Κάλεσμα της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου για την απεργία της Πέμπτης

Κάλεσμα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 10 Ιουνίου, στις 10 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, απευθύνει μέσω ανακοίνωσής της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Στο κάλεσμά της αναφέρει:

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δίνουμε ραντεβού στους δρόμους!

Χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, με αβέβαιο μέλλον, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε αντοχή! Ζούμε για 1,5 χρόνο με ψίχουλα την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει σε ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες και μεγαλοεργοδότες του κλάδου τα εκατομμύρια σαν στραγάλια. Κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες ήθελαν να μας αφήσουν από την αρχή της πανδημίας χωρίς κανένα μέτρο στήριξης, χωρίς ούτε τα ψίχουλα των 534 που τελικά αναγκάστηκαν να δώσουν. Νόμισαν ότι θα βρουν και την ευκαιρία να ξεμπερδέψουν με μιας από όσα δικαιώματα μας απέμειναν, όπως την επαναπρόσληψη των εποχικών. Μας θέλουν φτηνούς και εξαθλιωμένους, για να μας «λιώσουν» στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις τους.

Σα να μην έφταναν αυτά, έφεραν το νόμο έκτρωμα για τα εργασιακά, που μας γυρίζει 135 χρόνια πίσω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, γιατί «έτσι γίνεται στη σύγχρονη Ευρώπη»! Να δουλεύουμε όσο θέλει, όποτε θέλει ο εργοδότης. Να αγοράζουν την εργασία μας ακόμα πιο φτηνά για να φορτώνουν σε μας την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Ξεδιάντροπα λένε ότι το νέο νομοσχέδιο προστατεύει το 8ωρο. Ένα 8ωρο που για εμάς τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, στις καμαριέρες, τους μάγειρες, τους σερβιτόρους, έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια, με ωράριο λάστιχο που φτάνουν μέχρι τις 10 και 12 ώρες όταν έχει δουλειά και ρεπό όταν δεν έχει, με τα εργατικά ατυχήματα να είναι καθημερινό φαινόμενο. Πάνω σε αυτή την αθλιότητα στηρίχτηκε η μεγάλη κερδοφόρα ανάπτυξη στον τουρισμό τα προηγούμενα χρόνια που υποτίθεται ότι θα έπρεπε και εμείς «να βάλουμε πλάτη», «να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις», για να κερδίσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Αυτή την αθλιότητα θα νομιμοποιήσουν.

Σοβαρή ευθύνη έχει και η πλειοψηφία της Διοίκησης στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Ακόμα και τώρα ταυτίζεται πλήρως με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που κάνει ότι μπορεί, με καθυστερήσεις και «διαλόγους» για να βάλει πλάτη να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο! Είναι οι ίδιοι που με τη στάση τους άνοιξαν την όρεξη στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου. Μόλις πριν λίγο καιρό υπέγραψαν την Τοπική Κλαδική ΣΣΕ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατάργηση κατηγοριών (άρα δυνατότητα του εργοδότη να πληρώνει με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μικτά), την κατάργηση της προσαύξησης στο μεροκάματο της 6ης μέρας εργασίας κλπ. Ξηλώνουν χρόνο με το χρόνο το πουλόβερ των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Είναι προκλητικό να περιλαμβάνονται στη σύμβαση τέτοιοι όροι, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι δέχονται σφοδρή επίθεση, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή στην πράξη κατάργηση του 8ωρου, την εφαρμογή 10ωρης εργασίας, την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών.

Έχουμε αρνητική πείρα, αφού οι ίδιες πλειοψηφίες στην Ομνοσπονδία και στο Σωματείο έβαλαν την υπογραφή τους στο χοντρό πετσόκομμα των μισθών, στην καταστρατήγηση των ωραρίων και των συνθηκών εργασίας το 2012, βάζουν πλάτη μέχρι και σήμερα, μέχρι πριν λίγο καιρό παράπεμπαν τις όποιες κινητοποιήσεις κάποια στιγμή «στο μέλλον», «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», «όποτε το κρίνουν απαραίτητο». Τους ξέρουμε βέβαια. Ακόμα και όταν δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα από κοινού με τους ξενοδόχους καλλιεργούσαν το «διαχρονικά καλο κλίμα» μεταξύ τους, την πρόθεση «να πορευτούν μαζί στις δύσκολες αυτές μέρες», τη «διατήρηση της εργασιακής ειρήνης».

Είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουμε δική μας υπόθεση τη διεκδίκηση βελτιωμένων όρων και καλύτερων συνθηκών. Μόνο με το μαζικό αγώνα μας μπορεί να διασφαλιστεί η υπεράσπιση του 8ωρου, η εφαρμογή της ΣΣΕ, η απόκρουση μειώσεων, η επαναπρόσληψη όλων χωρίς εξαιρέσεις, το συνολικό ξήλωμα κατακτήσεων. Σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις της Δ.Α.Σ. θα υπερασπιστούμε κάθε προσπάθεια να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες. Οι αγώνες που οργανώσαµε είχαν αποτέλεσµα. Ήταν η µοναδική ελπίδα µέσα στο χάος που δηµιούργησε η δίψα για κέρδη και η πανδηµία. Βάλαµε µπροστά τα όπλα µας: την ενότητα και την αλληλεγγύη µας. Σταθήκαµε όρθιοι γιατί είµαστε οργανωµένοι! Καθένας μόνος του είμαστε εύκολος στόχος. Όλοι μαζί αποτελούμε μια ισχυρή δύναμη. Γιατί τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι τουριστικές επιχειρήσεις ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!!! 

Συνεχίζουμε, χωρίς καμία αναμονή! Κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες του εφησυχασμού, της υποταγής, του συμβιβασμού, της αδράνειας. Παίρνουμε την υπόθεση των μισθών και των όρων δουλειάς στα χέρια μας, απαιτούμε αυτό που μας αξίζει, αυτά που μας χρωστάνε, αυτά που δουλέψαμε και θα δουλέψουμε.

Οι συνδικαλιστές της Δ.Α.Σ., σε συντονισμό με δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά και οι δυνάμεις που είναι συνεπείς στο πλευρό των εργαζομένων απέδειξαν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ότι μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα, μπορούν να κλιμακώσουν την πάλη, μπορούν να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας.

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, Πέμπτη 10 ΙΟΥΝΙΟΥ, 10 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τα εργασιακά μας δικαιώματα. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ! ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.Κήρυξη της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική.Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων βάσει των ημερομηνιών επαναπρόσληψης στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ακύρωση των απολύσεων που έχουν γίνει. Κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας.Καμία μείωση μισθού, ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία. Υποχρεωτική 8ωρη πενθήμερη εργασία με δύο συνεχόμενα ρεπό. Διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος μέχρι την επαναπρόσληψη μας. Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε ΔΕΚΟ και εφορία, έκπτωση ενοικίου για όλους. Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ σε όλους για όλο το διάστημα της ανεργίας.Διασφάλιση της ασφαλιστικής – υγειονομικής κάλυψης των εργαζομένων μέχρι να εργαστούμε. Διεύρυνση των μέτρων με οικονομική στήριξη όλων των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό μέχρι το άνοιγμα των επιχειρήσεων.
Υπερασπιζόμαστε την υγεία και τη ζωή μας:Μέτρα προστασίας της υγείας μας (μαζικά επαναλαμβανόμενα υποχρεωτικά δωρεάν ΤΕΣΤ με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, μαζικός εμβολιασμός των εργαζομένων πριν την έναρξη της  σεζόν και μέσα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους).Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας.Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί