννόηση, ούτε καν προηγούμενη ενημέρωση- ότι την Κυριακή θα έκανε 14ωρη βάρδια σε εμβολιαστική γραμμή του νοσοκομείου!

Διαβάστε την καταγγελία:

Με υπερεφημέρευση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού στελεχώνονται τα εμβολιαστικά κέντρα. Την Παρασκευή το βράδυ ενημερώθηκε ειδικευόμενος αιματολόγος του ΠΑΓΝΗ για την υποχρέωσή του να καλύψει 14ωρη βάρδια σε εμβολιαστική γραμμή του νοσοκομείου την Κυριακή, χωρίς καν να ερωτηθεί αν έχει τη δυνατότητα να κάνει τη συγκεκριμένη εφημερία, αν έχει άλλες υποχρεώσεις ή αν θα απουσιάζει. 

Στο Αιματολογικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ παρακολουθούνται χιλιάδες ασθενείς, αρκετοί εκ των οποίων με σοβαρά νοσήματα. Στην εν λόγω κλινική συχνά νοσηλεύονται 20-30 ασθενείς, ενώ καθημερινά γίνονται περίπου 30 ημερήσιες εισαγωγές για θεραπεία. Η πληρότητα της κλινικής υπερβαίνει τους τελευταίους μήνες το 100%, με αποτέλεσμα να έχει επεκταθεί και σε κλίνες γειτονικής κλινικής. Αυξημένη είναι η κίνηση και στα τακτικά εξωτερικά αιματολογικά ιατρεία, όπου κάποιες ημέρες εξετάζονται ακόμη και πάνω από 80 ασθενείς. Λόγω του ανεπαρκούς αριθμού αιματολόγων για τις αυξημένες ανάγκες του τμήματος, οι 4 ειδικευόμενοι της αιματολογικής κάνουν συνήθως 8 εφημερίες το μήνα, χωρίς να παίρνουν όλα τα ρεπό που δικαιούνται, ενώ συχνά εργάζονται πέραν του ωραρίου τους τις καθημερινές, προκειμένου να «βγει η δουλειά». Είναι αυτονόητο ότι δεν περισσεύει κανένας ειδικευόμενος ούτε τα πρωινά τις καθημερινές ούτε τα λιγοστά Σαββατοκύριακα που έχουν στη διάθεσή τους για ανάπαυση, ειδικά σε περίοδο αδειών.

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, κενές παραμένουν χιλιάδες θέσεις γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας πανελλαδικά. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία», για το οποίο θριαμβολογεί η κυβέρνηση, δεν συνοδεύεται από ενίσχυση της χρόνια υποβαθμισμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) με προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό. Πολλές εμβολιαστικές γραμμές λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, επιβαρύνοντάς τα περαιτέρω, αποσπώντας χώρους από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και επιτείνοντας το συγχρωτισμό υγιών (που προσέρχονται για εμβολιασμό) και ασθενών (που παρακολουθούνται στα τακτικά ιατρεία). 

Η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων δεν γίνεται με νέες προσλήψεις γενικών γιατρών και παθολόγων στα κέντρα υγείας, αλλά με εξαναγκασμό σε υπερωρίες των ήδη υπηρετούντων ανεπαρκών (σε αριθμό) εξουθενωμένων γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με πρόσθετες εφημερίες γιατρών όλου του παθολογικού τομέα, καλύπτονται και οι μονάδες COVID. 

Το αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία των γιατρών να υπερβαίνει το πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα, χωρίς να παίρνει τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούται, ενώ χρωστούνται και πολλές μέρες κανονικών αδειών. Παράλληλα, οι μετακινήσεις γιατρών για βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα και στις μονάδες COVID αποδυναμώνουν και προκαλούν προβλήματα δυσλειτουργίας στα υποστελεχωμένα τμήματα (όπου εργάζονται οι γιατροί αυτοί).

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν φρόντισε ούτε καν να εξασφαλίσει την αμοιβή των γιατρών για τις απογευματινές βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα τις καθημερινές, αφού στο ΦΕΚ 4790/31.3.21 προβλέπεται αποζημίωση μόνο για τις μη εργάσιμες μέρες. Έτσι, είναι στο χέρι των διοικήσεων των νοσοκομείων και των ΥΠΕ αν θα εξαναγκάσουν τους γιατρούς σε απλήρωτες υπερωρίες (όπως συμβαίνει σε κάποια νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας) ή αν θα αποζημιώσουν τις πρόσθετες εφημερίες (μετά από παρεμβάσεις εκπροσώπων των εργαζομένων).

Η οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμού, όπως και η διαχείριση της πανδημίας στο σύνολό της, γίνεται με κριτήριο την προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών, και όχι την προστασία της υγείας. Αποτελέσματα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της υγείας είναι η υποστελέχωση, τα εξαντλητικά ωράρια και οι συνεχείς μετακινήσεις υγειονομικών.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

  • Ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων στα πλαίσια της ΠΦΥ
  • Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό
  • Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού
  • Άμεση στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με νέες προσλήψεις γιατρών και όχι με επιβάρυνση των ήδη υπηρετούντων
  • Να σταματήσουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού
  • Να μην εξαναγκάζονται οι γιατροί σε υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί