Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κυβερνητική αδράνεια για τις μικροχρηματοδοτήσεις

«Η απουσία κυβερνητικών πρωτοβουλιών οδηγεί το νόμο για τις μικροχρηματοδοτήσεις σε αδράνεια»

Με κοινή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης και οι αναπληρωτές Τομεάρχες Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης, αναδεικνύουν την απουσία κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το νόμο των μικροχρηματοδοτήσεων, γεγονός που οδηγεί τον συγκεκριμένο νόμο σε «αδράνεια».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 38 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει αξιοποιήσει τον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων, ένα αποτελεσματικό εργαλείο ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, το οποίο δρομολογήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η αδράνεια της σημερινής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το πλήγμα που έχει δεχτεί η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της, έχει συμβάλει – μεταξύ άλλων – και στην ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας στο ελληνικό επιχειρείν, ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι μικροχρηματοδοτήσεις, μπορούν να διευκολύνουν την έναρξη και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την ένταξη στο σύστημα παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας μεγάλου τμήματος ενεργού πληθυσμού και τον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού. Ταυτόχρονα, όπως παραδέχτηκε και ο Υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Ζαββός, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της καίριας αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος που είναι η προσαρμογή του στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην Ερώτηση τονίζεται επίσης ότι μέσω των μικροχρηματοδοτήσεων, ο κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει συνολική χορήγηση, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ποσού ύψους έως και 25.000 €, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καλύψει επενδυτικές ανάγκες ή να το χρησιμοποιήσει ως κεφάλαιο κίνησης. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να καρπωθούν οι δυνητικοί δικαιούχοι τα οφέλη του θεσμού, είναι να τον αξιοποιήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να χορηγηθούν άδειες λειτουργίας σε ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων.

Επισημαίνεται τέλος και το γεγονός ότι το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο πτωχεύσεων ΜμΕ που καταγράφεται από τους παραγωγικούς φορείς, επιβραδύνουν την όποια αναπτυξιακή δυναμική και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για την απόκτηση άδειας λειτουργίας ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων, εάν έχει εκδοθεί τέτοια άδεια, καθώς και σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου να μην καταστεί στην πράξη «αδρανής» ο σχετικός νόμος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί