«Απεργούμε»: Στους δρόμους ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα

Επί ποδός για τον εργασιακό οδοστρωτήρα Χατζηδάκη συνδικάτα, σωματεία, φορείς και κόμματα της αντιπολίτευσης – Την Πέμπτη το πρωί οι μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας

Απέναντι στο νομοσχέδιο (τo μεσημέρι της Τρίτης 8/6 ξεκίνησε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση) με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στο 8ωρο, τις πληρωμένες υπερωρίες και τη συλλογική δράση των εργαζόμενων, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και το ΠΑΜΕ αλλά και Εργατικά Κέντρα) ενώνουν τελικά τις φωνές τους, καθώς θα πραγματοποιήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις την ίδια ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 10 Ιουνίου.

(O Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE προερχόμενων από την πρώην  ΕΘΝΟDATA εξηγεί γιατί απεργούμε όλοι/ες την Πέμπτη 10 Ιουνίου)

Τα καλέσματα των συνδικάτων είναι για τις 11 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος, εκεί όπου θα συγκεντρωθούν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος έχει πάρει εδώ και καιρό θέση μάχης ενάντια στο νομοσχέδιο «έκτρωμα» του υπουργείου Εργασίας που ανατρέπει επί το πολύ δυσμενέστερον το εργασιακό καθεστώς.

Με κάθε ευκαιρία τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η ΝΔ φέρνει την κατάργηση του οκταώρου, την πληρωμή των εργαζόμενων με ρεπό αντί για υπερωριακή αμοιβή, όπως ομολόγησε ο ίδιος υπουργός Εργασίας, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών, υπογραμμίζοντας ότι καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις προς όφελος της ατομικής διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιχειρεί να μετατρέψει την χώρα μας σε αγορά φθηνής, ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα, μία εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη συνολικά για την οικονομία και ειδικά για την νέα γενιά αφού αναμένεται να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα brain drain.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΣÎΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια όχι όχιην στην κατάργηση 8ωρου όχι στη φθηνή ελαστική εργασία απεργούμε Πέμπτη 10/6 πλ. Κλαυθμώνος 11:00 11:00n.μ. π.μ."

Ανάλογα καλέσματα και αντιδράσεις έχουν δημοσιοποιήσει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25) αλλά και οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Απεργιακές ινητοποιήσεις διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας:

Στα Προπύλαια το ΠΑΜΕ

Να «νεκρώσει» όλη η χώρα την Πέμπτη για να πεταχτεί στο «καλάθι των αχρήστων» το αντεργατικό νομοσχέδιο, είναι το μήνυμα του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που διοργανώνουν ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις:

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης έχει οριστεί στις 10 π.μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10 π.μ. στην πλ. Καραϊσκάκη. 

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της χώρας

Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν την Πέμπτη και οι ναυτεργάτες. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη). «Να μην πάει μέρα και ώρα χαμένη για τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών, μέσα και έξω από τα καράβια, στην περιφρούρηση στους καταπέλτες των πλοίων, για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Απεργία σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ

Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει και τα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών στα μέσα σταθερής τροχιάς. Έτσι, τη μέρα εκείνη θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ. Ομόφωνη απόφαση για απεργία έχει επίσης πάρει η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Απεργία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων στις 10 Ιουνίου κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ, καλώντας όλους τους δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».

Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων, η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι μέσω αυτής «ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών». 

ΟΕΝΓΕ: Η βαρβαρότητα δεν εκσυγχρονίζεται, δεν διευθετείται!

Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο – έκτρωμα απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική γενική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, την Πέμπτη 10/6. Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στη βουλή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με διατάξεις για περαιτέρω ποινικοποίηση της απεργίας

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ σύρθηκε στην απεργία

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ΑΔΕΔΥ είχε ανακοινώσει κινητοποιήσεις στις 3 Ιουνίου, με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος να κηρύττει εκ των υστέρων 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου. Στη συνέχεια η ΑΔΕΔΥ μετέθεσε τη δική της απεργία για τις 10 Ιουνίου «υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε την μετάθεση της 24ωρης απεργίας που είχε προγραμματίσει, ώστε να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στα συλλαλητήρια και την απεργία της 10ης Ιουνίου. «Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και άλλες δράσεις που στόχο έχουν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την ημέρα της Απεργίας, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δε διορθώνεται, αποσύρεται», αναφέρει το ΕΚΑ ενώ στην απεργία της 10ης Ιουνίου καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καθώς και πολλά ακόμα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

(«Σκόνη, πέτρες, λάσπη, όλη μέρα στο γιαπί. Ποτέ δουλειά την Κυριακή»: φωτογραφία από τη διαμαρτυρία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έξω από το υπ. Εργασίας, την Δευτέρα 31/5)

«Oι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, να προσπεράσουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία στη διάθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτικών ενώσεων» σημειώνει από την πλευρά του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), το οποίο ελέγχεται απο το ΚΚΕ και καλεί σε αγωνιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, το ΠΑΜΕ επίσης σε γενική απεργία στις 10 Ιουνίου ενώ στις 3 του μήνα διοργάνωσε «αγωνιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα». 

Νωρίτερα, η ΓΣΕΕ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις κατά την ημέρα της απεργίας. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν εξήγησε το σκεπτικό για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας (γιατί δηλαδή δεν ακολούθησε τα ήδη κατατεθειμένα απεργιακά πλάνα για τις 3/6), καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα έρθει προς συζήτηση το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να το φέρει στη Βουλή μέσα στο Ιούνιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί