Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο: Έτσι θα γίνεται η διδασκαλία – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Στο υποχρεωτικό πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων της χώρας εισάγεται από το σχολικό έτος 2021-2022 η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, βιωματικού χαρακτήρα, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε, ήδη, πιλοτικά τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Ο/η νηπιαγωγός κατά τις ώρες των δραστηριοτήτων στα αγγλικά παραμένει στην τάξη λαμβάνοντας ενεργό μέρος στη μαθησιακή διαδικασία, με βάση τις ανάγκες και την οργάνωση των δραστηριοτήτων, όπως συναποφασίζονται από τους δύο εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σκοπός της ενσωμάτωσης της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος σε σχέση με τη γλωσσική και ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων για την ενίσχυση της πολυγλωσσικής επίγνωσης, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του ενεργού πολίτη στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία.

Στην ίδια απόφαση, προβλέπεται επιμόρφωση των αρμόδιων Συμβούλων Εκπαιδευτικού Έργου αγγλικής και νηπιαγωγών, καθώς και των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας και των νηπιαγωγών, προκειμένου να κατανοήσουν τις εκπαιδευτικές παραμέτρους και τη σημασία της εισαγωγής των αγγλικών στο Νηπιαγωγείο, να αντιληφθούν τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας και της λειτουργίας του, να αναπτύξουν κατάλληλη μεθοδολογία και να καλλιεργήσουν συνεργατική κουλτούρα για το σχεδιασμό και υλοποίηση δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι στην πολυγλωσσία και τη διαπολιτισμική προσέγγιση και αξιοποιώντας ψηφιακά και άλλα εργαλεία για τη μεταξύ τους συνεργασία.

Στο πλαίσιο προπαρασκευαστικής φάσης και κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσής τους, οι εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας που τοποθετούνται στο Νηπιαγωγείο παρακολουθούν το πρόγραμμα της τάξης κατά τις διδακτικές ώρες που έχουν αναλάβει, με σκοπό την απαιτούμενη σταδιακή εξοικείωση των παιδιών μαζί τους αλλά και τη δική τους εξοικείωση με τα παιδιά, τους νηπιαγωγούς και το προσωπικό του σχολείου, καθώς και με το χώρο και το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου. Οι νηπιαγωγοί ενημερώνουν τους γονείς και κηδεμόνες σχετικά και προετοιμάζουν τα παιδιά βάσει του πλαισίου εφαρμογής και των σχετικών οδηγιών.

“Η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, ήδη από τα πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής, στοχεύει στη διεύρυνση της γλωσσικής αντίληψης των νηπίων, καθώς και τη διαμόρφωσή τους ως ενεργών πολιτών της παγκόσμιας κοινότητας, μέσα από τον εμπλουτισμό του προγράμματος του Νηπιαγωγείου με βιωματικές δράσεις. Κάνοντας τη δέσμευσή μας πράξη, ξεκινήσαμε την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, το Νηπιαγωγείο, που πιστεύουμε ότι μπορεί να θεμελιώσει ένα συνολικά καλύτερο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα σε όλες τις βαθμίδες. Μάλιστα, το πρόγραμμα «Εισαγωγή των αγγλικών στην προσχολική εκπαίδευση στην Ελλάδα» πρόσφατα διακρίθηκε με το Πιστοποιητικό Εθνικής Αναγνώρισης για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση για την Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη GENE (Global Education Network Europe)” δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί