Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η μάχη στη Βουλή ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη (Live)

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Βουλή η μάχη για τα εργασιακά, καθώς την Τρίτη το πρωί ξεκίνησε ξανά η συζήτηση επί του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη.

Δείτε ακόμη: Στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Σοβαρές ενστάσεις από την Επιστημονική Υπηρεσία – Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έφερε άρον άρον το νομοσχέδιο προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ψηφιστεί αύριο, το βράδυ της Τετάρτης και να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Ωστόσο, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει εργατικά σωματεία και ενώσεις την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, δηλαδή αύριο 16 Ιουνίου.

Κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, τις οποίες ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να καταψηφίζει μόνη της. Χθες, Δευτέρα 14 Ιουνίου, τοποθετήθηκαν επί του νομοσχεδίου 81 βουλευτές, ενώ έχουν εγγραφεί 213 βουλευτές για να μιλήσουν, εκτός των εισηγητών, ειδικών αγορητών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και των υπουργών της κυβέρνησης.

«Καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και το σημερινό νομοσχέδιο», σημείωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ ταυτοχρονα υπενθύμισε και την έκθεση – κόλαφο της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία είχε παραχωρήσει μια σειρά παρατηρήσεων για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Κ. Χατζηδάκης: Επιμένει σε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Μόνη η ΝΔ υπέρ του αντεργατικού νομοσχεδίου

Από το βήμα της Βουλής ο υπ. Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, στην προσπάθειά του να απαντήσει σε όσα έχουν θέσει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά την δεύτερη μέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, συνέχισε το αφήγημα που αξιοποίησαν συντονισμένα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος περί «ψηφιακής επανάστασης» στην αγορά εργασίας και «συνταγής» των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Σταθερά, μάλιστα, προσπαθεί να πείσει ότι το νομοσχέδιο διαθέτει φιλεργατικό χαρακτήρα και προστατεύει τους εργαζομένους, την ίδια στιγμή που ακόμα και η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής προτείνει αλλαγές στο σχέδιο νόμου, αλλά και όπως ανέφερε χθες η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μ Ξενογιαννακοπούλου, θα χαθούν έως 40.000 νέες θέσεις εργασίας, λόγω της εντατικοποίησης.

Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση για υποκρισία και ότι παραπλανεί τους πολίτες με το επιχείρημα της «πληρωμής με ρεπό», κάτι το οποίο είχε αναφέρει ο ίδιος ο υπ. Εργασίας σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Πιστός στο δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της «ανάπτυξης» επέμεινε στην άποψη ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί τα αιτήματα των εργαζομένων, αγνοώντας πλήρως τις αντιδράσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από ενώσεις εργαζομένων και συνδικάτα, όταν μάλιστα έχει κηρυχτεί 24ωρη απεργία από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και άλλους φορείς για την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Χαρακτηρίζοντας ως «παράνομη» την 24ωρη απεργία, ο υπ. Εργασίας προσπάθησε να θέσει τον κόσμο της εργασίας απέναντι στα συμφέροντα των μαθητών που αύριο δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις. Ως προς το θέμα αυτό, ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Φίλης τόνισε πως κανονικά θα δειξαχθούν και οι εξετάσεις και η απεργία, καθώς δεν τίθεται θέμα απεργίας ή συμμετοχής των καθηγητών στην αυριανή απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Π. Σκουρλέτης: Κυβερνάτε με γκεμπελικές πολιτικές 

Στον υπ. Εργασίας απάντησε ο Π. Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Συγκεκριμένα, ο Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την προώθηση ενός αντικοινωνικού και εγκληματικού νομοσχεδίου, το οποίο αφήνει τους εργαζομένους χωρίς δικαιώματα και προσπαθεί να χτυπήσει στον πυρήνα των συνταγματικά κατωχυρωμένων δικαιωμάτων του εργατικού δικαίου. Μάλιστα, επεσήμανε προς τον Κ. Χατζηδάκη ότι «δεν λέγεται εργοδοτικό δίκαιο, αλλά εργατικό», δίνοντας έμφαση στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης που διέπει και το προς συζήτηση νομοσχέδιο, αλλά και το γεγονός ότι μέσω αυτού τα κέρδη των εργοδοτών μπαίνουν πιο πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. 

«Το νομοσχέδιο μας γυρνάει χρόνια πίσω» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας μεταξύ άλλων από βήματος Βουλής αύξηση του κατώτατου μισθού, 35ωρο εργασίας, επαναφορά της μετενέργειας και συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Π. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στα προοδευτικά και αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισε πως αυτό που χρειάζεται ενότητα και αγώνας. 

Ευ. Τσακαλώτος: Ασχολείστε με τα οικονομικά στοιχεία στο επιτελικό κράτος;

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση και το υπ. Εργασίας απηύθυνε ο Ευ. Τσακαλώτος, συντονιστής του οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τόσο σε πολιτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς κατέρριψε το αφήγημα της ΝΔ ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στην παραγωγική δομή της χώρας. «Είστε χειρότεροι από το ΔΝΤ», τόνισε προς την κυβέρνηση, καθώς δεν παρουσιάζει και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα στοιχεία οικονομικών μελετών. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές μελέτες που ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, η συμμετοχή εργαζομένων στα συνδικάτα μειώνεται, λόγω της απουσίας συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι αισθάνονται εργασιακή ανασφάλεια λόγω της αύξησης των απολύσεων. Μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπ. Εργασίας πως προωθεί την εργασιακή επισφάλεια την ίδια στιγμή που νέοι και νέες δεν βλέπουν εργασιακό μέλλον. Κλείνοντας, σημείωσε πως αυτό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι είναι να γνωρίζουν πως το κράτος βρίσκεται στο πλευρό τους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί