Παρουσία έως 10.000 θεατών στα στάδια οι Ολυμπιακοί του Τόκιο

Με όριο χωρητικότητας 50% και έως 10.000 θεατές στα στάδια και τα γήπεδα θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, έπειτα από την απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής και της ΔΟΕ που ανακοινώθηκε σήμερα και παρά τις αντιρρήσεις γιατρών αλλά και πολιτών, που σε ποσοστό 47% ζητούσαν ακόμη και να αναβληθούν για άλλη μία χρονιά οι Αγώνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά τις λεγόμενες διαδικτυακές πενταμερείς συνομιλίες με τους τοπικούς διοργανωτές, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή, την ιαπωνική κυβέρνηση και τη μητροπολιτική κυβέρνηση της ιαπωνικής πρωτεύουσας που φιλοξενεί τους αγώνες.

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις προτάσεις του κορυφαίου επιδημιολόγου της χώρας, Δρος Σιγκέρου Όμι, ο οποίος συνέστησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ασφαλέστερος τρόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν χωρίς οπαδούς, ενώ κατά το παρελθόν είχε αποκαλέσει «μη φυσιολογικό» να διοργανώνει τους Ολυμπιακούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στις 23 Ιουλίου και ο πρόεδρος της ιαπωνικής οργανωτικής επιτροπής, Σέικο Χασιμότο, αναγνώρισε ότι υπάρχει αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, ωστόσο όπως είπε:

«Πρέπει να είμαστε πολύ ευέλικτοι. Εάν υπάρξει απότομη αλλαγή στην κατάσταση, θα πραγματοποιήσουμε ξανά πενταμερείς συναντήσεις για να λάβουμε άλλες αποφάσεις. Εάν υπάρχει μια ανακοίνωση για κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια των αγώνων, όλες οι επιλογές όπως παιχνίδια χωρίς θεατές θα εξεταστεί».

Και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσίντε Σούγκα, που ήταν υπέρ της παρουσίας θεατών, δήλωσε ότι θα την απαγορεύσει, αν αλλάξουν οι συνθήκες. «Εάν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα είμαι ευέλικτος και ανοιχτός. Η διεξαγωγή των Αγώνων έχει ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων», δήλωσε.

Ήδη έχει αποφασιστεί ότι δεν θα παραστούν τουρίστες και θεατές από το εξωτερικό, ενώ οι ντόπιοι θεατές θα υπόκεινται σε αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Μεταξύ άλλων δεν θα τους επιτρέπεται να πανηγυρίζουν, θα πρέπει να φορούν μάσκες και θα πρέπει μετά τους αγώνες να πηγαίνουν κατευθείαν στο σπίτι.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου 3,6-3,7 εκατομμύρια εισιτήρια βρίσκονται στα χέρια Ιαπώνων κατοίκων.

Το Τόκιο και άλλες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση «οιονεί έκτακτης ανάγκης» έως τις 11 Ιουλίου. Αυτό αντικατέστησε μια πιο σκληρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν στα εστιατόρια να σερβίρουν αλκοόλ σε περιορισμένες ώρες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί