Τέλος της εποχής Νετανιάχου στο Ισραήλ

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ, με ψήφους 60-59, υπερψήφισε τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, τερματίζοντας την ιστορική 12ετή εξουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην σύμμαχος του Νετανιάχου, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας, σε έναν εύθραυστο συνασπισμό που αποτελείται από οκτώ κόμματα με βαθιές ιδεολογικές διαφορές. Για πρώτη φορά στην κυβέρνηση εκπροσωπείται και η αραβική μειονότητα.

Ο Μπένετ θα είναι πρωθυπουργός για τα πρώτα δύο χρόνια και στη συνέχεια θα αναλάβει ο Γιαΐρ Λαπίντ. Αμφότεροι σκοπεύουν να αποφύγουν τις σαρωτικές κινήσεις σε διεθνή ζητήματα όπως η πολιτική έναντι των Παλαιστινίων, ενώ εστιάζουν στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Νετανιάχου παραμένει επικεφαλής του κόμματος Λικούντ και θα κατέχει τη θέση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα, ενώ κανείς δεν αποκλείει την επιστροφή του στην εξουσία. Υπενθυμίζεται ότι ο 71χρονος σήμερα Νετανιάχου, ήταν κυρίαρχος από τη δεκαετία του 1990 στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, ωστόσο από την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός υπήρξε πολωτική φιγούρα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα του. Η τρέχουσα δίκη του για διαφθορά, με κατηγορίες που αρνείται, έχει δυναμώσει περαιτέρω τις διιστάμενες φωνές γύρω από το πρόσωπό του.

Η σημερινή ψηφοφορία στη Κνεσέτ τερμάτισε επίσης έναν διετή κύκλο πολιτικής παράλυσης στον οποίο η χώρα οδηγήθηκε τέσσερις φορές στις κάλπες.

Επίσης, νωρίτερα, οι Ισραηλινοί βουλευτές εξέλεξαν τον κεντρώο Μίκι Λεβί ως πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Ο βουλευτής Λεβί, 69 ετών, του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), εξελέγη με 67 ψήφους (από τις 120 στο κοινοβούλιο). Αντικαθιστά τον Γιαρίβ Λεβίν, βουλευτή του δεξιού κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί