Το νέο πρωτόκολλο του ECDC: Πώς θα λειτουργεί για ταξίδια το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πώς θα ταξιδεύουμε

Ταξιδιωτικές οδηγίες προς τις χώρες-μέλη και τις αεροπορικές εταιρείες, για την ασφάλεια των επιβατών και προσωπικού από την Covid-19, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Το νέο πρωτόκολλο συμπεριλαμβάνει τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το ψηφιακό έντυπο εντοπισμού επιβατών (dPLF) και οι συστάσεις του Συμβουλίου για διεθνή ταξίδια και ελεύθερη κυκλοφορία.

Στόχος του ECDC και της Ευρωπαϊκής Yπηρεσίας Aσφαλείας Aεροπορίας (EASA), είναι να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Παρουσιάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και άλλα μέτρα προσαρμοσμένα για κάθε στάδιο του ταξιδιού, καθώς και συστάσεις βάσει κινδύνου για μέτρα εισόδου για τις τρεις κατηγορίες ατόμων:

  • Πλήρως εμβολιασμένα άτομα.
  • Άτομα που ανέρρωσαν από Covid-19 τις προηγούμενες 180 ημέρες.
  • Άτομα που δεν εμβολιάστηκαν και δεν ανέκαμψαν από την Covid-19 τις προηγούμενες 180 ημέρες.

Όπως αναφέρεται, οι υπεύθυνοι των χωρών πρέπει να θεωρήσουν ότι εμβολιασμένοι και άτομα που ανέρρωσαν από Covid-19 εντός των προηγούμενων 180 ημερών δεν υποβάλλονται σε τεστ και δεν μπαίνουν σε καραντίνα, εφόσον:

  • Δεν προέρχονται από χώρες ή περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο και διαθέτουν τα μέσα πιστοποίησης.
  • Προέρχονται από τρίτες χώρες, με παρόμοια μέσα πιστοποίησης, τα οποία και διαθέτουν.
  • Κατ’ εξαίρεση, για επιβάτες που προέρχονται από χώρες πολύ υψηλού κινδύνου ή περιοχές όπου δεν κυκλοφορούν μεταλλάξεις του ιού, μπορούν να υποβάλλονται σε rapid test πριν από την αναχώρηση ή κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο προορισμού.

Για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν αναρρώσει από την Covid-19 τις προηγούμενες 180 ημέρες, προτείνεται αξιολόγηση βάσει του κινδύνου στην χώρα προέλευσης και σύμφωνα με τα ισχύοντα στη χώρα προέλευσης.

Οι χώρες καλούνται να είναι καλά συντονισμένες και να τηρούν «μίας στάση» στην τήρηση τα μέτρων, ώστε να διευκολυνθεί η συμμόρφωση των ταξιδιωτών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί