Ακόμη και σήμερα, επτά μήνες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες δεν έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες στον δήμο Χερσονήσου

Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ψήφισμα κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Ιούνη, σχετικά με την ανάγκη για αλληλεγγύη προς τους πληγέντες στον δήμο Χερσονήσου, που ακόμη και σήμερα, επτά μήνες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες, δεν έχουν αποζημιωθεί, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις.

Το ψήφισμα:

Το  Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους πληγέντες στον δήμο Χερσονήσου που ακόμη και σήμερα, επτά μήνες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες,  δεν έχουν αποζημιωθεί, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις. 

Εκατοντάδες, είναι οι περιπτώσεις σπιτιών, αποθηκευτικών και βοηθητικών χώρων που δεν έχουν αποζημιωθεί, πέρα από αυτούς που αποκλείονται λόγω των απαράδεκτων κριτηρίων.  Ακόμη και τα ψίχουλα των 600 € τα έχουν  πάρει μόνο 273  από τους 700 αιτούντες και μόνο 14 το επισκευαστικό επίδομα των  6.000,00 € για οικίες. Επιπλέον, δεν έχουν αποζημιωθεί οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έπαθαν πολύ μεγάλες ζημιές και οι μικροεπαγγελματίες  που καταστράφηκαν τα μαγαζιά τους.  

Ταυτόχρονα, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι του Δήμου Χερσονήσου έχουν μπροστά τους έναν γραφειοκρατικό και οικονομικό Γολγοθά με μεγάλους αποκλεισμούς και περιορισμούς για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής. Επίσης, δεν προκύπτει από πουθενά υποχρέωση των τραπεζών για τη χορήγηση του 40% της στεγαστικής συνδρομής, ενώ είναι ολοφάνερο ότι είναι δύσκολο ή εντελώς απαγορευτικό για πολλά νοικοκυριά να πάρουν δάνειο, έστω και άτοκο, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ολόπλευρης λεηλασίας των μισθών και των συντάξεων, με την ανεργία να αυξάνεται κατακόρυφα. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ζητά από την Κυβέρνηση : 

  • Να δώσει τα επιδόματα πρώτων αναγκών των 600 ευρώ και 6.000 ευρώ, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις.
  • Ουσιαστική αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με ευθύνη του κράτους (κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, αυτοκινήτων που καταστράφηκαν και έπαθαν ζημιές, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού), χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Να μεριμνήσει για τους αγρότες – κτηνοτρόφους και επαγγελματίες. Να αποζημιωθούν οι καθαρισμοί χωραφιών και εγκαταστάσεων, οι εξοπλισμοί και κτιριακές υποδομές που καταστράφηκαν.
  • Για την έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, ώστε οι κάτοικοι στον δήμο Χερσονήσου να μην αντιμετωπίσουν ξανά κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί