«Χωρίς χρονοτριβές, ο Υπουργός να κηρύξει τη Νέα Τοπική Σ.Σ.Ε. των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης ως γενικώς υποχρεωτική»

Επίκαιρη Ερώτηση Σ.Βαρδάκη για την υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης

Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων θα κληθεί από το βήμα της Βουλής να απαντήσει αν θα κηρύξει τη Νέα Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης ως γενικώς υποχρεωτική, στα πλαίσια επίκαιρης ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη.

Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, που περιελάμβανε πολύμηνες διαπραγματεύσεις εργαζομένων και εργοδοτών, 140 ημέρες απεργίας αλλά και παράνομες απολύσεις οδηγών, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης και το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο ΕΡΜΗΣ» υπέγραψαν τη νέα τοπική Σ.Σ.Ε. τριετούς διάρκειας, γεγονός που αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα, μέσα σε όλη αυτή την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις.

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι στόχος της Κυβέρνησης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων αλλά η ενίσχυση της συλλογικής διεκδίκησης τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Σημειώνει μάλιστα ότι είτε η μη ύπαρξη Σ.Σ.Ε., είτε η μη επέκτασής της, έχει πολλές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, κυρίως υπονομεύονται και παραβιάζονται θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από Σ.Σ.Ε..

Επιπλέον, ο κ. Βαρδάκης τονίζει μέσω της ερώτησης ότι η ανυπαρξία των συλλογικών συμβάσεων ή η μη επέκτασή τους, αυξάνουν την ανισότητα μεταξύ μισθών και εισοδημάτων, την εργασιακή επισφάλεια την αβεβαιότητα και οδηγούν την αγορά εργασίας σε κατακερματισμό. Τέλος, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο γεγονός ότι η μη επεκτασιμότητα της Σ.Σ.Ε. θα επιφέρει τόσο αρνητικές συνέπειες σε εργαζόμενους, όσο και αθέμιτες πράξεις ανταγωνισμού που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή και υπόσταση όλων των κλάδων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί