Έτσι φαντάζεται το νέο σχολείο η κυβέρνηση: «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι Πανεπιστήμιο» λέει ο Μητσοτάκης

Υπέρ του κλεισίματος πανεπιστημιακών τμημάτων, της μείωσης των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών – οι οποίοι διαδήλωναν απ’ έξω – επιχειρηματολόγησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση, από κοινού με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, του «Νέου Αναβαθμισμένου Σχολείου», την Δευτέρα, στον Άγιο Δημήτριο.

Επιχειρώντας να «συνδέσει» τα όνειρα των παιδιών με τις κάθε φορά ανάγκες της αγοράς, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους μαθητές είπε πως την απόφαση θα πρέπει «να μπορείτε να την πάρετε εσείς οι ίδιοι, γνωρίζοντας όμως, ποια είναι τα επαγγέλματα τα οποία θα έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση στο μέλλον».

Προσθέτοντας, ότι «δεν είναι τυχαίο σήμερα, ότι ένας στους τέσσερις που φοιτούν σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί μπορεί να πήραν ένα πτυχίο σ’ ένα γνωστικό αντικείμενο που μπορεί να τους ενδιέφερε, πλην όμως μπορεί να διαπίστωσαν ότι αυτό το πτυχίο τελικά δεν τους άνοιγε την πόρτα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Και επέλεξαν έναν άλλο δρόμο, ο οποίος θα τους βοηθήσει περισσότερο να βρουν ένα επάγγελμα και να μπορέσουν να διαπρέψουν επαγγελματικά.».

Και τόνισε: «Και, ναι, θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι κατ’ ανάγκη στο Πανεπιστήμιο.».

Ενώ, επιχειρηματολογώντας υπέρ του κλεισίματος τμημάτων σημείωσε, ότι «είναι λάθος να στρέφουμε παιδιά σε τμήματα Πανεπιστημίου που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για τα παιδιά ούτε για τη δημόσια Εκπαίδευση».

Σχολιάζοντας τους εκπαιδευτικούς που διαδήλωναν, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι ένδειξη υγείας», ενώ αμέσως μετά χαρακτήρισε την διαδήλωση ως «στείρα συνθήματα και αντίλαλο».

Υποστήριξε ότι η αξιολόγηση «δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Κανείς δεν θα απολυθεί. Κανείς δεν θα χάσει το μισθό του. Έχει, εάν σε μία διαδικασία αξιολόγησης φανεί ότι επιδέχεται βελτίωσης, έχει έναν σκοπό και μόνο, να βοηθήσουμε δασκάλους και καθηγητές να γίνουν καλύτεροι.».

Συνεχίζοντας δε την επίθεσή του στους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς σημείωσε: «Και θα εξακολουθούμε αυτό να το λέμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να σπάσουμε αυτές τις προκαταλήψεις που μπορεί να υπάρχουν. Νομίζω, όμως, ότι ουσιαστικά κρύβονται μόνο μέσα σε κούφια συνθήματα τα οποία σήμερα δεν έχουν καμία ουσία.».

Πρόσθεσε, ότι «η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών και, νομίζω, στο χέρι μας είναι και στο χέρι της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας να την κάνουμε πράξη με τον πιο παραγωγικό και τον πιο ουσιαστικό τρόπο.».

Δείτε επίσης: «Θερμή» υποδοχή σε Μητσοτάκη και Κεραμέως από εκπαιδευτικούς – Διέκοψε την ομιλία του ο πρωθυπουργός από τις αποδοκιμασίες (Βίντεο & φωτο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί