Ανακοινώσεις Χαρδαλιά το απόγευμα για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους αποφασίζει σήμερα η επιτροπή Λοιμωξιολόγων, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται εκτάκτως το απόγευμα, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα εξεταστούν πρωτίστως τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά εμβόλιμα θα τεθεί στο τραπέζι, λόγω καύσωνα, και το θέμα των μασκών σε εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, ενδέχεται να… πετάξουμε τις μάσκες από αύριο, 24 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Αναφορικά με το ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ, διευκρίνισε ότι για την εφαρμογή της απόφασης θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής.

Την ίδια ώρα, επιφυλακτικοί ως προς το ζήτημα εμφανίζονται οι ειδικοί.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, θεωρεί ότι είναι νωρίς για να βγάλουμε τις μάσκες, εξηγώντας στο CNN Greece πως το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα είναι ακόμα μικρό και συνιστά να περιμένουμε μέχρι μέχρι το τέλος Ιουλίου.

«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι νωρίς να βγάλουμε τις μάσκες, παρότι οι πληροφορίες διεθνώς λένε ότι μάλλον στον εξωτερικό χώρο δεν κολλάει, επειδή είναι μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων ακόμα στη χώρα, και υπάρχουν και θύλακες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου», σημείωσε η κ. Λινού και έφερε ως παράδειγμα τους μετανάστες, μεγάλος μέρος των οποίων είναι χωρίς χαρτιά και δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή οι ρομά που δεν ξέρω τι ποσοστό κάλυψης έχουν, ίσως και μερικές άλλες δραστηριότητες.

Η κ. Λινού συνιστά «να περιμένουμε μέχρι τέλος Ιουλίου και μετά να βγουν οι μάσκες και τονίζει πως επειδή το μήνυμα θα είναι αφού βγάζουμε τις μάσκες στον εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να προσέχουμε πολύ περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, που θα συναθροιστούν αναγκαστικά άνθρωποι και δεν ελέγχονται, μήπως έχουμε καμιά διασπορά».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Ant1, είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες οδηγίες για τις μάσκες και θα αφορούν όλο τον πληθυσμό καθώς πρακτικά δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη όταν μιλάμε για εξωτερικούς χώρους, συμπληρώνοντας όμως πως εδώ τίθεται θέμα ατομικής ευθύνης και όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι καλό θα είναι να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, κυρίως για δική τους προστασία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί