Καύσωνας: Προσοχή μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών – Δείτε τους χάρτες

Η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας, όπου ήδη η ευφλεκτότητα της διαθέσιμης καύσιμης ύλης βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα εξαιτίας της επικράτησης θερμών και ξηρών συνθηκών από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Δείτε: Σε κλοιό καύσωνα μπαίνει η χώρα: Που θα σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη, ο οποίος υπολογίζεται επιχειρησιακά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, για την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, πολύ υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμένουμε σε Κυκλάδες, Κρήτη και Αν. Αιγαίο, καθώς και κατά τόπους στην Πελοπόννησο (Χάρτης 1).

Χάρτης 1. Καναδικός πυρο-μετεωρολογικός δείκτης για την Τετάρτη 30/06/2020, όπως υπολογίστηκε από το μετεωρολογικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.  

Η Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη πυρομετεωρολογικά ημέρα

Παράλληλα με την κορύφωση του κύματος καύσωνα, αναμένουμε μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με σταδιακή αποχώρηση των θερμών και ξηρών αεριών μαζών, η οποία θα συνοδευτεί από τη στροφή των ανέμων σε δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, με παράλληλη ενίσχυση της έντασής τους. Η σταδιακή επικράτηση των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, ελαττώνοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό τη διαθέσιμη υγρασία. Ως εκ τούτου, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 σε Πελοπόννησο (κυρίως σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία), Βοιωτία, Φθιώτιδα, και Δωδεκάνησα (κυρίως στα ανατολικά τμήματα των νήσων), αλλά και κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ανατολικά της Πίνδου (Χάρτης 2).

Χάρτης 2. Καναδικός πυρο-μετεωρολογικός δείκτης για την Πέμπτη 01/07/2020, όπως υπολογίστηκε από το μετεωρολογικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί