Ενοχλήθηκε η Ντόρα από την ανακατάληψη του κτιρίου της Μεραρχίας Κρήτης – Τι απαντά η Rosa Nera

Την χαρακτήρισε απαράδεκτη ενώ μάλιστα ζητά παρέμβαση Χρυσοχοΐδη 

Μήνυμα προς τον Χρυσοχοΐδη με αφορμή την ανακατάληψη της Rosa Nera έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανέστατα ενοχλημένη.

Δείτε: Ανακατάληψη από πολίτες στα κτίρια στο Λόφο Καστέλι – Αποχώρησαν μετά από μήνες οι αστυνομικοί (φωτο)

Λόφος Καστέλι: Το βίντεο της αποχώρησης της ΕΛΑΣ και της ανακατάληψης του κτιρίου της Μεραρχιας Κρήτης

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει την δημόσια περιουσία που είναι περιουσία του ελληνικού λαού αφού η κατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε συλλογικότητες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. ⠀

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με την απόφαση του Πολυτεχνείου και να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ανάπτυξη του λόφου Καστέλι που βρίσκεται στο δημόσιο διάλογο. ⠀

Όμως η κατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε συλλογικότητες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. ⠀

Να σημειωθεί ότι η ανακατάληψη του χώρου έγινε το Σάββατο 5 Ιουνίου από περίπου 200 άτομα χωρίς να υπάρξει εμπλοκή και ένταση με τους αστυνομικούς, οι οποίοι και αποχώρησαν από τον λόφο Καστέλλι.

Το κτίριο ήταν υπό κατάληψη και λειτουργούσε ως αυτοδιαχειριζόμενος πολιτιστικός χώρος τα τελευταία δεκάξι χρόνια.

Η εισβολή των αστυνομικών και η εκκένωση του κτιρίου της «5ης Μεραρχίας» στο Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020 αφού το Πολυτεχνείο Κρήτης νοίκιασε το κτίριο σε εταιρεία προκειμένου να δημιουργηθεί ξενοδοχειακή μονάδα.

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Rosa Nera στην ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη επισημαίνοντας ότι «το κάλεσμα της Ντόρας για ανακατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε δυνάμεις της καταστολής, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και χαφιέδων προς χάριν των ιδιωτικών συμφερόντων κάποιων λίγων λαμόγιων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα άνθρωπο, θεσμό, σωματείο και συλλογικότητα που επικαλείται την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η απάντηση της  Rosa Nera στην Μπακογιάννη

«Η τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη είναι απαράδεκτη. Μπορεί κάποιοι, όπως η Ντόρα, να διαφωνούν με τους αγώνες για ισότητα, για την αλληλεγγύη, για την ελευθερία, να διαφωνούν με τα δικαιώματα των προσφύγων και το δικαίωμα τους για ζωή, να διαφωνούν με τα κοινωνικά κινήματα για τον εκδημοκρατισμό όλων των θεσμών και να διαφωνούν με τις ιστορικές κατακτήσεις των εργατικών κινημάτων. Και μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ανάπτυξη του λόφου Καστέλι που άνοιξε στον δημόσιο διάλογο – χάρη στην Rosa Nera – και να θέλουν πισίνα στα αρχαία για μια ελλάδα νέα, εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου, συνέχιση του εξευτελισμού του μισθού και της εργασίας, της παιδείας, της υγείας και της ζωής – έτσι ώστε να γεμίζει η τσέπη τους.

Όμως, το κάλεσμα της Ντόρας για ανακατάληψη του δημόσιου χώρου από οποιεσδήποτε δυνάμεις της καταστολής, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και χαφιέδων προς χάριν των ιδιωτικών συμφερόντων κάποιων λίγων λαμόγιων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα άνθρωπο, θεσμό, σωματείο και συλλογικότητα που επικαλείται την κοινωνική δικαιοσύνη. Τα κοινωνικά κινήματα έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τον δημόσιο χώρο, τις εργατικές κατακτήσεις, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων: να προστατεύσουν τις ζωές τους και τις κατακτήσεις αγώνων που απειλούνται από την ακροδεξιά κυβέρνηση των καθαρμάτων. Και η υπέρασπιση της Rosa είναι σημαντικό κομμάτι, όλων αυτών των αγώνων, και όχι μόνο στα Χανιά.

Όλες, όλοι, όλα, σήμερα στις 19:00 στην συνέλευση στον Λόφο Καστέλι, με μέριμνα για την υγεία του ενός για την άλλη, με αγάπη για την ζωή, με αγωνιστικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί