Η ακτιβίστρια Ιόνε Μπελάρα διαδέχεται τον Πάμπλο Ιγκλέσιας στην ηγεσία του Podemos

Μια δυναμική ακτιβίστρια και αλληλέγγυα, η 34χρονη ψυχολόγος και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Ατζέντας 2030, Ιόνε Μπελάρα, εκλέχτηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από το 4ο Συνέδριο του Podemos για να διαδεχθεί τον Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την παραίτησή του τελευταίου έπειτα από τις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης στις 4 Μαΐου και παρά το γεγονός ότι είχε καταφέρει να αυξήσει κατά 45% την εκπροσώπηση του Unidas Podemos. Το 4ο Συνέδριο του Podemos παρακολούθησαν ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Δανάη Μπαντογιάννη εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η Μπελάρα, είναι πρώην εθελόντρια του SOS Racismo και οργανώσεων στήριξης των μεταναστών, αλλά και πρώην στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού και της Ισπανικής Επιτροπής Στήριξης Αιτούντων Ασύλου. Εκλέχθηκε με ποσοστό 88,7% από το 4ο Συνέδριο του Podemos διεκδικώντας τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος από τον δημοτικό σύμβουλο του Ελ Εσκοριάλ Εστέμπαν Τεταμάντι και τον ακτιβιστή Φερνάντο Μπαρέδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές συμμετείχε ένα μικρό ποσοστό των εγγεγραμμένων στους καταλόγους (38,5%), που αντιστοιχεί σε 53.500 μέλη από τα συνολικά 139 χιλιάδες (μέλη και συμπαθούντες του Podemos).

Συνολικά, το Podemos έχει στους καταλόγους του περίπου 500.000 άτομα, αλλά στις εκλογικές διαδικασίες συμμετέχουν τα μέλη και οι συμπαθούντες, τα άτομα που έχουν μια περισσότερο ενεργή συμμετοχή στο εσωτερικό του κόμματος.

Η εκλογή της ηγεσίας γίνεται με κλειστά ψηφοδέλτια, όπου τα μέλη ψηφίζουν μαζί με τον / την επικεφαλής του κόμματος και την ηγετική ομάδα που θα τον / τη στηρίξει. Έτσι, μαζί με τη Μπελάρα εκλέχθηκαν και παλιά στελέχη του κόμματος, από την υπουργό Ισότητας και σύντροφο του Ιγκλέσιας Ιρένε Μοντέρο, την πρώην εκπρόσωπο του κόμματος Νοέλια Βέρα, την πρώην εκπρόσωπο του Unidas Podemos στην τοπική Βουλή της Μαδρίτης Ίσα Σέρα και τον πρώην εκπρόσωπο του κόμματος Πάμπλο Ετσενίκε, όπως και νέα στελέχη, με άξονα τους τοπικούς βουλευτές του Podemos στη Μαδρίτη Αλεχάντρα Χαθίντο και Σεργίγνε Μπαγιέ, ενώ γραμματέας του Οργανωτικού ανέλαβε η νεαρή Λιλίτ Βερστρίνχε, που ήταν βοηθός της ομάδας του Podemos στην Ευρωβουλή και αργότερα του Ιγκλέσιας.

Η Μπελάρα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής της, υποστήριξε πως υπάρχει ανάγκη για μια περισσότερο συλλογική και πολυφωνική ηγεσία με φεμινιστικά χαρακτηριστικά, ενίσχυση της οργανωτικής παρουσίας του κόμματος σε όλη τη χώρα και παγίωσή του ως βασικού τμήματος του μπλόκου διακυβέρνησης της χώρας.

«Το Podemos πρέπει να μεγαλώσει, να βρει για να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και να είναι η πρώτη δύναμη στην κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτή είναι η εντολή του συνεδρίου, να κερδίσουμε. Το Podemos δεν δημιουργήθηκε για να κυβερνά ως μειοψηφία και δεν πτοούμαστε και δεν το αποδεχόμαστε» τόνισε η Μπελάρα, αντικαθιστώντας μετά από επτά χρόνια τον Ιγκλέσιας στην ηγεσία του κόμματος.

Στόχος της είναι, μεταξύ άλλων, να τονίσει τα φεμινιστικά χαρακτηριστικά του κόμματος, αλλά και την εδαφική του αποκέντρωση, αφού είναι αλήθεια πως η Μαδρίτη αποτελούσε άξονα αναφοράς για τα περισσότερα στελέχη στο παρελθόν.

Η Μπελάρα πιστεύει την ανάγκη σύγκλισης και συνεργασίας του Podemos με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, από την Ενωμένη Αριστερά έως το En Comu Podem της Καταλωνίας, το Galinica En Comu της Γαλικίας και την Πράσινη Συμμαχία, με στόχο την εκλογική νίκη της Αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, όπως και την ενίσχυση του μπλόκου των δυνάμεων που οδήγησαν στον σχηματισμό της κυβέρνησης Σάντεθ, όπως η καταλανική εθνικιστική Αριστερά ERC και το δεξιό και αριστερό κόμμα της Χώρας των Βάσκων EH – Bildu και PNV.

Το Podemos και το Unidas Podemos έχουν δύσκολη αποστολή, αφού για πρώτη φορά θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα πολύπλευρης ηγεσίας, με την Μπελάρα επικεφαλής του Podemos, τον υπουργό κατανάλωσης Αλμπέρτο Γκαρθόν επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, που δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο σχήματα, επικεφαλής του Unidas Podemos.

Η Ντίαθ ηγέτης του Unidas Podemos

«Είμαι πολύ περήφανη για τον πολιτικό χώρο που άλλαξε τη χώρα μας, για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και ό,τι αυτός εκπροσωπεί. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα είναι μαζί μας και θα συνεχίσει να πορεύεται μαζί μας, όπως έκανε πάντα, και θα το κάνει καλύτερα από πάντα» τόνισε η Γιολάντα Ντίαθ τέσσερις ημέρες μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του Podemos από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Unidas Podemos.

Η Ντίαθ κατέστησε σαφές ότι δεν δίνει μεγάλη βάση στα κοινωνικά δίκτυα και στο Twitter και ότι στοχεύει στην ενίσχυση του χαρακτήρα του Unidas Podemos μέσα από τον πλουραλισμό του, εκτιμώντας πως θα αποτελέσει έναν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής την επόμενη δεκαετία.

Η Ντίαθ παρουσιάστηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Unidas Podemos έχοντας δίπλα της την υπουργό Μπελάρα, την υπουργό Μοντέρο, τον υπουργό Κατανάλωσης και Συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν και τον υπουργό Πανεπιστημίων Μανουέλ Καστέλς.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν τείχη μεταξύ μας. Πρέπει να χτυπάτε συνεχώς τις πόρτες μας» τόνισε, εκτιμώντας πως «θα πρέπει να σκεφτόμαστε συλλογικά, να θεωρητικοποιούμε και να κάνουμε προτάσεις» για να εφαρμόσουμε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις σημερινές προκλήσεις.

«Αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η κυβέρνηση της Ισπανίας με την παρουσία του Unidas Podemos πρέπει να συνεισφέρουν ιδέες και ανοιχτούς ορίζοντες σε μια κοινωνία που υποφέρει πολύ, που είναι αγανακτισμένη και υπομένει τεράστιες αβεβαιότητες. Οι πολίτες έχουν μια τεράστια απόσταση από την πολιτική, αισθάνονται ότι απέχουμε από τις καθημερινές ανησυχίες τους κι αυτό πρέπει να το προσέξουμε με έναν ειδικό τρόπο» τόνισε η Ντίαθ, δηλώνοντας ότι θα αφήσει πίσω της την «πολιτική του Twitter» για να ασχοληθεί με «την πολιτική τής καθημερινότητας που ζούμε».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί