Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

«Ευκαιρία για επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων μας και στροφή στην ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη»

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κρίσιμη για το μέλλον μας πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της παρεπόμενης υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Η ρύπανση που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει όλους μας, μέσα από τον αέρα που αναπνέουμε, από το νερό που πίνουμε και από τη γη που μας στηρίζει. Θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα και προκαλεί άνευ προηγουμένου απώλεια βιοποικιλότητας.

 Ήρθε η ώρα να δράσουμεμε σχέδιο και αποφασιστικότητα. Να εντοπίσουμε βιώσιμες λύσεις στο πλαίσιο των πολιτικών πράσινης μετάβασης με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και των κατακτήσεων της επιστημονικής κοινότητας. Να ελέγξουμε με αυτογνωσία τα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής μας. Δεν θα πρέπει να ζούμε σε βάρος των επόμενων γενεών.

Το 2021 η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Η Κρήτη μας είναι ένας ευλογημένος τόπος με μοναδικές φυσικές ομορφιές και μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά.

Ιδιαίτερο γνώρισμα του φυσικού περιβάλλοντος, είναι η «παρουσία» 53 εκτεταμένων Ζωνών Natura 2000 που καλύπτουν το 34% της συνολικής έκτασης της Περιφέρειας.

Η αποτελεσματική προστασία και ενεργή διαχείριση τους θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ζωής μας και της εικόνας του νησιού.Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι επίσης η μοναδική μας, με βάση τη φύση, ευκαιρία για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ταχείς ρυθμούς την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με την απομάκρυνση οχλουσών δραστηριοτήτων και την αναβάθμιση της λειτουργίας των πόλεων και των οικισμών. Η ενεργειακή μετάβαση και η διασύνδεση με το εθνικό σύστημα θέτει τέλος στη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ευρύτερες περιοχές στις οποίες λειτουργούσαν οι μονάδες αυτές πρέπει να αποκατασταθούν με βάση ολοκληρωμένα προγράμματα πολεοδομικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Ανάπτυξη ΑΠΕ με σεβασμό στο Περιβάλλον

Δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την βιώσιμη αξιοποίηση του τοπικού δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Το ηλιακό και αιολικό δυναμικό του νησιού μας είναι από τα υψηλότερα στην χώρα και την Ε.Ε.Οι μονάδες ΑΠΕ μπορούν να συμβάλουν στην μείωση των εκπομπών CO2 και στην ελάττωση των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η πράσινη ενέργεια θα αποτελέσει την ατμομηχανή της οικονομίας τα επόμενα χρόνια και πρέπει να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα.

Τέλος, πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία με αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των αποβλήτων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες αποκατάστασης και να αντιμετωπίσει τις διαχρονικές αιτίες της υποβάθμισης του περιβάλλοντος από όπου και εάν προέρχονται.

Οι δράσεις μας αντικατοπτρίζουν την φιλοδοξία μας για συνολική αλλαγή πορείας με κεντρικές επιδιώξεις την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την «ανοικοδόμηση» των απειλούμενων οικοσυστημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί