ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Εκκωφαντική Σιωπή για την κατάργηση του Διαλυνάκειου

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη στον σχεδιασμό του Χάρτη Υγείας του Νομού Λασιθίου.

Η ανακοίνωση

Ως «Λαγός» στην διαφαινόμενη πολιτική της κυβέρνησης στον σχεδιασμό του Χάρτη Υγείας του Νομού Λασιθίου, εμφανίσθηκε με άρθρο του στην Εφημερίδα «Ανατολή», διορισμένο από την κυβέρνηση μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου.

Με ενυπόγραφο άρθρο του στην Ηλεκτρονική Έκδοση της εφημερίδας στις 4-6-2021, επικαλούμενος την πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη ότι «είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων», ζητεί την κατάργηση του Νοσοκομείου Νεάπολης και των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης του και τη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας. Επικαλείται την έλλειψη ιατρών παθολόγων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου που θα αντισταθμιστεί μερικώς από την απορρόφηση των παθολόγων του Νοσοκομείου Νεάπολης, ενώ με αφελή επιχειρήματα προσπαθεί να ξεπεράσει τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν από την νομική υπόσταση και την διατήρηση των κληροδοτημάτων του «Διαλυνάκειου». Φυσικά δεν ξεχνά και να προσβάλει τους εργαζόμενους του, λέγοντας ότι αυτοί θα αντιδράσουν επειδή θα «ξεβολευτούν». Αυτή η δημόσια πρόταση έχει προκαλέσει όχι μόνο την οργή των κατοίκων του Πάνω Μεραμπέλου και την έκπληξη των εργαζομένων, ιατρών και πολιτών όλου του Δήμου Αγίου Νικολάου αλλά και τον φόβο των κατοίκων της Ιεράπετρας ότι το Νοσοκομείο τους θα είναι ο επόμενος στόχος.

Το Νοσοκομείο Νεάπολης ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1944 ως δημοτικό. Από το 1957 αποτελεί πλέον Ν.Π.Δ.Δ. Αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους του Πάνω Μεραμπέλου που με δωρεές και θυσίες κατόρθωσαν να το μετατρέψουν σε ένα αξιοζήλευτο για την εποχή νοσηλευτικό ίδρυμα. Οι δωρητές του Νοσοκομείου Νεάπολης “Διαλυνάκειο” με το σπουδαίο έργο που προσέφεραν σε αυτό, κληροδοτώντας του μεγάλη ακίνητη περιουσία, στηρίζουν, ενισχύουν και δημιουργούν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για ένα Δημόσιο Νοσοκομείο τόσο για την οικονομική όσο και για την εν γένει λειτουργία του και την ποιότητα των Υπηρεσιών του. Τα ετήσια έσοδα από τα κληροδοτήματα καλύπτουν ανάγκες της λειτουργίας του και τα αποθεματικά τους προορίζονται για την ενίσχυση της δημιουργίας του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης που εντάχθηκε στο Νοσοκομείο με την τροποποίηση του Οργανισμού του το 2012. Η προστασία των κληροδοτημάτων η οποία εξασφαλίζει τη συνέχεια της πλεονασματικής λειτουργίας του Νοσοκομείου αποτελεί πρώτιστο μέλημα του λαού του Πάνω Μεραμπέλου. Η προοπτική του “Διαλυνάκειου” είναι να υποστηρίξει ιατρικά το Κέντρο Αποκατάστασης και όχι να καταργηθεί.

Το Νοσοκομείο Νεάπολης όλα αυτά τα χρόνια από ιδρύσεως του επιτελεί σημαντικότατο ρόλο στον χώρο υγείας του νομού Λασιθίου παρέχοντας, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού του και την στήριξη του λαού της Νεάπολης, αξιόλογη πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στους κατοίκους του Επάνω Μεραμπέλου ενώ με την Παθολογική Κλινική του θεραπεύει αξιοπρεπώς είκοσι (20) παθολογικούς ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας. Το Νοσοκομείο Νεάπολης είναι ο ηθμός των παθολογικών περιστατικών για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, του οποίου η ικανότητα της παθολογικής κλινικής του είναι για περίθαλψη περίπου 25-27 ασθενών. Αυτοί οι επιπλέον είκοσι (20) ασθενείς, προερχόμενοι από το Νοσοκομείο Νεάπολης, πώς και πού θα νοσηλευτούν; Λαμβάνοντας υπόψη και τις εισροές για διάφορους λόγους παθολογικών ασθενών από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία του Νομού, είναι αδύνατον η Παθολογική Κλινική του Αγίου Νικολάου να υποστηρίξει την Νοσηλεία 45-50 ασθενών τόσο χωροταξικά όσο και υγειονομικά. Αν υπάρχει έλλειψη ιατρών Παθολόγων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, αυτό είναι αποτέλεσμα κακής πολιτικής και διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Εξάλλου σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί του “Διαλυνάκειου” στήριξαν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και κάλυψαν κρίσιμα κενά. Αυτά τα στοιχεία όφειλε να τα γνωρίζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτός και αν είναι διαφορετικός ο στόχος του και η πολιτική που υπηρετεί ως διορισμένο από την κυβέρνηση.

Και ο στόχος απ’ ότι φαίνεται δεν είναι άλλος από την σταδιακή απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την κατάργηση δημόσιων Νοσοκομείων και την παραχώρηση υπηρεσιών περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχες προτάσεις είχαν καταθέσει και άλλα στελέχη της ΝΔ προεκλογικά, για τα νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας. Ο σάλος που προκάλεσαν αυτές οι προτάσεις (ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, αλλαγή εργασιακών σχέσεων κα) ανάγκασαν τη ΝΔ να τις απορρίψει … στα λόγια. Σήμερα όμως βλέπουμε τη σταδιακή εφαρμογή του μοντέλου αλλά και τις συνέπειες του.

Η σημερινή σιωπή της Διοίκησης των Νοσοκομείων Λασιθίου αλλά και διάφορων δεξιών και … “αριστερών” υποστηρικτών της, μόνο ανησυχία και εγρήγορση πρέπει να προκαλεί στους εργαζόμενους των νοσοκομείων και στους Λασιθιώτες. Τα σχέδια της ΝΔ και των υποστηρικτών της, τα γνωρίσαμε καλά στην προηγούμενη διακυβέρνησή της, που οδηγούσαν μαθηματικά στην ιδιωτικοποίηση, την απαξίωση και το κλείσιμο.

Η ΝΟΔΕ Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας, ο Βουλευτής της ΝΔ και ο Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην πρόταση του διορισμένου από την κυβέρνηση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Να απαντήσουν ξεκάθαρα αν συμφωνούν με την πρόταση του ή είναι προσωπική του άποψη. Αν συμφωνούν, να βγουν και να το πουν δημόσια στο λαό του Λασιθίου. Αν όμως θεωρούν ότι είναι προσωπική του άποψη, να την αποδοκιμάσουν δημόσια. Τα διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη των ΔΣ των Νοσοκομείων δεν είναι απλοί πολίτες που μπορούν να εκφράζουν προσωπικές “τεχνοκρατικές” απόψεις. Είναι διορισμένα από την κυβέρνηση, οπότε αν εκφράζουν διαφορετική πολιτική τοποθέτηση για την αρμοδιότητά τους, απαιτείται η άμεση απομάκρυνση τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί