Νέα πρωτόκολλα: Για ποιους δεν ισχύει η καραντίνα

Το πρώτο «προνόμιο» για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά και για όσους νόσησαν στο παρελθόν με τον κορονοϊό, είναι γεγονός, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανάρτησε το νέο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της επαφής των ατόμων αυτών με ύποπτα κρούσματα, σε συνέχεια και των αναφορών της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το ίδιο θέμα.

Σε έγγραφο υπό τον τίτλο «Οδηγίες καραντίνας εμβολιασμένων/αναρρωσάντων», το οποίο έχει συνταχθεί με ευθύνη της Eπιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ από τον Μάρτιο, και το οποίο δημοσιοποίησε σήμερα, μέσω των social media, και ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Παν. Αρκουμανέας, επισημαίνονται τα εξής:

Οδηγίες καραντίνας πλήρως εμβολιασμένων/αναρρωσάντων (μη υγειονομικών) που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου και παραμένουν ασυμπτωματικοί

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους 6 μήνες που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με COVID-19 και παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός

Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι σε αυτοπαρακολούθηση (καθημερινή θερμομέτρηση, επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων) για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης

Σε άλλη ενότητα του ίδιου εγγράφου, παρατίθενται και οδηγίες καραντίνας υγειονομικών που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει μετά από έκθεση χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται:

Υγειονομικοί που έχουν εμβολιασθεί ή είχαν στο παρελθόν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 και έχουν έκθεση είτε χαμηλού είτε υψηλού κινδύνου σε άτομα ύποπτα ή με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 δεν χρειάζεται να μπουν σε απομόνωση (καραντίνα) εάν πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους 6 μήνες
  • Είναι ασυμπτωματικοί

ή

  • Είναι πλήρως εμβολιασμένοι (δηλαδή ≥2 εβδομάδες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, εάν το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις, ή την λήψη μιας δόσης εάν το εμβόλιο χορηγείται σε μία δόση)
  • Η έκθεση έγινε εντός 6 μηνών* από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ή τη νόσο
  • Είναι ασυμπτωματικoί

Υγειονομικοί που δεν πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια ακολουθούν τις τρέχουσες οδηγίες καραντίνας των μη-εμβολιασμένων υγειονομικών μετά από έκθεση στον SARS COVID-19. Βλ.covid-19-eppag-ygeias-ektimisi-kindinou.pdf (eody.gov.gr)

Οι υγειονομικοί που πληρούν τα κριτήρια της παραγράφου 1 συνεχίζουν να εργάζονται με αυστηρή τήρηση των απαραιτήτων μέτρων προστασίας και αυτοπαρακολούθηση (καθημερινή θερμομέτρηση, επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων) για 14 ημέρες μετά την έκθεση υψηλού κινδύνου.https://037512db610224277747009d2b109119.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτοπαρακολούθησης ο υγειονομικός που εργάζεται σε μονάδα που νοσηλεύει ασθενείς υψηλού κινδύνου πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ σύμφωνα με τις οδηγίες της οικείας Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

*το διάστημα αυτό μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον, ανάλογα με τα νέα δεδομένα

Επισημαίνεται πως οι παραπάνω οδηγίες παρατίθενται υπό τη σημείωση πως δύνανται να «αναθεωρούνται/επικαιροποιούνται διαρκώς ανάλογα με τα διαθέσιμα δεδομένα και τις σχετικές κατευθύνσεις των διεθνών οργανισμών».

Αναγκαίος ο πλήρης εμβολιασμός για τα εμβόλια δύο δόσεων

Υπενθυμίζεται πως η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα νέα πρωτόκολλα αυτά, με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Δευτέρας για τη νέα οδηγία του αμερικανικού CDC, κατά την οποία όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (δύο δόσεις για τα εμβόλια δύο δόσεων) δεν υποβάλλονται σε τεστ και δεν μπαίνουν στην υποχρεωτική καραντίνα των 10 ημερών.

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, και κατά CDC και εδώ θα ισχύσει, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη παρακολουθούνται. Δηλαδή δεν κάνουν ούτε μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα, παρά μόνο εάν εμφάνισαν συμπτώματα. Δηλαδή εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη», τόνισε. «Αυτό, βέβαια», διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, «δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα με μία δόση. Θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα, επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως, εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος».

Η ανάρτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ:

Τα σενάρια για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων

Αξίζει να αναφερθεί πως η συζήτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων πολιτών έχει ανοίξει με κάθε επισημότητα πλέον, καθώς αναφορά στο θέμα κάνουν τόσο οι επιστήμονες – μέλη των Επιτροπών, όσο και τα στελέχη της κυβέρνησης, εδώ και αρκετές μέρες. Εκτιμάται πως στο μέλλον, η ίδια συζήτηση θα περιλάβει και τις ακόλουθες «ελευθερίες» – ή κίνητρα κατά μία άλλη θεώρηση – για όσους θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους:

  • «Τέλος» στη χρήση μάσκας για τους εξωτερικούς χώρους
  • Εξαίρεση από το μέτρο των υποχρεωτικών self tests
  • Ελεύθερη είσοδο σε κλειστούς χώρους (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ.).

Αρκετά νωρίτερα, ωστόσο, τους ειδικούς θα απασχολήσει η παραπέρα χαλάρωση ορισμένων εν ισχύ μέτρων για την πανδημία, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τα προσεχή 24ωρα. Συγκεκριμένα, οι νεότερες πληροφορίες από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αναφέρει πως εξετάζονται:

  • Η «μείωση» της απαγόρευσης κυκλοφορίας (π.χ. από τις 00.300, σήμερα, να πάει στη 1.30).
  • Άρση της απαγόρευσης χρήσης μουσικής στην εστίαση
  • Περισσότερα άτομα στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι-βαφτίσεις) κ.α..

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί