Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν για μία ώρα – Για θετικό κλίμα κάνει λόγο το Μαξίμου

Περίπου μισή ώρα μετά τις 18.00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση, στις 17:20 μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση φέρεται να έγινε σε θετικό κλίμα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή αποτελεί “μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρω-ατλαντικού δεσμού που δοκιμάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια” και πρόσθεσε ότι “είναι όμως μια ευκαιρία επίσης να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες και αρχές, αλλά και την ενότητα της Συμμαχίας”.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός “αντιμετωπίζουμε μια σειρά από σύνθετες προκλήσεις οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας. Ο COVID απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό ο οποίος δεν είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα ζητήματα ασφάλειας καθώς θα ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές. Και βέβαια, αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “απέναντι σε όλα αυτά η ατζέντα του ΝΑΤΟ έρχεται να δώσει μια σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μια χώρα που καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις αμυντικές της δυνατότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συμμαχία”.

Η δήλωση Ερντογάν πριν από τη συνάντηση

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δήλωση για τα ελληνοτουρκικά. “Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα”, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί