Καταγγελία γυναίκας: Δεν προσελήφθη σε δουλειά γιατί είναι ανεμβολίαστη λόγω σοβαρών αλλεργιών (Βίντεο)

Το πώς καταπατώνται τα δικαιώματα των πολιτών περιέγραψε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς: «Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης προσλαμβάνει με βάση τα κριτήρια που εκείνος θέλει»

Καταγγελία για αδυναμία πρόσβασης στην εργασία λόγω μη εμβολιασμού, την ώρα που η ίδια είναι αλλεργική και περιμένει καθοδήγηση από τον γιατρό της, έκανε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega γυναίκα που επανέφερε στο προσκήνιο τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η σύνδεση εμβολιασμού και εργασίας από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με προεξάρχοντα τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Δείτε ακόμη: Ή εμβολιάζεσαι, ή απολύεσαι

«Έψαχνα δουλειά ένα μήνα», είπε η κα Αντριάννα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «έχω ένα πάρα πολύ δυνατό βιογραφικό. Πήγα σε γνωστό πλαστικό χειρουργό και, μόλις είπα ότι δεν έχω εμβολιαστεί μου λένε “λυπούμαστε πάρα πολύ, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην πρόσληψη”», χωρίς να ερωτηθεί για τους λόγους που δεν έχει εμβολιαστεί. «Δεν παρουσιάζομαι ως αρνητής, έχω κάποιους λόγους που προς το παρόν δεν μπορώ να κάνω το εμβόλιο. Ενδεχομένως να το κάνω αργότερα … έχω κάποιες σοβαρές αλλεργίες».

Και όλα αυτά έγιναν ενώ η πρόσληψη θεωρείτο σίγουρη, καθώς όπως είπε η ίδια «είχα πάει τέσσερις ημέρες, να εκπαιδευτώ, να δω το χώρο. Και όταν ήταν να γίνει η πρόσληψη, είπαν “λυπούμαστε πολύ, δεν μπορούμε να κάνουμε την πρόσληψη” … δεν με ρώτησε καν».

Το πώς καταπατώνται τα δικαιώματα των πολιτών περιέγραψε στην ίδια εκπομπή ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος σημείωσε ότι ο μεν εργοδότης έχει το δικαίωμα να μην προσλάβει, αλλά επειδή το θέμα του εμβολιασμού «είναι προσωπικό δεδομένο … έχει δικαίωμα» ο υποψήφιος προς πρόσληψη «να μην τον ενημερώσει αν είναι εμβολιασμένος … θα μπορούσε να αρνηθεί πλήρως, ακριβώς επειδή είναι προσωπικό δεδομένο υγείας. Αλλά ο εργοδότης μπορεί να πει ότι είναι δικό του δικαίωμα, ως ιδιωτικός τομέας» να μην προσλάβει.

«Είναι άλλο το Δημόσιο, δεν θα μπορούσε να μπει τέτοιο κριτήριο σε μία προκήρυξη. Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης προσλαμβάνει με βάση τα κριτήρια που εκείνος θέλει», διευκρίνισε ο ίδιος, απλώς ως υποψήφιος εργαζόμενος σε μία συνέντευξη «δεν έχεις καμία υποχρέωση να τον ενημερώσεις».

Η επίσης παρούσα στη συζήτηση πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο η καταγγελία της γυναίκας που λόγω αλλεργίας δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί και αποκλείεται από την εργασία αφορά σειρά άλλων μεγάλων κλάδων, από την εστίαση ως τον τουρισμό. Θέτει δηλαδή ευθέως θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων και αποκλεισμό από την δυνατότητα εργασίας, με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται ο εμβολιασμός πολιτών και δίνονται τα σχετικά πιστοποιητικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί