Με πιστοποιητικό εμβολιασμού στα νησιά από 5 Ιουλίου – Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης τον τρόπο με τον οποίον θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια στα νησιά από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου αλλά και τι θα απαιτείται από τους ταξιδιώτες. Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από τη Δευτέρα, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα απαιτείται η διενέργεια μοριακού ή rapid test.

Οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης

Από Δευτέρα 5 Ιουλίου θα απαιτείται για τις μετακινήσεις στα νησιά θα απαιτούνται:

  • Για τους ενήλικες: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, ενώ για τους ανεμβολίαστους είτε αρνητικό αποτέλεσμα PCR (τις τελευταίες 72 ώρες) ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (τις τελευταίες 48 ώρες)
  • Για ανήλικους 12-17 ετών οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Oι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών. Από το μέτρο εξαιρείται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η κατάσταση για τις χερσαίες μετακινήσεις θα επανεκτιμηθεί.

Η ενημέρωση για την πανδημία

Η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για σταθεροποίηση της πανδημίας, τονίζοντας ότι ανακόπηκε η καθοδική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου, ενώ η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά τους νέους 18-34 ετών. «Σε κάποιες νησιωτικές περιοχές βλέπουμε μία μικρή αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια μειώνεται σταδιακά», επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, ανακοινώνοντας επίσης ότι συνολικά νοσηλεύονται 700 ασθενείς. Παράλληλα, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα προβλέψεων, αναμένεται να πέσει στους 100 ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Παραμένει η ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

«Το κύριο θέμα της συζήτησης είναι η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Ήδη καταγράφονται περιστατικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως την Κρήτη, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στα νέα στοιχεία αναφορικά με την παραλλαγή του κορονοϊού. «Ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά υψηλός για πολίτες οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί», συμπληρώνοντας ότι δεν παρατηρείται αύξηση των επαναμολύνσεων με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Συστάσεις για εμβολιασμούς και self test

Στη συνέχεια, η ίδια σημείωσε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να ανέβει, ιδίως στα άτομα 50-64 ετών, ενώ παράλληλα έγινε κάλεσμα για εμβολιασμούς και στους νέους ώστε «να επιστρέψουν ασφαλείς στα σπίτια τους μετά τις διακοπές τους».

Όσο για τα self test, η Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε την αναγκαιότητά τους, σημειώνοντας ότι το 57% των νέων κρουσμάτων της περασμένης εβδομάδας εντοπίστηκαν από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Παράλληλα, έγιναν συστάσεις και στους νέους για διενέργεια self test πριν αλλά και μετά τις διακοπές τους, ενώ παραμένουν οι συστάσεις για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους εσωτερικούς, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί