«Καμπανάκι» από Λαγκάρντ για τις πτωχεύσεις που θα πλήξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κινδυνεύουν και τα ταμεία ιδιωτικών συντάξεων

Διάλογο σχετικά με το συστημικό κίνδυνο χρεοκοπιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ, μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης, είχαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συζήτηση με τίτλο «Δημόσια Ακρόαση με την Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο Twitter «Η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας πριν λίγο σε ερώτησή μου, στην ECON, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πτωχεύσεις που θα πλήξουν ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ διαπιστώνει ότι τα ταμεία ιδιωτικών συντάξεων συνιστούν “δυνητικό κίνδυνο”»

Στην απάντησή της μάλιστα η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει ως πλέον εκτεθειμένους κλάδους «τις μεταφορές και τη χρηματοδοτική μίσθωση, αλλά και ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ. και γενικότερα τον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού». Όσον αφορά τις εταιρείες σημειώνει πως «είναι φανερό ότι αυτές που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μια κατηγορία εταιριών και επιχειρηματιών, που και οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις, ο καθένας με την ιδιότητά του, θα πρέπει να προσέξουν, έτσι ώστε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, να μην καταλήξουν σε κατάσταση χρεοκοπίας επειδή δεν στηρίχθηκαν στην πορεία τους για επιστροφή στη βιωσιμότητα»

Πιο αναλυτικά: 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθυνόμενος στην Κριστίν Λαγκάρντ, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της Επιτροπής ECON, αναφέρθηκε σε δυο ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα: το πιθανό «τσουνάμι επιχειρηματικών πτωχεύσεων» και το επισφαλές σύστημα «ιδιωτικής ασφάλισης».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κα πρόεδρε.

Κα Λαγκάρντ,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου. Με βάση και την εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, αλλά και όπως το παρουσιάσατε και εσείς, εκτιμάτε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τσουνάμι επιειρηματικών πτωχεύσεων σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά τη δρομολογημένη απόσυρση των μέτρων στήριξης.
Εσείς, ως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προβλέπετε για την πατρίδα μου την Ελλάδα, μια αύξηση κατά 20% των πτωχεύσεων σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, το 2019.
Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθιστά την Ελλάδα, τη μόνη χώρα που το σύνολο των δανείων που θα πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι 13 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα πολύ μεγάλο ποσό, θα δοθούν μέσω τραπεζών και σχεδόν στο σύνολό τους σε μεγάλες ή πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που είναι αξιόχρεες, αποκλείοντας έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιειρήσεων. Θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε κάποιο σχόλιο γι’ αυτή τη μοναδικότητα αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην Ελλάδα.

Επίσης, διαπιστώνετε ένα σημαντικό κίνδυνο για τα συστήματα ιδιωτικών συντάξεων που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε χώρες της πρώην Ανατολική Ευρώπης – σας ρώτησε και ο συνάδελφος από τη Λιθουανία. Στην “παλιά Eυρώπη”, κυρίως έχουμε συστήματα αναδιανεμητικά. Σας ερωτώ λοιπόν, την ώρα αυτού του κινδύνου όπως εσείς τον καταγράφετε για αυτά τα νέα συστήματα ιδιωτικών συντάξεων, θεωρείτε ότι είναι η σωστή στιγμή, μια χώρα που είχε αναδιανεμητικό σύστημα, να περάσει σε ένα σύστημα κεφαλαιοποιητικό ιδιωτικών συντάξεων; Γιατί αυτό επιχειρείται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θα ήθελα τη γνώμη σας επ’ αυτού».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστιν Λαγκάρντ, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Παπαδημούλη, για τις δυο ερωτήσεις σας.

Η πρώτη σας ερώτηση,

Στο Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας εξετάζουμε τους κινδύνους και, σε σχέση με τις χρεοκοπίες, αυτό το οποίο βλέπουμε σε συγκεκριμένους τομείς είναι: α) οι κλάδοι που είναι πιο εκτεθειμένοι και β) οι κατηγορίες εταιριών. Στο α) έχουμε δει τις μεταφορές και τη χρηματοδοτική μίσθωση, αλλά και ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ. και γενικότερα ο τομέας της φιλοξενίας και του τουρισμού.
Αυτοί λοιπόν, είναι οι κλάδοι που γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουν από τις χρεοκοπίες, οι οποίες ακόμη δεν φαίνονται, σε αριθμούς.
Όσον αφορά το β), τις κατηγορίες δηλαδή, είναι φανερό ότι αυτές που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μια κατηγορία εταιριών και επιχειρηματιών, που και οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις, ο καθένας με την ιδιότητά του, θα πρέπει να προσέξουν, έτσι ώστε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, να μην καταλήξουν σε κατάσταση χρεοκοπίας επειδή δεν στηρίχθηκαν στην πορεία τους για επιστροφή στη βιωσιμότητα.
Οπότε, οποιοδήποτε μέτρο αν ληφθεί για να υποστηριχθούν αυτοί οι κλάδοι –και μιλάω για αυτούς που είναι βιώσιμοι σε αυτούς τους κλάδους, είναι ευπρόσδεκτο. Και όπως είπα και στις αρχικές μου παρατηρήσεις, για όσους δεν είναι βιώσιμοι, ούτως ή άλλως δεν θα περνούσαν στην ανάκαμψη, συνεπώς οπωσδήποτε οι επιταχυμένες διαδικασίες χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εξεταστούν, και οι τράπεζες επίσης, να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα αναδιάρθρωσης κατά περίπτωση.

Για τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία και τους κινδύνους, όπως είπα στο Συμβούλιο Σταθερότητας, ο κλάδος αυτός συνολικά θεωρείται δυνητικός κίνδυνος, λόγω της πιθανής αναντιστοιχίας μεταξύ των δεσμεύσεων και του επιχειρηματικού μοντέλου που προβλέπει τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Πιθανότατα θα πρέπει να το δούμε, γιατί τώρα έχουμε και δεύτερο Ευρωβουλευτή που μας επισημαίνει αυτή τη συγκεκριμένη πτυχή.

Σας ευχαριστώ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί