Εισηγητής, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλή, ο Χάρης Μαμουλάκης για το θέμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

Εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση της Εκθέσεως Πεπραγμένων, έτους 2019, της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και της ακρόασης του Προέδρου της Γεωργίου Καταπόδη, ήταν την Παρασκευή 11/06 ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής.

Κατά την εισήγησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι οι απευθείας αναθέσεις την περίοδο της πανδημίας, ο επερχόμενος νόμος που ενοποιεί την Ενιαία Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με την Ανεξάρτητη Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), καθώς και ς νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις.

Πιο αναλυτικά, ως προς τις απευθείας αναθέσεις, ο Χάρης Μαμουλάκης έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, σχετικά με το αν υπήρξε κατάχρηση, εάν έχει καταγραφεί το σύνολο των δημόσιων διαγωνισμών και των συμβάσεων που εκμεταλλεύτηκαν τις παρεκκλίσεις, εάν δικαιολογούνται, καθώς και εάν γνωμοδότησε η Αρχή για όλες τις δημόσιες συμβάσεις που χρησιμοποιούσαν τα περιθώρια ελαστικότητας που δόθηκαν από την Επιτροπή.

Ως προς τον επερχόμενο νόμο, που ενοποιεί την ΕΑΑΔΗΣΥ με την ΑΕΠΠ, ο Χάρης Μαμουλάκης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το εάν έχει ενημερωθεί η Αρχή και η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα, καθώς και εάν υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των Αρχών στο μέλλον.

Αναφερόμενος τέλος στον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, ο Χάρης Μαμουλάκης ζήτησε ενημέρωση για το εάν είχε γνωμοδοτήσει η ΕΑΑΔΗΣΥ σχετικά, τονίζοντας ότι «Ο νέος νόμος απαιτούσε και νέα υποδείγματα δημοσίων συμβάσεων. Άνευ αυτών, η δημόσια διοίκηση και οι αναθέτοντες φορείς θα αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα για την εκτέλεση διαγωνισμών και την υπογραφή νέων συμβάσεων. Πως προχωράει το έργο της παραγωγής των νέων υποδειγμάτων από την ΕΑΑΔΗΣΥ από την περίοδο ψήφισης του νόμου;».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί