Τίμησαν την μνήμη των 62 Μαρτύρων

Ο Δήμος Μαλεβιζίου και ο Δήμος Ηρακλείου τίμησαν τη μνήμη των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1942. Η τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 14 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Αμμουδάρας Γαζίου. 

Την Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος και το παρών έδωσαν, οι Δήμαρχοι Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι Βουλευτές Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης και Χάρης Μαμουλάκης, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης Δημόσιας Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών  Δήμου Μαλεβιζίου Γιώργος Πετούσης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης, εκπρόσωποι του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, των Βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιώργου Λογιάδη, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, οικογενειών των εκτελεσθέντων κ.α..

Δήλωση του  Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την  Επέτειο Μνήμης των 62 εκτελεσθέντων Μαρτύρων από τα Γερμανικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 1942

H εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 3 και 14 Ιουνίου του 1942, 62  συμπατριωτών μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου, αποτελεί μία από τις πιο ζοφερές στιγμές της ιστορικής μας πορείας.

     Ανυπότακτοι, περήφανοι, προσέφεραν την ζωή τους στο υπέρτατο ιδανικό της Ελευθερίας, πιστοί στην μακραίωνη αγωνιστική παράδοση της Κρήτης, οι 62 Εθνομάρτυρες –ανάμεσα στους οποίους, ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940– αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα των κατακτητών. Εντούτοις, οι βάρβαρες πράξεις των Ναζιστικών δυνάμεων, που είχαν διαρκή σκοπό τον εκφοβισμό του πληθυσμού, δεν κατόρθωσαν να υποτάξουν το φρόνημα των Κρητικών, οι οποίοι συνέχισαν με ακατάβλητο αντιστασιακό πνεύμα την δράση τους ως την απελευθέρωση του τόπου μας.

    Συμπληρώνονται εβδομήντα εννέα χρόνια από την θυσία των 62 Μαρτύρων. Ανήκουν πλέον στην συλλογική μας Μνήμη και στην Ιστορία της Κρήτης. Προσφέροντας στην πατρίδα το ύψιστο τίμημα, την ίδια την ζωή τους, συνεχίζουν να είναι παρόντες στις νεότερες γενιές, εξακολουθούν να μας δείχνουν τον δρόμο της Ευθύνης, της Ελευθερίας, και της Τιμής. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί