«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία!»

Ανακοινωση εξέδωσε η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ για τις εξελιξεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου,που έχουν οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας της MEΘ COVID, αναστολή των τακτικών χειρουργείων, ακάλυπτες εφημερίες στο αναισθησιολογικό τμήμα, σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο ΤΕΠ, στην κύρια ΜΕΘ και προβλήματα στην ορθοπεδική, παθολογική και καρδιολογική κλινική και στο ακτινολογικό τμήμα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία!

Η παράλειψη, με ευθύνη κυβέρνηση-υπουργείου Υγείας- διοίκησης 7ης ΥΠΕ, από την προκήρυξη του Σεπτέμβρη του 2021 σημαντικών ειδικοτήτων (αναισθησιολογία, παθολογία) για τη στελέχωση των ΜΕΘ και των ΤΕΠ των μονάδων υγείας της Κρήτης, μεταξύ άλλων και των Νοσοκομείων του Λασιθίου,  αποκαλύπτει σήμερα για ακόμα μια φορά όπως και τον Γενάρη του 2021 τις συνέπειες της στο ΓΝ Αγ. Νικολάου!

Προειδοποιούμε την 7η ΥΠΕ να μην σπεύσει ξανά να πανηγυρίζει όπως τον περασμένο Γενάρη με υποτιθέμενες λύσεις-μπαλώματα μέσω των μετακινήσεων υγειονομικών μεταξύ των νοσοκομείων του νομού μαςγια να λειτουργήσει και τότε η ΜΕΘ-covid! Τα κοντά ποδάρια τέτοιων λύσεων είναι επικίνδυνες για την υγεία του λαού, όσο κι αν κάποιοι το εμφανίζουν ως «άμεση και εφικτή λύση»

Όπως σημειώναμε τον περασμένο Φλεβάρη με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού υγείας στο νομο μας «οι τραγικές ελλείψεις  στις δομές υγείας του Λασιθίου δεν  θα εξαφανιστούν ακόμα κι αν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις   του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.  Το  κενό του  20% στο ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, που είναι αναγκαίο σήμερα  δεν καλύπτεται με τις 22  προσλήψεις  γιατρών για όλα τα νοσοκομεία του Λασιθίου όταν και εφόσον πραγματοποιηθούν». Και δυστυχώς για την υγεία του λαού μας επιβεβαιωθήκαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα!

Η συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση για την ανακατανομή των νοσοκομείων βάζοντας περιορισμούς στις αποστάσεις μεταξύ των νοσοκομείων προμηνύει νέες αρνητικές εξελίξεις για το Λασιθιώτικο λαό. Ας απαντήσουν κυβέρνηση και 7η ΥΠΕ   γιατί υπολειτουργούν  τα νοσοκομεία του Λασιθίου: Υπολειτουργούν γιατί δεν είναι αναγκαία  ή γιατί είναι υποστελεχωμένα;  Η πανδημία έδειξε ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν αλλά να ενισχυθούν. Το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου παραμένει  το πλέον υποστελεχωμένο στην 7η ΥΠΕ και ένα από τα πλέον υπόστελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας, με ποσοστό πληρότητας μονίμων υπαλλήλων, σε σχέση ακόμη και με τον ανεπαρκή οργανισμό, κοντά στο 55% !

Εξέλιξη που θα επιδεινωσει κι άλλο τη σημερινή κατάσταση είναι η ένταξη των νοσοκομειακών μονάδων της 7ης ΥΠΕ, μεταξύ αυτών και του Λασιθίου, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) και η εφαρμογή των Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRGs), που σηματοδοτούν την πλήρη μετατροπή της υγείας σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων με όρους αγοράς ως επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν τον ασθενή ως πελάτη και τους εργαζόμενους υγειονομικούς ως λειτουργικό κόστος, που απαιτείται η συνεχής συρρίκνωσή του! 

Αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ», που πρόσφατα παρουσίασε ο πρωθυπουργός, το οποίο προβλέπει την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας, συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων, ελάχιστες δωρεάν «παροχές», αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς, «αξιολόγηση» των εργαζομένων με κριτήριο ποιος συμβάλλει περισσότερο, ώστε να στοιχίζουν οι ασθενείς πιο φτηνά!

Είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ! Είναι όμως υποκριτική και η όψιμη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, πιο ειδικά των νοσοκομείων και των ΚΥ του Λασιθίου, για τα οποία ευθύνεται εξίσου όπως κι η σημερινή κυβέρνηση. Χέρι-χέρι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανέθεσαν στο ΚΕΤΕΚΝΥ να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ   για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών.Επί των ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτούργησε το πρώτο  νοσοκομείο σαν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στην Σαντορίνη. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  διεύρυναν τον θεσμό της ελαστικής εργασίας στα νοσοκομεία και προχώρησαν σε αλλεπάλληλες μειώσεις δαπανών  στο προϋπολογισμό  των νοσοκομείων!

Στον 21ο αιώνα όπου η επιστήμη και η τεχνολογία  έχουν κάνει άλματα μπορούν να καλυφθούν  πλήρως  οι  υγειονομικές ανάγκες του λαού, να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για  την προστασία της υγείας του. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το   κεντρικό νοσοκομείου του Νομού να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί, όπως και οι υπολοιπες υγειονομικές μονάδες του νομού, ώστε να καλύπτονταιοι ανάγκες του Λασιθιώτικου λαού. Ο λαός με την πάλη του έχει την δύναμη να σταματήσει την εμπορευματοποίηση της υγείας που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Σήμερα είναι πιο ώριμο από ποτέ να ενισχυθεί η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η λαϊκή πάλη για ένα αποκλειστικά κρατικό Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας , καθολικό , σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ένα Σύστημα  Υγείας –Πρόνοιας χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση , που οι υπηρεσίες του στην πράξη θα αποτελούν  κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Απαιτούμε:

  • Να επανέλθει πλήρως η λειτουργία του ΓΝ Αγ. Νικολάου και να γίνουν ΑΜΕΣΑ μαζικές προσλήψεις όλων ειδικοτήτων γιατρών, υγειονομικών και λοιπού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία του Λασιθίου, με ειδικά κίνητρα όπου χρειάζεται. Να γίνουν μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων.
  • Να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, να δημιουργηθούν νέα.
  • Για τις ανάγκες των εμβολιαστικών κέντρων, την παρακολούθηση του πληθυσμού μετά τον εμβολιασμό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να γίνουν προσλήψεις κι όχι μετακινήσεις προσωπικού από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και ΚΥ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί