Διακόπηκαν μέχρι νεωτέρας οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Δεν δόθηκε καμία ένδειξη για το πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες για την αποκατάσταση της συμφωνίας του 2015. Αλλάζει τις ισορροπίες η εκλογή του νέου Ιρανού προέδρου.

Ιράν και διεθνείς δυνάμεις προγραμματίστηκαν νέες συνομιλίες για σήμερα Κυριακή, σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν και να αποκαταστήσουν τη συμφωνία του 2015 που αφορά τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας της Τεχεράνης – μια συμφωνία από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Τραμπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις, το Ιράν και οι έξι διεθνείς δυνάμεις διέκοψαν τις συνομιλίες, προκειμένου να έχουν διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσες τους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ενρίκε Μόρα δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες, όμως επισήμανε πως έχει επιτευχθεί πρόοδος κι ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη σύναψη μιας συμφωνίας, όταν επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως αναμένει ότι ο διεθνής οργανισμός επιτήρησης των πυρηνικών και η Τεχεράνη θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την παράταση μιας συμφωνίας παρακολούθησης των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, η οποία λήγει στις 24 Ιουνίου.

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας Μίκαελ Ουλιάνοφ είπε σε δημοσιογράφους πως κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες.

«Είμαστε τώρα πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία, αλλά η απόσταση που υπάρχει μεταξύ μας και μια συμφωνία παραμένει και η γεφύρωση δεν είναι εύκολη δουλειά», δήλωσε από την πλευρά του ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Ιράν Αμπάς Αράκτσι.

Κορυφαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες και ότι πλέον εναπόκειται στις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, να λάβουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στη Βιέννη από τον Απρίλιο, με αντικείμενο τον προσδιορισμό της φύσης και της αλληλουχίας των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσουν το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να προχωρήσει η πυρηνική συμφωνία. Ωστόσο, η νίκη του υπερσυντηρητικού σιίτη κληρικού Εμπραχίμ Ραϊσί στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του Ιράν ενδέχεται να διαταράξει την προσπάθεια της Τεχεράνης να αποκατασταθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά, αλλά και να απαλλαγεί η Τεχεράνη από τις σκληρές πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σχολίασε σήμερα ότι η εκλογή του Ραϊσί αποτελεί «την τελική αφύπνιση» για τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τις συνομιλίες που διεξάγουν για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί