Η κυβέρνηση αναγνώρισε την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα», μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών

Από την Δευτέρα, η Ελλάδα με απόφαση της κυβέρνησης δέχεται ότι η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα» για πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. «Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αιτούντες άσυλο, των οποίων απορρίπτονται οι αιτήσεις τους ως απαράδεκτες, δεν θα επιστρέφονται, αλλά θα παραμένουν στην Ελλάδα με θολό νομικό καθεστώς», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντιγράφοντας την Ουγγαρία του Όρμπαν, το κατάφερε και αυτό στο μεταναστευτικό: μετατρέπει την Ελλάδα σε “αποθήκη ψυχών” και με τη βούλα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωσή του μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίζει πλέον την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα»

«Από χθες η χώρα μας με απόφαση της κυβέρνησης δέχεται ότι η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα, κάτι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνηθεί να πράξει, παρά τις πιέσεις που δεχόταν για το αντίθετο. Συγκεκριμένα η Ελλάδα πλέον αναγνωρίζει πως η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για αιτούντες διεθνούς προστασίας με καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και επισημαίνει:

«Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αιτούντες άσυλο, των οποίων απορρίπτονται οι αιτήσεις τους ως απαράδεκτες, δεν θα επιστρέφονται, αλλά θα παραμένουν στην Ελλάδα.

Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης όχι μόνο δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα μετατρέπει το μεταναστευτικό ζήτημα από ευρωτουρκικό, σε διμερές ελληνοτουρκικό. Επιπλέον σε ότι αφορά στους αιτούντες, θα διαμένουν στην Ελλάδα με ένα θολό νομικό καθεστώς, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται».

«Ο κ. Μητσοτάκης κάθε μέρα δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Κάτι καινούριο κάνει, που αποδεικνύει ότι όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση η μόνη του τακτική ήταν η ωμή διαστρέβλωση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και απ’ όταν έγινε κυβέρνηση ο εμπαιγμός του ελληνικού λαού», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Τι αναφέρει η απόφαση του υπ. Μετανάστευσης

Τι ακριβώς αλλάζει με την απόφαση του υπ. Μετανάστευσης εξηγεί η ΕΠΕΚΕ Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που μιλά για «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα σε “φυλακή απορριφθέντων”»:

«Με ανάρτησή του το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ανακοινώνει την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για αιτούντες διεθνούς προστασίας με καταγωγή από  τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία.

Η Υπουργική Απόφαση δημιουργεί ένα καθεστώς νομικής αβεβαιότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες, που οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες, θα παραμένουν στην Ελλάδα με ένα έωλο νομικό καθεστώς και δεν θα μπορούν να επιστραφούν. Θα δημιουργηθούν, έτσι, γκρίζες ζώνες ανθρώπων, οι οποίοι θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται, κατ’ ελάχιστον, με τις εγγυήσεις που έχουν και οι αιτούντες άσυλο ως προς την υποδοχή και τα δικαιώματα, όπως υποστηρίζει, άλλωστε, και η Επίτροπος Γιόχανσον. Εξάλλου το κριτήριο της ασφαλούς τρίτης χώρας που υπάρχει ήδη στο εθνικό δίκαιο, μπορεί να εφαρμοστεί, με την προϋπόθεση της adhoc και εξατομικευμένης κρίσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό λαμβάνει αποφάσεις που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και μάλιστα της Σύμβασης της Γενεύης. Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα ως ελληνοτουρκικό και όχι ευρωτουρκικό, μετατρέποντάς το από ευρωπαϊκό σε διμερές. Το είχε κάνει πέρσι τον Μάρτιο με την πρωτοφανή αναστολή της δυνατότητας κατάθεσης αιτήματος Διεθνούς Προστασίας οριζόντια και το κάνει και τώρα απορρίπτοντας στο στάδιο της εξέτασης του απαράδεκτου τις αιτήσεις ασύλου για όσους προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες καταγωγής.

Ποιος ακριβώς είναι ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, στην οποία έχουν προβεί μόνο η Ουγγαρία και η Κροατία στην ΕΕ, πέρα από την πλασματική αύξηση του αριθμού των αρνητικών αποφάσεων, ποια είναι η προστιθέμενη αξία;»

Και η ανάρτηση του υπ. Μετανάστευσης με το βίντεο του Νότη Μηταράκη να αυτοεπαινείται για την απαράδεκτη απόφαση:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί