Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Υποχρέωση της περιφέρειας να στηρίξει τα παιδιά του αδικοχαμένου εργάτη

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, μέσω της οποίας ζητά την στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου εργάτη δακοκτονίας στον Αποκόρωνα, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια εργασίας του.

Δείτε: Εργατικό δυστύχημα στην Κρήτη: Νεκρός 48χρονος που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

Στην επερώτηση αναφέρεται:

Προς τον κ. Περιφερειάρχη, 

Μεγάλη είναι η ευθύνη της περιφέρειας για την ιδιωτικοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας με ανάθεση σε εργολάβους, χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο για μέτρα προστασίας που είναι τις περισσότερες φορές ανύπαρκτα, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, χωρίς να έχουν προσληφθεί τομεάρχες- επόπτες, οι οποίοι επιβλέπουν τους ψεκασμούς. 

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με το χαμό του εργάτη δακοκτονίας, την ώρα της δουλειάς στον Αποκόρωνα, όπου το έργο της δακοκτονίας έχει αναλάβει η αναπτυξιακή επιχείρηση του Δήμου,  φέρνει στο προσκήνιο  αυτές τις τρομερές ελλείψεις και τις ευθύνες όλων (κυβέρνηση- περιφέρεια-δήμοι) όσοι έχουν καθιερώσει αυτή την κατάσταση στη δακοκτονία.  

Πρωταρχικά, είναι υποχρέωση της περιφέρειας να στηρίξει με όλους τους δυνατούς τρόπους, σε μόνιμη βάση, τα παιδιά του αδικοχαμένου εργάτη. Είναι η ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης που οφείλει η περιφέρεια να δώσει.

Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη να διεξάγεται η δακοκτονία με κρατική ευθύνη, με εξασφάλιση μέτρων προστασίας, ελέγχων για τις συνθήκες δουλειάς των εργαζόμενων. Καταδεικνύεται πως, αν δε σταματήσει η εργολαβοποίηση, οι ευθύνες της περιφέρειας σε ενδεχόμενα μελλοντικά ατυχήματα θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Απαιτούμε: 

  • Η περιφέρεια να πάρει μέτρα σε μόνιμη βάση για την οικονομική στήριξη της οικογένειας του θανόντος εργάτη δακοκτονίας στον Αποκόρωνα.  
  • Να  γίνουν άμεσες προσλήψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα και με την εξασφάλιση μέτρων προστασίας, με διεξαγωγή ελέγχων για τις συνθήκες δουλειάς των εργατών δακοκτονίας.
  • Ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί