Ο Σ. Βαρδάκης για την Ημέρα Περιβάλλοντος

«Τώρα είναι η στιγμή για ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο, φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον, φιλικό προς το σπίτι μας»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, είναι μέρα ενημέρωσης του παγκόσμιου κοινού από τον ΟΗΕ, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η προστασία του περιβάλλοντος, είναι θέμα μείζονος σημασίας, συνδέεται με την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, για αυτό και  οι πολιτικές που ασκούνται είναι κοινές ως προς τις στοχεύσεις παγκοσμίως.

Στην  Ε.Ε. τα περιβαλλοντικά πρότυπα που απολαμβάνουν οι πολίτες της είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Το Ευρωπαϊκό όραμα και οι στόχοι έως το 2050 πραγματώνονται με την στήριξη ερευνητικών προγραμμάτων, την εφαρμογή κοινής νομοθεσίας και χρηματοδότησης ειδικά για την προστασία, τη διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της Ένωσης, την μετατροπή της ΕΕ σε μια πράσινη, ανταγωνιστική και χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών οικονομία και την προστασία των πολιτών τη,ς έναντι περιβαλλοντικών πιέσεων και κινδύνων για την υγεία και την ευημερία τους.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αφορά όλο το οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο και δράση. Από τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, την οικονομική δραστηριότητα, τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται, έως και την καθημερινότητα του καθενός από εμάς.

Για αυτό το όραμα πρέπει να είναι κοινό για όλους μας. Να το χτίσουμε, σεβόμενοι την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις γενιές του μέλλοντος.

Να μην πέσουμε στην παγίδα του πρόσκαιρου κέρδους, αλλά να επενδύσουμε σε ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο να υπερκερνά τις επαναλαμβανόμενες οικονομικές κρίσεις του σημερινού συστήματος. 

Η ανάπτυξη κάθε τομέα της οικονομίας, του τουρισμού, της γεωργίας, της βιομηχανίας, του χωροταξικού σχεδιασμού του αστικού περιβάλλοντος οφείλει να σχεδιάζεται με γνώμονα τους περιβαλλοντολογικούς στόχους που έχουν τεθεί. 

Το Σχέδιο του  ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική – Συμμαχία για το Περιβάλλον, την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση έχει επτά βασικά σημεία: Μετάβαση στην πράσινη εποχή με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, ολοκλήρωση πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου, παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα βάσει του Ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου,  θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές απολιγνιτοποίησης με σχέδιο μετάβασης, ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίηση πόρων δημιουργώντας την Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας. 

Τώρα είναι η στιγμή για ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο, φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον, φιλικό προς το σπίτι μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί