Στη βουλή τα προβλήματα στο Δημόσιο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Δήμο Χερσονήσου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σχετικά με τα προβλήματα στο Δημόσιο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Δήμο Χερσονήσου.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

Στο Δημόσιο ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων, στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι στο Δήμο Χερσονήσου, που στεγάζεται στο Ξενοδοχείο Ξενία «Ήλιος», φοιτούν σήμερα 200 σπουδαστές σε 10 τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων. Τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση, χωρίς να έχουν λειτουργήσει τα εργαστήρια, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να κάνουν την πρακτική τους χωρίς εξάσκηση βασικών δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το αίσχος της πρακτικής άσκησης  των σπουδαστών με μισθό που δεν ξεπερνάει τα 350 ευρώ και της ασφαλιστικής κάλυψης μόνο για εργατικό ατύχημα. Επιπλέον, στο ΙΕΚ Χερσονήσου δε λειτουργεί μετεκπαίδευση, λόγω των σοβαρών ελλείψεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. 

Ελλείψεις υπάρχουν και για το υπόλοιπο προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του ΙΕΚ, όπως ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, φύλακες (πχ το  ΔΙΕΚ λειτουργούσε 7 χρόνια χωρίς ηλεκτρολόγο) και οι λιγοστοί υπάλληλοι είναι ορισμένου χρόνου. Η υπηρεσία της φύλαξης έχει ιδιωτικοποιηθεί, με την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία security, με υπαρκτό τον κίνδυνο το κτίριο να λεηλατηθεί αν μείνει αφύλακτο. Στα πλαίσια της υποβάθμισης του ΔΙΕΚ εντάσσεται και η ελλιπής χρηματοδότηση που δεν καλύπτει τις πολλαπλές ανάγκες σε αναλώσιμα πχ τις ανάγκες των εργαστηρίων σε τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή, το κτιριακό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ, καθώς η Πολιτεία αδιαφορεί παντελώς για τη συντήρηση του κτιρίου, που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με κυβερνητικές δηλώσεις ότι τα κτίρια των τουριστικών σχολών είναι «παραχωρημένα» για ακόμη 1,5 χρόνο από την ΕΤΑΔ και είναι άγνωστο τι θα γίνει στη συνέχεια, επιτείνει την ανησυχία για ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για : 

  • Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και διοικητικό και λοιπό προσωπικό και να λειτουργήσει η μετεκπαίδευση στο χώρο της σχολής, με ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού και με χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους μετεκπαιδευόμενους. Να εξασφαλίζονται δωρεάν όλα όσα είναι απαραίτητα για τη μόρφωση των σπουδαστών (εξοπλισμός, αναλώσιμα), με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Να συντηρηθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΔΙΕΚ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου και τις ανάγκες δωρεάν διαμονής των σπουδαστών της σχολής, χωρίς σκέψη για ιδιωτικοποίηση του κτιρίου ΞΕΝΙΑ και την ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος σπουδαστών και καθηγητών για ένταξη των ΔΙΕΚ Τουρισμού στο υπουργείο Παιδείας.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του υπουργείου η δυνατότητα πρακτικής όλων των σπουδαστών, οι οποίοι να αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣΕ ή των Κλαδικών Συμβάσεων (όπου υπάρχουν), να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί