Aναστολή των εργασιών του στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Όμιλος Μουζενίδη

Άλλο ένα πλήγμα για τον τουρισμό – Η διαρροή από ρωσικό ιστότοπο – Η αποκαλυπτική ανακοίνωση της εταιρίας

Αίτηση αναστολής λειτουργίας κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στο Πρωτοδικείο ο όμιλος Μουζενίδη, προκαλώντας σοκ σε όλη την τουριστική αγορά. Τα οικονομικά αδιέξοδα που έχει προκαλέσει στον τουριστικό κλάδο η πανδημία, «λύγισαν» τον όμιλο που δεν μπόρεσε να κρατηθεί όρθιος μετά και το χαμό του ιδρυτή του Μπόρις Μουζενίδη τον περασμένο Μάρτιο. Η χτεσινή αποκάλυψη του makthes.gr αναμένεται να προκαλέσει  κλυδωνισμούς στον ελληνικό τουρισμό, αφού ο όμιλος Μουζενίδη έχει το μεγαλύτερο μερίδιο πρακτόρευσης Ρώσων τουριστών στη χώρα μας ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται σε πολλούς συναφείς κλάδους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μια τέτοια αρνητική εξέλιξη να συμπαρασύρει και την αεροπορική εταιρία Ellinair αλλά και τον ξενοδοχειακό κλάδο του ομίλου. Πληροφορίες από κύκλους του τουριστικού κλάδου στη Θεσσαλονίκη, ανέφεραν ότι γίνονται κινήσεις προκειμένου όλες οι νομικές διαδικασίες να γίνουν με ήπιο και συντεταγμένο τρόπο και όχι άτακτα.

Τα ανοιχτά ζητήματα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα προκύψει επίσημα είναι αρκετά:

α) Η Ellinair επίσης συμφερόντων Μουζενίδη συμπεριλαμβάνεται στις δραστηριότητες που οδεύουν προς αναστολή;

β) Ποια είναι η άμεση επίδραση της εξέλιξης σε συνεργασίας του ομίλου με συμβεβλημένους ξενοδόχους;

γ) Τι θα συμβεί με τα πρώτα γκρουπ τουριστών από τις ανατολικές χώρες, οι οποίοι είναι αυτή την περίοδο σε διακοπές στη χώρα μας μέσω του Μουζενίδη;

δ) Τι θα συμβεί με τα voucher που λέγεται ότι διατέθηκαν μέσα από τον όμιλο Μουζενίδη και στα οποία πιθανώς συμμετέχουν και άλλα επιχειρηματικά σχήματα;

Οπως λένε άνθρωποι της αγοράς, αυτό που θα επιχειρηθεί θα είναι η εταιρία να κλείσει και να ξανανοίξει με νέα κεφάλαια από το εξωτερικό (Ρωσία) αλλά και από επιχειρηματίες του τουρισμού και ξενοδόχους της Κρήτης. Τα ανοίγματα του ομίλου σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ και είναι όλα από το 2019. Τα χρέη είναι κυρίως προς ξενοδόχους.

Από ρωσικό ιστότοπο

Η είδηση για την αναστολή λειτουργίας της Mouzenidis Travel Greece διέρρευσε, σύμφωνα με το euro2day.gr μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο στον εξειδικευμένο ρωσικό ενημερωτικό ιστότοπο TourDom.rus, ο οποίος μετέδωσε πως αυτό ειπώθηκε από στέλεχος του ομίλου στην κλειστή διαδικτυακή ομάδα Luxury Travel Club στο Facebook. Η ίδια ιστοσελίδα μετέδωσε, επίσης, ανακοίνωση του επικεφαλής του ομίλου Μουζενίδη στην Ουκρανία Αλμπερτ Οβανέσοφ, με την οποία ενημέρωνε για τα προβλήματα, που έχουν ως συνέπεια την αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους τουρίστες που είχαν κλείσει τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία του ομίλου στην Ελλάδα. Η ρωσική ιστοσελίδα αναφέρει πως η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας οικονομική στήριξη που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Η εταιρία

Από την πλευρά της η εταιρία με μια πρώτη ανάρτηση της στο facebook ανέφερε πως, η αναστολή λειτουργίας της εταιρείας υποδοχής στην Ελλάδα – Mouzenidis Travel Greece από 18 έως 26 Ιουνίου προκλήθηκε από τεχνικές και νομικές διαδικασίες. Η παύση στην υπηρεσία των τουριστών στην Ελλάδα (και αποκλειστικά στην Ελλάδα) είναι προσωρινή.

Η εταιρεία από χθες ανέστειλε την εξυπηρέτηση των πελατών της στην Ελλάδα επικαλούμενη τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Πάντως στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν πως βρίσκονται σε αναζήτηση επενδυτή και σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αναμένοντας οικονομική βοήθεια από αυτήν.

Η σημερινή ανακοίνωση

Με σημερινή της ανακοίνωση όμως επιβεβαιώνει τα πάντα και αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος. 
Οπως αναφέρει η εταιρία, «από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 πριν την έναρξη της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα, η επιχείρησή μας παλεύει να επαναφέρει σε μία ομαλότητα τη λειτουργία της, έχοντας υποστεί αποδεδειγμένα μία πτώση του κύκλου εργασιών της σε ποσοστό 95%. Η Mouzenidis Travel αποτελεί τον μοναδικό Tour Operator στην Ελλάδα, που ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο προς την Ελλάδα τουρισμό, γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία έπληξε το σύνολο της δραστηριότητάς μας, με αποτέλεσμα επί ένα συνεχόμενο έτος και πλέον, να μην σημειώνεται καμία ουσιαστική εισροή κεφαλαίων. Η μόνη οικονομική στήριξη που λάβαμε μέχρι σήμερα, προέρχεται από το οριζόντιο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ βοήθημα αποτέλεσε σαφώς και η αναστολή των προθεσμιών εμφάνισης των επιταγών αλλά και η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, δεδομένου του περιορισμένου κύκλου εργασιών μας. Ωστόσο στους κύκλους εργασιών μας, τα συνολικά ποσά που σημειώθηκαν δεν ήταν επαρκή να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης μας.

»Σημειωτέον ότι οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% παρέμειναν κλειστές για ολόκληρη τη θερινή σεζόν του 2020. Ενόψει των ανωτέρω, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κανονική λειτουργία της επιχείρησής μας, εδώ και ένα έτος βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο ανεύρεσης λύσης, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των πελατών και προμηθευτών μας, όπως αντίστοιχα μέτρα υιοθετήθηκαν και σε άλλα Κράτη-Μέλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, και ενώ συχνά φαινόταν ότι είμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ορισμένο σχέδιο.

»Ο αγώνας για ανεύρεση λύσης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της επιχείρησής μας και εκλιπόντα τον περασμένο Μάρτιο, Μπόρις Μουζενίδη, συνεχίζεται με την ίδια αγάπη, αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας από την οικογένειά του και στελέχη του. Η αποκατάσταση του brand Mouzenidis Travel έναντι των συνεργατών μας, των πελατών και του προσωπικού μας και η αποκατάσταση της φερεγγυότητας που πάντα χαρακτήριζε το όνομα αυτό, είναι πρώτιστο μέλημα όλων μας.

»Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να επικεντρωθούμε στα οφειλόμενα και με στόχους και πρόγραμμα να επανεκκινήσουμε μία ομαλή λειτουργία, οφείλουμε άμεσα να διακόψουμε την εξυπηρέτηση των πελατών μας, να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο της λειτουργίας μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως της επιχείρησης. Σε αυτή τη λήψη αποφάσεως συνέβαλε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι και φέτος, τη θερινή περίοδο 2021, οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% και κυρίως η αγορά της Ρωσίας, συνεχίζει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα, μη απελευθερώνοντας το σύνολο των εμπορικών πτήσεων από και προς Ρωσία.

Στοχεύοντας στην επαναφορά μας και την τακτοποίηση του συνόλου των οφειλών μας και όντας αποκλειστικά μόνοι στον αγώνα αυτό, δυστυχώς δεν μας απομένει άλλη από την ανωτέρω επιλογή. Την υπόσχεση προς τον εκλιπόντα Πρόεδρό μας θα την τηρήσουμε εξαντλώντας κάθε προσπάθεια τακτοποίησης των υποχρεώσεών μας, ενώ σύντομα η επιχείρησή μας θα απευθυνθεί σε όλους τους πιστωτές με πρόγραμμα εξόφλησης. Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Mouzenidis και το δίκτυο του εξωτερικού λειτουργούν κανονικά, συνεχίζοντας αδιάκοπα το έργο τους, ενώ παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία, στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Ομίλου».

Από το 1995

O όμιλος Μουζενίδη ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1995. Πρόκειται για έναν πλήρως καθετοποιημένο τουριστικό όμιλο με δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της τουριστικής αλυσίδας. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 16 χώρες κυρίως στην ανατολική Ευρώπη με σημαντικότατα μερίδια, συνδέει αεροπορικά προορισμούς του εξωτερικού με την Ελλάδα και συνεργάζεται με 1400 ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη την χώρα.

Τα τελευταία 26 χρόνια ο όμιλος εισφέρει ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τουριστών και καθαρού συναλλάγματος στη χώρα μας και απασχολεί συνολικά 1.700 εργαζομένους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παράγοντας έναν τζίρο, σε ενοποιημένη βάση, κοντά στα 320 εκατ. ευρώ (εκτός φυσικά της περυσινής χρονιάς που ήταν από τις χειρότερες για τον όμιλο όπως και όλο τον τουριστικό κλάδο). Η Ellinair, με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Μουζενίδη γιό του Μπόρις, υπέστη μεγάλο πλήγμα πέρυσι κι εξακολουθεί να σημειώνει μεγάλες απώλειες λόγω της κατάρρευσης των αερομεταφορών. Κι αυτό ενώ τα προηγούμενα χρόνια πριν την πανδημία βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το 2019 η αεροπορική εταιρία μετέφερε περί το 1 εκατ. επιβάτες στη χώρα μας, με επίκεντρο τη ρωσική αγορά όπου ο όμιλος Μουζενίδη έχει 25ετή παρουσία. H αεροπορική εταιρία του ομίλου Μουζενίδη ιδρύθηκε το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της με τη διενέργεια τόσο προγραμματισμένων, όσο και ναυλωμένων πτήσεων, με το δίκτυο των προορισμών της να ξεπερνά τις 40 πόλεις.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Έδρα του ομίλου Μουζενίδη από τα πρώτα του βήματα μέχρι και σήμερα, είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ πλέον λειτουργούν πολυάριθμα υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όπως η Αθήνα, η Πιερία, η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Θάσος και η Ζάκυνθος. Έχοντας αποδείξει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά του στα συνεργαζόμενα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, ο Όμιλος κατάφερε ταυτόχρονα να αναπτύξει ένα δίκτυο αποκλειστικών συνεργατών-διανομέων των προϊόντων του, σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Καζαχστάν, Σερβίας, Ρουμανίας, Λετονίας, Βουλγαρίας, Βαλτικής, Πολωνίας, Γεωργίας και της Τουρκίας, ξεπερνώντας σήμερα τον αριθμό των 80 γραφείων!

Οι βασικότεροι τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου είναι: οι Αεροπορικές Μεταφορές από και προς την Ελλάδα, οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, ο Θρησκευτικός Τουρισμός, ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός, ο Θεραπευτικός, Ιατρικός και Ιαματικός Τουρισμός, η Αγοραπωλησία και Κατασκευή Ακινήτων, η Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης, η Παραγωγή και Πώληση Κρασιού και Ελαιόλαδου και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρίας, τον όμιλο αποτελούν οι επιχειρήσεις:

-MouzenidisTravel,

στην οποία απαριθμούνται οι επιμέρους κλάδοι επιχείρησης:

BoMo Club, διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων.

Solun, ελληνορθόδοξο κέντρο ιερού προσκυνήματος.

Active MICE, οργάνωση εταιρικών πακέτων διακοπών.

Mouzenidis Intour, τουρισμός εντός Ρωσίας, όπως από Ελλάδα προς Ρωσία.

Ellin Camp, παιδικές κατασκηνώσεις.

Enigma Shopping Center – εμπορικό κέντρο.

Big Fish, Εστιατόριο – Καφέ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

-Ellinair

Aεροπορική εταιρία, η οποία απαριθμεί στο στόλο της πέντε αεροσκάφη (www.ellinair.com), εκτελεί δε κυρίως πτήσεις από και προς το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό

-Grekodom Development

Μεσιτική, κατασκευαστική εταιρία ακινήτων (www.grekodom.com). Διαθέτει το απαιτούμενο know how αγοραπωλησίας ακινήτων κυρίως με πελάτες του εξωτερικού (εντός και εκτός ΕΕ), ενώ αναλαμβάνει την πλήρη εξυπηρέτηση του εντολέα.

-CargoService &Representations

Εταιρία διαμεταφοράς εμπορευμάτων δια αέρος αλλά και οδικώς (www.csr-air.com).

Προβληματισμός σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Σε μία ακόμα χρονιά που η αβεβαιότητα κυριαρχεί, τα καταλύματα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής δέχονται άλλο ένα δυνατό χτύπημα με τον προβληματισμό να εντείνεται. «Η αναστολή λειτουργίας Μουζενίδη θα επηρεάσει κατά πολύ πολλά ξενοδοχεία που συνεργάζονταν μαζί του. Αν η αίτηση αφορά και την αεροπορική θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα κυρίως για τις μονάδες που δουλεύουν με Ρώσους τουρίστες», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί