«Προοδευτικό Τείχος απέναντι στην Ανίερη Συμμαχία Δεξιάς-Ακροδεξιάς που χτυπά τη Γυναικεία Αυτοδιάθεση»

Δήλωση του Ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ/The Left & Μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ Κώστα Αρβανίτη, για την σημερινή διαμαρτυρία έξω από το Ε/Κ με αφορμή τη συμμαχία Δεξιάς – Ακροδεξιάς ενάντια στη γυναικεία αυτοδιάθεση

Η σημερινή διαμαρτυρία που έλαβε χώρα έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών της Αριστεράς, του S&D, των Πρασίνων και του Renew, έρχεται να υπερασπιστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα απέναντι σε μία ακόμη ανίερη συμμαχία EΛΚ και Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, αυτή τη φορά ενάντια στη γυναικεία αυτοδιάθεση, στη σκιά του εκτρωματικού αντι-ΛΟΑΤΚΙ νομοσχεδίου που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Με εναλλακτικά ψηφίσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ακροδεξιά επιδιώκουν να αλλοιώσουν τον πυρήνα της έκθεσης της Επιτροπής FEMM για την Ισότητα των Φύλων «Σχετικά με την κατάσταση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων στην ΕΕ (SRHR), στο πλαίσιο της υγείας των γυναικών» που κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια. Μιας έκθεσης που, εάν ψηφιστεί ως έχειν:

• διασφαλίζει τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα ως Ανθρώπινα Δικαιώματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
• υπογραμμίζει τις προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε ολόκληρο το φάσμα των SRHR στην ΕΕ, προκλήσεις που σχετίζονται με τα μέτρα για τον COVID-19.
• καταγγέλλει την οπισθοδρόμηση ως προς τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων και τα SRHR σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Tα εναλλακτικά ψηφίσματα που κατατέθηκαν από το ECR και το ΕΛΚ
δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά ζητήματα των SRHR,
δεν υποστηρίζουν την πρόσβαση στη σύγχρονη και δωρεάν αντισύλληψη & την ασφαλή και νόμιμη έκτρωση και
δεν αντιμετωπίζουν τη γυναικολογική και μαιευτική βία.

Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι πως και τα δύο εναλλακτικά ψηφίσματα ενσωματώνουν αντιδικαιωματικό λόγο που χρησιμοποιείται από αρνητές του θεμελιώδους δικαιώματος των γυναικών και των κοριτσιών στην υγεία, την αυτοδιάθεση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στη σκιά της εχθρικής για γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ πολιτικής των χωρών του Βίσεγκραντ, είναι επιτακτική η ανάγκη να μην επιτρέψουμε ένα ακόμη πισωγύρισμα στα θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας, αυτή τη φορά στην καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου.

Στις προσπάθειες Δεξιάς – Ακροδεξιάς να βυθίσουν την Ευρώπη στο σκοτάδι των διακρίσεων και της γυναικείας καταπίεσης, θα μας βρίσκουν απέναντι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί