Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει για δεύτερη ημέρα, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας που πλήττει καίρια εργασιακά κεκτημένα.

Σε υψηλούς τόνους ήταν οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, όπως άλλωστε και πολλές τοποθετήσεις βουλευτών.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση:

Αυτή η κυβέρνηση νομοθετεί για τον σκληρό πυρήνα του ΣΕΒ, ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπου παρέθεσε  δηλώσεις και ανακοινώσεις του ΣΕΒ που μαρτυρούν ότι το νομοσχέδιο είναι δηλώνει τις αλλαγές του ωραρίου και να τις τροποποιεί», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς μια σειρά αντεργατικών μέτρων, αλλά με ένα σχέδιο πολύ συγκροτημένο. Είναι το σχέδιο της υποτίμησης της εργασίας, είναι το σχέδιο της μείωσης του κόστους της εργασίας», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι βασικό εργαλείο υλοποίησης αυτού του σχεδίου είναι η ατομική σύμβαση εργασίας που επιτρέπει να κυριαρχεί η ανισότητα ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο.

«Το νομοσχέδιο αυτό, δεν βρίσκει κανείς λέξεις να το χαρακτηρίσει, καθώς μας γυρνάει πίσω και καταστρέφει τη ζωή των εργαζομένων» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ EUROKINISSI

Επέκρινε τον υπουργό Εργασίας για «γκεμπελική τακτική» με τα όσα ανέφερε σχετικά με την αυριανή απεργία και σημείωσε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο είναι μια πλήρως ελαστικοποιημένη εργασία, χωρίς δικαιώματα εργαζομένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κτυπά τον πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων. «Ξεπεράσετε ακόμα και την παράδοση της λαϊκής δεξιάς. Η έννοια της ελευθερίας για σας έχει την έννοια της ελευθερίας του εργοδότη και της ασυδοσίας στον εργαζόμενο. Για εσάς τα κέρδη είναι πάνω από τις ζωές», είπε.

Αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ, είπε ότι δεν είναι δικαστής ή επιδιαιτητής, αλλά εργαλείο προστασίας της εργασίας. «Και αυτό πάτε να το γκρεμίσετε και δεν έχει καμία σχέση με τον ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών».

Τέλος, απευθυνόμενος, ιδιαίτερα όπως είπε, «στις προοδευτικές δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης» σημείωσε «ότι είναι μια ευκαιρία να υπάρξει μια πρόταση που θα υπερασπιστεί τα δίκαια της εργασίας».

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

«Οι λίγες παραχωρήσεις και θετικά μέτρα του νομοσχεδίου είναι, στάχτη στα μάτια και εμείς δεν θα σας επιτρέψουμε να βάλετε φωτιά στο σπίτι της εργασίας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ανάφερε πως το νομοσχέδιο αυτό επιφέρει καίριο πλήγμα στην εργασία, στην απασχόληση, στην συλλογική διεκδίκηση και εκπροσώπηση των εργαζομένων αλλά και στην προσωπική διαχείριση του ελευθέρου χρόνου, όταν η οργάνωση του ελευθέρου χρόνου εξαρτάται αποκλειστικά από τις ορέξεις και τα συμφέροντα της επιχείρησης. Το νομοσχέδιό σας, τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, προσβάλλει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια γενικότερα και στην αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε εργαζόμενου.

«Ο εργατοπατερισμός στην Ελλάδα πέθανε μετά τον Μακρή και τον Θεοδώρου, από την αλήστου μνήμης Δεξιά που κυβερνούσε τη χώρα και διέλυε κάθε θεσμό» ανέφερε ακόμα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και την αδυναμία να βγουν στον δρόμο οι εργαζόμενοι εξαιτίας και της κατάθλιψης της πανδημίας, της αδυναμίας των θεσμικών οργάνων να ξεπεράσουν τις μάχες χαρακωμάτων και του να αμύνονται μόνο για τα κεκτημένα. 

Το ΚΚΕ μίλησε για ένα εγκληματικό νομοσχέδιο, για ένα τερατούργημα. Πιστεύω όμως ότι η ελληνική γλώσσα έχει πάρα πολλά κοσμητικά επίθετα και προσδιοριστικά ουσιαστικά αλλά πραγματικά κανείς δεν ξέρει τι άλλο να προσθέσει» ανέφερε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Η Νέα Δημοκρατία με αυτό το νομοσχέδιο έδειξε το πρόσωπό της, πολύ καθαρά και απροκάλυπτα» ανέφερε, καθώς όπως σημείωσε « το πρώτο που μας λέει -όχι με λόγια- είναι πως “είμαι αποφασισμένη πάση θυσία να ανεβάσω στον ανώτατο δυνατό βαθμό τον βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης” και, δεύτερον, “είμαι διατεθειμένη να τσακίσω με κάθε μέσον το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα των λαϊκών στρωμάτων” ». Οι μάχες στο Κοινοβούλιο έχουν την αξία τους, αλλά για μας, είπε, «αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία ΣακοράφαΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ EUROKINISSI

«Όσο ωραία λόγια κι αν χρησιμοποιήσετε, όσο κι αν προσπαθήσετε να κρύψετε την αλήθεια, η πραγματικότητα είναι μία. Το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι μια ακόμη πρόκληση κατά της κοινωνίας» ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα μιλώντας στην Ολομέλεια, που έκανε λόγο για μια «αδιανόητη αποδιάρθρωση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων».

Προστατεύετε, είπε η Σοφία Σακοράφα, «λεκτικά το οκτάωρο και τις 40 ώρες την εβδομάδα, το πενθήμερο αλλά το χρησιμοποιείτε ως προπέτασμα για να αποκρύψετε, αν είναι δυνατόν, τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, που υπηρετούν έναν σκοπό, την καταστρατήγηση και αποδόμηση της προστασίας που ισχύει μέχρι σήμερα. Έτσι χρησιμοποιείτε σαν προπέτασμα και τις μεμονωμένες θετικές δευτερεύουσες διατάξεις του νομοσχεδίου». 

Αναρωτήθηκε «μέχρι ποιον βαθμό θεωρεί η κυβέρνηση ότι έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να υποτιμά τη νοημοσύνη όλων των υπολοίπων;»

Η πλευρά της κυβέρνησης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ EUROKINISSI

«Η στήριξη της οικογένειας δεν γίνεται με ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένα μέτρα», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα. «Εισάγουμε μέτρα που στηρίζουν και τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας και που επιτρέπουν σε άνδρες και σε γυναίκες να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή. Εισάγουμε μέτρα που τους προστατεύουν από τις απολύσεις, που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις τους ως γονείς», είπε.

Η Μαρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για την άδεια πατρότητας που διαμορφώθηκε στις 14 ημέρες αλλά και στην προστασία από την απόλυση για διάστημα έξι μηνών και για τον πατέρα. «Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για γυναίκες που πηγαίνουν σε συνέντευξη για την ανεύρεση εργασία και ερωτώνται αν σκέπτονται να κάνουν παιδιά; Αν έχουν σύζυγο; Αν έχουν σύντροφο; Όλα αυτά που θεωρούνται ανασταλτικοί παράγοντες και εμποδίζουν την πρόσληψη τους, τώρα δεν θα υπάρχουν», υποστήριξε και απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπ: «Η σχετική Οδηγία που προβλέπει τις ατομικές συμβάσεις τέθηκε σε διαπραγμάτευση επί ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς την υπογράψατε. Εσείς την διαπραγματευτήκατε. Διαβάζετε αυτά που υπογράφετε; Όπου μπορούσαμε εμείς πήγαμε και ένα βήμα πιο πέρα, για να ανταποκρίνονται οι ρυθμίσεις στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας». 

«Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Δεν θα φέρει την καταστροφή, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντίθετα θα συμβάλει στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Με την θέσπιση του δικαιώματος της πατρότητας, άνδρες δίνει στις επιχειρήσεις κίνητρα να αντιμετωπίζονται ίδια γυναίκες και άντρες», υποστήριξε, από το βήμα της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος επιτέθηκε ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας του μικροκομματική κριτική.

«Η αδήλωτη εργασία και η απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων επιχειρήσεων έρχεται να αντιμετωπιστεί πλήρως μέσα από το νομοσχέδιο με την Εργάνη 2» είπε μεταξύ άλλων και έκανε λόγο για «ένα μέτρο επαναστατικό που καθιερώνει το ψηφιακό ωράριο». «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πρωτοπορεί. Είμαστε πολύ μπροστά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τον ισότιμο ανταγωνισμό και θα βάλει στην άκρη τους κατεργαραίους, θα νικήσουμε την υποδηλωμένη εργασία», υποστήριξε. Όσο για το ΣΕΠΕ, ο κ. Βρούτσης αναγνώρισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές συμπεριφορές εργοδοτών, τονίζοντας παράλληλα, ότι τώρα, με το νομοσχέδιο, δίνονται σύγχρονα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα προβλήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί