Συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου

Κάλεσμα για τις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης 10 Ιουνίου απευθύνει μέσω ανακοίνωσής της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου, ενάντια  στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η ΕΓΕΣΥΝΗ συμμετέχει στην απεργία ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο εντείνει την επίθεση στο σταθερό εργάσιμο χρόνο και στο οκτάωρο. Οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Επέκταση της εφαρμογής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομικό αίτημα του εργαζόμενου, χωρίς να απαιτείται πλέον συμφωνία της συνδικαλιστικής οργάνωσης. To νομοσχέδιο διευκολύνει την καθιέρωση δεκάωρης δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες και αντιστάθμισμα μειωμένο ωράριο ή ρεπό σε περίοδο «μειωμένης απασχόλησης». Επίσης αυξάνεται το όριο των υπερωριών ανά έτος με μείωση της αμοιβής τους
  • Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δεκάδες ακόμη κλάδους (μεταφορές, logistics, κ.α.)
  • Πρόσθετοι περιορισμοί στη συνδικαλιστική δράση και νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα. Επιβάλλεται η διάθεση «Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας» (πέραν του προσωπικού ασφαλείας) σε «επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», ώστε να παρέχεται το 1/3 των συνήθων υπηρεσιών σε μέρα απεργίας. «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που κηρύσσουν απεργία στο Δημόσιο…υποχρεούνται να καταθέσουν ενώπιον του Ο.ΜΕ.Δ. (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) αίτηση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για τα αιτήματα της απεργίας», ενώ «όσο διαρκεί ο δημόσιος διάλογος, αναστέλλεται η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας». Επίσης δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, «εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη» 

Η υπέρβαση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, η παραβίαση του απαραίτητου χρόνου ανάπαυσης, οι απλήρωτες υπερωρίες αφορούν όλους τους εργαζόμενους, αφορούν και τους γιατρούς ΕΣΥ, αφού η υπερεφημέρευση και τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό είναι κανόνας. Η εντατικοποίηση της δουλειάς μας αυξήθηκε περαιτέρω την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα, γιατροί σε κάποια νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας υποχρεώνονται σε απλήρωτες υπερωρίες στα εμβολιαστικά κέντρα (τα απογεύματα τις καθημερινές).

Αντιδρούμε στην επίθεση που δεχόμαστε σε εργασιακά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες εδώ και έναν αιώνα. Διεκδικούμε:

  • Απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, να μην ψηφιστεί στη Βουλή
  • κατάργηση όλων των νόμων που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας 
  • κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
  • κατάργηση των νόμων που ακυρώνουν την κυριακάτικη αργία 
  • κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν ευέλικτες μορφές εργασίας

Παλεύουμε, από κοινού με άλλους εργαζόμενους, για ανθρώπινα ωράρια, για μειωμένο σταθερό χρόνο εργασίας, για σεβασμό στον αναγκαίο χρόνο ανάπαυσης. 

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Kαλούμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί