«Ο Υπουργός Εργασίας κηρύσσει μετά από πιέσεις την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, γενικώς υποχρεωτική»

«Και ο Άγιος φοβέρα θέλει»

Κατά την τοποθέτησή του, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του αντεργατικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει το γεγονός ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έχει γνωμοδοτήσει για την υποχρεωτικότητα της σύμβασης στον τουρισμό, χωρίς ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης να την έχει ακόμα κηρύξει υποχρεωτική. 

Ο Υπουργός Εργασίας παρενέβη τη δεδομένη στιγμή, ισχυριζόμενος ότι εν τέλει θα κηρύξει την σύμβαση υποχρεωτική.

Ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού, δήλωσε: «Παρά την θετική γνωμοδότηση του Α.Σ.Ε. για την κήρυξη της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ως γενικώς υποχρεωτική, ο Υπουργός αρνούνταν, μέχρι πρότινος να την υπογράψει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εργασιακή επισφάλεια των εργαζομένων. 

Ως Αντιπολίτευση, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση, καθώς λόγω της μη υποχρεωτικότητας της σύμβασης, υπάρχουν φαινόμενα πρόσληψης εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι αμείβονται με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή με 630 ευρώ μικτά, 580 καθαρά και εργάζονται 12 και 13 ώρες ημερησίως.

Ο κ. Χατζηδάκης κώφευε όλο αυτό το διάστημα, τόσο στις παρεμβάσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα παραπάνω, όσο και στις αντιδράσεις των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων και της Ομοσπονδίας . 

Έστω και την ύστατη ώρα εισακουστήκαμε.»

Παρακολουθείστε το σχετικό απόσπασμα από την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί