Ν. Τζανάκης: Ενδεχόμενο ακόμα και… κλεισίματος περιοχών λόγω της μετάλλαξης Δ – Εντονότερη διασπορά στην Κρήτη

Τόνισε πως είναι 60% πιο μεταδοτική και «χτυπάει παιδιά κάτω των 18 ετών» ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «πρέπει να εμβολιαστούμε για να προστατέψουμε τα παιδιά από τη μετάλλαξη» – Έως τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα για την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού που ξεκίνησε στην Ινδία αλλά σιγά σιγά εξαπλώνεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Και όλα αυτά στον απόηχο της απόφασης που η ελήφθη να βγει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, που δέχεται ήδη κριτική από τους ειδικούς με την Αθηνά Λινού να τη χαρακτηρίζει «πρόωρη».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη “Δέλτα” – Στο “επίκεντρο” η Κρήτη

Ωστόσο, εντονότερη είναι η διασπορά στην Κρήτη όπου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 19 κρούσματα μόνο στο Ηράκλειο, σε σύνολο 29 κρουσμάτων και πλήττει κυρίως νεαρά άτομα. Η αύξηση των κρουσμάτων της συγκεκριμένης μετάλλαξης μέσα σε λίγες ημέρες δείχνει την ταχύτητα που μεταδίδεται το συγκεκριμένο στέλεχος και, ως εκ τούτου, συνεκλήθη η έκτακτη σύσκεψη της Πέμπτης.

«Καμπανάκι» Τζανάκη

Ο καθηγητής πνευμονιολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ τόνισε πως η «Δέλτα» είναι 60% πιο μεταδοτική και «χτυπάει παιδιά κάτω των 18 ετών» ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «πρέπει να εμβολιαστούμε για να προστατέψουμε τα παιδιά από τη μετάλλαξη».

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» είπε και πρόσθεσε ότι έως τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη αυτή θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και… κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πολύ αυξημένων κρουσμάτων.

Ανησυχία

Σημειώνεται πως η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί στο 0,19% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί, ωστόσο η ανησυχία τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης (η οποία πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έδωσε… σήμα να βγάλουν οι πολίτες τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους) είναι έκδηλη. «Νομίζω ότι ήταν πρόωρο που βγάλαμε τη μάσκα», σημείωσε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά με τη συμμετοχή των Άκη Σκέρτσου, Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και των δημάρχων, λόγω των νέων δεδομένων και της ανησυχητικής εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με μεταλλάξεις του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 15.428, με 326 νέα κρούσματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος να εντοπίζονται μεταξύ 11 Μαΐου και 16 Ιουνίου. Εξ αυτών, 18 κρούσματα αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα. Η συχνότερη μετάλλαξη παραμένει η βρετανική, η οποία κυριαρχεί στην επικράτεια με ποσοστό 77,69%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί